Politika

Bülbül: Saray'dan talimat alan savcı, hakim istemiyoruz

CHP'li Süleyman Bülbül, "Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının geleceği bir savcının, hakimin vereceği siyasal karara bağlı olmamalı. Ekrem İmamoğlu gibi yüzlerce vatandaşımız var" dedi.

Abone Ol

Türkiye Büyük Millet (TBMM) Adalet Komisyonu'nda, "etki ajanlığı" düzenlemesinin de yer aldığı 23 maddelik Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sürüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ile AK Parti İstanbul Milletvekili Şengül Karslı arasında tartışma yaşandı. "Saray'dan talimat alan savcı, hakim istemiyoruz" diyen Bülbül, "Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının geleceği bir savcının, hakimin vereceği siyasal karara bağlı olmamalı. Ekrem İmamoğlu gibi yüzlerce vatandaşımız var" ifadelerini kullandı. Karslı ise "Beğenmediğiniz dava sonuçları üzerinden nasıl yargının tarafsızlığını eleştiriyorsunuz" dedi. 

Yargının siyasallaşmasından endişe duyduklarını belirten Bülbül, şunları kaydetti:

"Yargının siyasallaşması demek; örneğin Akın Gürlek'in bakan yardımcısı sonra ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gitmesidir. Bir gerçek var, yargı siyasallaşıyor. Türkiye AİHM verilerine göre, en çok adil yargılanma hakkı ihlali bavşurularının alındığı ülkelerden birisi. En çok emsal karar verilen ülkelerden birisi Türkiye. Hakim savcıların bir bölümü belli siyasi partilerden gelen kişilerdir. Özellikle siyasi davalarda kararlarını saraya bakarak veriyorlar. Bu açık ve nettir. Demirtaş davası, Canan Kaftancıoğlu davası, Enis Berberoğlu davası. Burası parlamento. Doğruyu söylemek benim görevim. Ekrem İmamoğlu davasında hakimi Samsun'a süren ben miyim? Biz burada halkın adalet çığlığını, hukuk devletinin ihlallerini söylemek zorundayız. 14 ve 15. maddelerde Cumhuriyet başsavcıvekillerinin atanmasıyla ilgili yeni bir düzenleme var. Bugüne kadar kıdem esastı, şimdi ise atama. Biz Çağlayan Adliyesi'nde gezici heyet başkanı istemiyoruz. Saraydan talimat alan savcı, hakim istemiyoruz. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının geleceği bir savcının, hakimin vereceği siyasal karara bağlı olmamalı. Ekrem İmamoğlu gibi yüzlerce vatandaşımız var. Bu madde Cumhurbaşkanlığı hukuk sisteminin hukuk tanımaz bir yapının getirildiği maddedir."

AKP'li Karslı: Yargıyı etkilemeye çalışan sizsiniz

Açık ve net olan bir şey olmadığını belirten AKP'li Karslı ise şu ifadeleri kullandı:

"Açık ve net olan bir şey yok. İtiraz ediyorum. Genelleme yapıyorsunuz. Yargıyı etkilemeye çalışan asıl sizsiniz. Hakimlerin kararlarını burada sorgulama hakkı buluyorsanız nasıl özgür ve bağımsız yargıdan bahsediyorsunuz? Beğenmediğiniz dava sonuçları üzerinden nasıl yargının tarafsızlığını eleştiriyorsunuz? 'Yargı bağımsız olmalı' diyorsunuz verdikleri kararı yargılıyorsunuz."