Ekonomi

Çalışan emeklilere maaş kesintisi uygulanacak

Orta Vadeli Program'da açıklanan tasarruf tedbirlerine göre, çalışmak zorunda olan emeklilerin maaşlarından yüzde 12,5 oranında kesinti yapılması planlanıyor.

Abone Ol

İktidar, çalışmaya mecbur bırakılan emeklilerin maaşlarında yüzde 12,5 oranında kesinti yapmayı hedefliyor. Orta Vadeli Program'da (OVP) açıklanan tasarruf planları arasında bu kesinti, çalışmak zorunda kalan emeklileri doğrudan etkileyecek. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın son dönemde sermaye temsilcileri ile yaptığı toplantılarda emeklilik sisteminde düzenlemeler talep edilirken, bu kesintiler emeklilerin yükünü artıracak.

BirGün'ün aktardığına göre, ek olarak, çalışan emeklilere yüzde 32 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) uygulanıyor. İktidar, bu primin işverenler tarafından yüksek bulunması gerekçesiyle emeklileri kayıt dışı iş gücüne itmekle eleştiriliyor. Emeklilerin maaşlarından yapılan kesintiler, iş kazası ve meslek hastalıkları durumlarında bağlanacak gelirlere aktarılacak.

SGK verilerine göre, sisteme kayıtlı çalışan emekli sayısı hızla artıyor. 2020'de 746 bin 766 olan kayıtlı çalışan emekli sayısı, bu yılın haziran ayı itibarıyla 2 milyon 23 bin 11 kişiye yükseldi.