Gazeteciler Cemiyeti'nin, İrlanda Büyükelçiliği finansal desteğiyle yürüttüğü “Genç Gazeteciler Haber Merkezi Projesi” açılış resepsiyonu düzenlendi. Resepsiyona katılım sağlayan İrlanda'nın Ankara Büyükelçisi Sonya McGuinness, “Siz genç gazeteciler, bizlere yön göstereceksiniz. Kamu idaresinde çalışan insanlar olarak ne yapmamız gerektiğine dair sizler bizi yönlendireceksiniz” dedi
HABER MERKEZİ/ANKARA - Gazeteciler Cemiyeti tarafından İrlanda Büyükelçiliği finansal desteğiyle yürütülen “Genç Gazeteciler Haber Merkezi Projesi”, Basın Evi’nde düzenlenen bir resepsiyonla açıldı. 31 Ocak 2022 tarihinde düzenlenen resepsiyona, İrlanda'nın Ankara Büyükelçisi Sonya McGuinness, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Mali Sekreter Ali Topçu, Yönetim Kurulu Üyeleri Nursun Erel ve Zeynep Gürcanlı, proje eğitmenleri Özlem Akarsu Çelik ve Volkan Nakiboğlu ile proje faydalanıcıları katılım gösterdi. Katılımın yoğun olduğu resepsiyonda konuşan Büyükelçi McGuinness, basın özgürlüğünün önemine vurgu yaparak, “Özgür gazeteciliğin demokrasi için önemini ne kadar vurgulasak az. Yaptığınız iş, hükümetlerin daha şeffaf olmasını, dolayısıyla hükümetlerin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Yozlaşmanın azalmasını ve ülkenin genel olarak daha güvenli bir yer olmasını sağlıyor, yaptığınız iş” dedi.
“Türkiye’de, bağımsız medyada çalışmak çok zor iş”
Gazeteciler Cemiyeti’ne destek olmanın kendileri için “büyük bir onur” olduğunu ifade eden Büyükelçi McGuinness, “Çünkü yaptığınız iş her zaman büyük önem taşıyan bir iş. Türkiye’de bağımsız medyada çalışmak çok zor iş” ifadelerini kullandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılına da özel vurgu yapan Büyükelçi McGuinness, “Cumhuriyetinizin yüzüncü yılı, aynı zamanda İrlanda’nın da yüzüncü yılını ifade ediyor. Özgür gazeteciliğin, bir cumhuriyetin işlevsel demokrasisi için önemini, çatışmaları engellemek için önemini ne kadar vurgulasak az. Yaptığınız iş hükümetlerin daha şeffaf olmasını sağlıyor. Dolayısıyla hükümetlerin daha iyi çalışmasını sağlıyor” dedi.
Gazeteciliğin yozlaşmanın azalmasına ve ülkenin genel olarak daha güvenli bir yer olmasını sağladığını hatırlatan Büyükelçi McGuinness konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“İrlanda ve Türkiye basın endeksinde farklı yerlerde olsa da benzer sorunları iki ülke de yaşıyor. Öldürülen gazeteciler, her Uğur Mumcu Caddesi’nden geçtiğimde aklıma bunlar geliyor. Siz genç gazeteciler, bizlere yön göstereceksiniz. Kamu idaresinde çalışan insanlar olarak ne yapmamız gerektiğine dair sizler bizi yönlendireceksiniz. İrlanda ifade özgürlüğüne gönülden bağlı bir ülkedir. Hem geleneksel medya anlamında hem de yeni medya anlamında. İnsan hakları bağlamından uzaklaştıkça, terörle mücadele aslında insan haklarını sınırlayan ve ihlal eden bir hâle dönüşebiliyor. İnsan hakları ve terörle mücadele çatışan kavramlar olmamalı. Terörle mücadele anlayışımızın merkezinde temel insan haklarını, ifade özgürlüğünü korumak yatıyor. Yaptığınız bu kritik iş konusunda size başarılar diliyorum.”
Kanlı: “Türkiye, en sonunda normalleşecektir”
Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı ise İrlanda Büyükelçiliği destekleriyle şimdiye kadar çok önemli çalışmalara temel attıklarını ifade ederken, yaptıkları çalışmalarda sıkça kullandıkları bir eğitim platformu halini alan online eğitim modüllerinin sayısının 36’ya yükseldiğinin altını çizdi. Son yıllarda konferans ve raporların yanı sıra eğitim programlarına da önem verdiklerinin altını çizen Kanlı, “Son iki yıldır sadece konferanslar veya raporlar değil, aynı zamanda eğitim vermemiz gerektiği üzerinde de duruyoruz çünkü Türkiye eninde sonunda normalleşecektir” ifadelerini kullandı.
Kanlı ayrıca, Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen çalışmaların pek çok ülke tarafından desteklenmeye layık görüldüğünü hatırlatarak, Basın Evi’nin çokuluslu bir hal aldığını ifade etti.
Akarsu Çelik: “Gazetecilik her zaman doğru bilgiyi kamuoyu ile paylaşmanın bir yolunu bulur”
Açılış resepsiyonunda konuşan projenin eğitmenlerinden gazeteci Özlem Akarsu Çelik, Gazeteciler Cemiyeti tarafından sağlanan imkanların önemine vurgu yaparak, “Türkiye ve medya zor günlerden geçiyor ama bu alternatif işlerden sonra Türkiye normalleştiğinde ‘İyi ki zamanımı boşa geçirmemişim’ diyeceksiniz” ifadelerini kullandı.
Akarsu Çelik sözlerine şöyle devam etti:
“Gazeteciler Cemiyeti gibi bir örgütün şu avantajı var. Geleneksel medyayı bilen insanlarla yeni medya için çalışabiliyorsunuz. Her ikisinin de dezavantajı var. Doğru zamanda doğru yerde doğru mecrayla ne yapabiliriz bunun peşindeyiz. Gazetecilik her zaman doğru bilgiyi kamuoyu ile paylaşmanın bir yolunu bulur. Yeni iletişim teknolojilerinin sosyal medyanın gücünü bugün İran ve Afganistan’da kadın mücadelesinin sesini nasıl duyurduğuna bakarak görmek mümkün. Bu eskiden mümkün değildi. Dayanışma çok güzel bir duygu. Burada da onun bir örneğini yaşıyoruz.”
Projenin diğer eğitmeni gazeteci Volkan Nakiboğlu ise, “Böyle bir projenin olmasını düşünüyordum fakat ‘İçinde olabilir miyim’ diye düşünüyordum. Medyada büyük bir eksiklik vardı. Bu projenin desteği için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.