Cemre Polat

Gazetecilik meslek örgütlerini bir araya getiren Medya Dayanışma Grubu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında Ankara'daki Mülkiyeliler Birliği’nde bir araya geldi.

Avrupa Gazeteciler Birliği, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Disk Basın-İş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın destek verdiği toplantıda, gazetecilerin sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.

Toplantıda, ifade ve basın özgürlüğü başta olmak üzere dijitalleşme, fikri haklar ve çalışma koşullarını kapsayan “Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu” bir kez daha hatırlatılarak, gazeteciliğin sansürsüz, güvenceli ve şeffaf şartlarda yapılması gerektiği vurgulandı.

"Gazetecilik emek ve dayanışma ile ayakta"

Medya Dayanışma Grubu temsilcileri, gazetecilik mesleğinin emek sömürüsünün en yoğun yaşandığı alanlardan biri olduğuna dikkat çekerek, gazetecilerin güvencesiz çalıştırıldığını, sansür ve otosansür baskısıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Grubun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de gazetecilerin haklarını gerileten düzenlemeler yapılmakta, medya bağımsızlığı baskı altına alınmakta, meslektaşlarımız gözaltı, tutuklama ve ev hapsi gibi engellemelerle karşılaşmaktadır. Basın özgürlüğü, Anayasa’nın ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ hükmüne rağmen kâğıt üzerinde kalmaktadır.”

Talepler net: Güvenceli çalışma, kadın gazeteciler için destek

Gazetecilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiği belirtilerek taleplerin dile getirildiği açıklamada, "Sendikasız, güvencesiz bir şekilde; yoksulluk hatta açlık sınırının da altında ücretlere ve çalışma saatleri belirsiz şekilde çalışan yüzlerce gazeteci için bugün yeni bir 10 Ocak olmalıdır. Taleplerimiz şunlardır:  Güvenceli çalışma koşulları, işsizlik baskısının sona erdirilmesi. Kadın gazetecilere destek, hamilelik ve doğum sonrası güvenceler sağlanmalı, işten çıkarmalar yasaklanmalıdır.  Ödenmeyen mesailer için ek faiz uygulaması getirilmeli. Serbest gazetecilerin sendikalı olması ve basın kartı alabilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır" denildi.

Whatsapp Görsel 2025 01 10 Saat 12.16.33 60590Eea

"10 Ocak’lar Mücadeleyle Bayrama Dönüşecek"

Medya Dayanışma Grubu, gazetecilerin dayanışma ve emek mücadelesiyle haklarını alabileceğine inandıklarını belirterek şu çağrıda bulundu:  “Gazeteciliğin siyaset ve sermaye tarafından kıskaca alındığı günümüzde, ifade özgürlüğüne ve özlük haklarımıza dönük tehditleri ancak örgütlenerek aşabiliriz. Artık 10 Ocak’ları sansür, gözaltı ve güvencesizlikle değil, mücadelemizle elde edeceğimiz haklarımızla kutlayacağız.”

MSB: 20 PKK/YPG’li terörist etkisiz hâle getirildi MSB: 20 PKK/YPG’li terörist etkisiz hâle getirildi

Medya Dayanışma Grubu, gazetecilik mesleğinin emek odaklı ve özgürlükçü bir şekilde yapılabilmesi için mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

Whatsapp Görsel 2025 01 10 Saat 12.16.21 54Aaeb58

Muhabir: Cemre Polat