Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki hafta partisinin grup toplantısında yaptığı "Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin belediyeleriniz SGK’ya olan birikmiş borçlarını ödesinler” açıklamasıyla başlayan tartışmalar devam ederken Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, yaptığı açıklamada, SGK veya vergi borçlarının bulunmadığını söyledi.

"Yapılandırmayla çözülmeli"

CHPli belediyelerin kıskaç olduğunu vurgulayan Ercengiz şöyle konuştu:

"Burdur Belediyesi olarak Sosyal Güvenlik Kurumu veya vergi borcumuz yok. Ancak borçlanmanın başka alanlarda yapılabilmesiyle de ilgili alanların kapalı olması CHPli belediyelerin önünde hep engel oldu. Biz mümkün olduğu kadar borçsuz bir yatırım politikası izledik. Ve bizim borcumuz şu anda yok. Yani Sosyal Güvenlik Kurumu'na ve vergi borcumuz olmadığı için belki bizim için bir rahatlık olabilir. Ancak şu anda 2024 yerel seçimleri sonrası yeni alınan belediyeler, CHPli belediyeler olarak adlandırabileceğimiz belediyelerin birçoğu geçmiş döneme ait vergi ve sosyal güvenlik primi borçları nedeniyle şu anda bir kıskaç altında. Bence bunun bu şekilde değil bir yapılandırmayla çözülmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Aksi halde vatandaşımıza hizmette elbette biz sınır tanımayacağız herhangi bir üretmeyeceğiz ancak kaynak kullanımı konusunda sıkıntıya girerse arkadaşlarımız vatandaşımıza hizmetin ulaşımı biraz zorlanmamıza neden olabilir. Şimdi şöyle bakmak lazım; siyaset, seçim yurttaşın bir tercihi. Buna saygı göstermek lazım. Vatandaşın tercihinden ötürü cezalandırılması olarak bakarız biz buna eğer bu şekilde yapılırsa. Çünkü sonuçta belediyeler tüzel kişiliklerdir. Şahsın kendisine ait kurumlar değildir, işletmeleri değildir. Bir CHP'li belediye başkanı ile diğer siyasi partilerdeki belediye başkanlarının ortak bir hedefi vardır; yurttaşına hizmet etmek. Bu noktada eğer belediyeler cezalandırılırsa bilin ki yurttaş cezalandırılmış olur. Yurttaş da bunu dikkatle takip eder, gerektiğinde gereğini de yapar.

"Siyasi çekişmenin neticesi olarak şu anda belediyelerin üzerine önemli bir yük bindirildi"

Sokak Hayvanları Yasası'nın TBMM'de kabul edilmesini de değerlendiren Ercengiz, şunları söyledi:

"Sonuçta sokağı birlikte paylaştığımız sokak canları kendi doğasından alınmış ve zaman içerisinde evcilleştirilmiş ve insanlarla birlikte yaşamaya çalışan, bunu başarmaya çalışan hayvanlar. Böyle bakmak lazım, onlar da can. Tabii bu süreç biraz aslında gerilim siyasetine ve gerilim politikasına dönüştüğü için bu hale geldi bence. Biliyorsunuz hazır gıdayla, mamayla beslenen hayvanlar artık ev artıklarıyla beslenme konusunda biraz uzak kaldılar. Yani hayvanlar artık kuru mamaya alıştığı için o tada alıştığı için onu arıyor. Biz de bir mama ünitesi yaptık. Burada 58. Komando Alayı'mızla yaptığımız ortak çalışma ve protokolle kazanda artan yemekleri, bakın çöpe dökülen değil, kazanda artan yemekleri alıyoruz. Ve bunları mama haline dönüştürüp hem sokak hayvan hem de barınakta beslediğimiz canlarımıza ulaştırıyoruz. Veteriner Hekimler odamızla da zaman zaman görüşüp bu işte onların görüş ve önerilerini alıyoruz. Dolayısıyla biz kısmen hazırız ama şunu söylemek isterim yasa bütün yükü belediyelerin üzerine bırakmış durumda. Şu anda sokaktan alınan köpekten de biz sorumluyuz, alınmayan candan da biz sorumluyuz. Bunun için arkadaşlarımızın ve bizlerin çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü olayı bir sokak çatışmasına döndürmemek de gerekiyor. Çünkü bu konuda hassasiyet ortaya koyan hayvansever dostlarımız da var. Onların da bu konuda hassasiyetlerini dikkate alacağız. Gerçek hayvansever dostlarımızın da iş birliğine davet edeceğiz. Ve onlarla birlikte sokak hayvanlarımızın nasıl rehabilite edeceksek, nasıl onları konforlu yaşatacaksak onların yaşam haklarına saygı göstererek bu sorunu çözmeyi planlıyoruz."

"Son 30-40 yılda Burdur Gölü hacminin yüzde 45'ini yitirdi"

Ercengiz, Burdur Gölü'nün kuraklıktan dolayı kurumasına da dikkat çekti. Ercengiz şöyle konuştu: 

"Burdur Gölü maalesef içler acısı. Şu anda Burdur Gölü'nü besleyen en büyük ve en güçlü su kaynağı Burdur'un atık su arıtma testinden akan deşarj edilen su. Ve biz atık su arıtma tesisimizi şu anda en modern haline dönüştürdük. İleri biyolojik arıtma tesisine döndürerek yüzde 98 saflıkta neredeyse oraya su boşaltıyoruz. Burdur Gölü maalesef kayboluyor. Çünkü Burdur Gölü'nü besleyen kaynakların üzerine set, baraj veya sulama kanalları maksadıyla taze su kaynaklarının önü kapatıldı. Göl taze su kaynaklarının kapatılmasıyla beslenememesi neticesinde zaten küresel iklimin kriz haline dönüştüğü bir coğrafyada yaşıyoruz, hızla artan hava sıcaklığı nedeniyle göl buharlaşarak maalesef suyunu yitiriyor. Son 30-40 yılda Burdur Gölü, hacminin yüzde 45'ini yitirdi."

Vedat Işıkhan'dan 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' hatırlatması Vedat Işıkhan'dan 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' hatırlatması

Editör: Nur Yıldız