2021 yılından bu yana düzenlenen ve farklı farklı ‘kadın’ temalı tiyatro oyunlarını titiz bir çalışma ile buluşturan “Kadın Oyunları” festivali, Ankara’da başladı. Türkiye'nin ve Avrupa'nın tek kadın temalı tiyatro festivali olma özelliğini taşıyan festival kapsamında 4 oyun yer alıyor. “Düğün Şarkıcısı” oyunuyla başlayan festival, 7 Nisan’a kadar Ankaralı tiyatro severlerle olacak.

Haber: Deniz Ali Tatar

Her yıl farklı şehirlerde düzenlenen ve 2021 yılından bu yana tiyatroseverlerle buluşan “Kadın Tiyatro Festivali”, seyircisiyle bir araya gelmeye devam ediyor. Üçüncü yılında da tiyatro salonlarını tıklım tıklım dolduran festival, Atölye Kültür Sanat organizasyonu ile farklı farklı ‘kadın’ oyunlarını bir araya getiriyor. Bu yıl beş farklı kentte organize edilen festival, yaşanan deprem felaketinden dolayı mart ayına ertelenmişti. Türkiye'nin ve Avrupa'nın tek kadın temalı tiyatro festivali olma özelliğiyle öne çıkan “Kadın Oyunları Festivali” Ayvalık ve Bandırma’nın ardından, Ankara’da dün başladı. Son olarak “Bergen” filmindeki performansıyla adından söz ettiren başarılı oyuncu Nergis Öztürk’ün tek kişilik oyunu “Düğün Şarkıcısı” ile başlayan festival, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde yer alan Genco Erkal Salonu’ndaki seyirciyi mest etti.

Ayvalık ve Bandırma’nın ardından Ankara’da

Festival ilk olarak 23-27 Mart tarihleri arasında Ayvalık Belediyesi'nin ev sahipliğinde başlamış, ardından 28 Mart-1 Nisan tarihleri arasında Bandırma Belediyesi'nin ev sahipliğinde devam etmişti. 3 Nisan’da “Düğün Şarkıcısı” oyunuyla Ankara’da başlangıcını yapan festival, 7 Nisan’a kadar Ankaralı tiyatro severlerle bir araya gelmeye devam edecek. Festivalin diğer günlerindeki programında ise, birbirinden farklı tiyatro oyunları yer alıyor. 4 Nisan’da Olcay Yusufoğlu’nun tek kişilik oyunu “Prima Facie”, Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. 5 Nisan’da ise usta oyuncu Betül Arım’ın tek kişilik temsili “Dışarıda Hiçbir Şey Var” Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sahnede olacak. Ve festivalin Ankara’daki son oyunu olan “Kertenkelenin Ardından” ise, Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde seyircisiyle buluşacak.

Depremzede kız çocuklarının eğitimine katkı verilecek

Festivalin bu yılki amacı ise, oldukça anlamlı; Türkiye’yi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden etkilenen vatandaşlara adanan festival, felaketten etkilenmiş olan kız çocuklarının eğitimi için organize ediliyor. Bu yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi’nin destekleriyle Ankara’da festivalin yapıldığına dikkat çeken festival direktörü Hasan Aldemir: “Kadın Oyunları Festivali bu yıl, ülkemizi yasa boğan depremlerden etkilenen tüm insanlığa ve özellikle kız çocuklarına ithaf edilecek. Onların bundan sonraki yaşamlarında ve eğitim hayatlarına bir nebze olsun katkı sunabilmek adına festivalinizi yapıyoruz. Festivale katılan tiyatro ekiplerinin elde ettikleri gelirin belli bir bölümünü, önceden görüşüp mutabakat sağladığımız bir STK'ya bağışlayacağız. Bu bağış, depremzede kız çocuklarının eğitim masrafları için harcanacak” dedi.

“Kadın sorunu bir gün hatırlanıp dikkat çekilecek bir sorun değil”

Atık ürünlerin sanat eserine dönüştüğü "0 Zero Point" sergisi açıldı Atık ürünlerin sanat eserine dönüştüğü "0 Zero Point" sergisi açıldı

Türkiye’deki deprem gerçeğine dikkat çeken Aldemir, 6 Şubat depreminden önce toplumun deprem gerçeğini hep 17 Ağustos tarihi özelinde gündeme getirip, ertesi gün gündemlerinden çıkarttığını söyledi. Aldemir: “Doğa bize deprem gerçeğimizi, hiçbir surette aklımızdan çıkarmamamız ve buna göre yaşamamız gerektiğini çok acı tecrübelerle gösterdi. Kadın sorunu da tıpkı deprem gerçeği gibi, bir gün hatırlanıp dikkat çekilecek bir sorun değil. Hemen her gün kadına yönelik şiddet ve cinayet haberleri ile sarsıldığımız bir ülkede, kadına yönelik sosyal projelerin ve ilgili etkinliklerin sadece 8 Mart haftasında akla gelmesi vizyonsuzluğu yıkılmalı.” diyerek festivalde dikkat çektikleri konunun altını bir kez daha çizdi. Deprem felaketinin ardından festivali Mart, Nisan ve Mayıs ayına yaydıklarını belirten Aldemir, “Türkiye'deki kadın sorununun her zaman gündemde kalması için sanat cephesinden ses çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.

“Zor zamanlarda sanata destek veren herkese teşekkürler”

Festival kapsamında tiyatronun yanı sıra farklı sanat disiplinlerindeki kadın temalı etkinliklerin de yer aldığını belirten Aldemir: “Sadece sanat etkinliği olmasının ötesinde, bir sosyal sorumluluk projesi olarak ülkemizin önde gelen kültür etkinlikleri arasındayız. Bu yıl festivalimizde, Cumhuriyet tarihinde bir kadın müzisyen tarafından yayınlanan ilk klasik gitar albümü "Anatolian Folk Songs"u Ada Müzik etiketi ile yayınlayan ve yine kendi alanında birçok ilke imza atan klasik gitarist Begül Erhan, festivalin farklı kadın temalı etkinlikleri kapsamında performanslar sergileyeceğini söyleyerek programda yer alan müzik etkinliğini de anlattı. Festival destekçisi olan belediyelere bir kez daha teşekkür eden Aldemir: “Böylesine zor bir dönemde; sanatın iyileştirici gücüne inanarak, sanatı ötelemek yerine festivali devam ettirme kararlarına destek veren herkese teşekkür ederiz. Kültür ve sanat gibi iki hayati olguyu eğlencelik bir araç olarak görmeyip, asıl böylesine zor zamanlarda sanatın insan üzerindeki iyileştirici etkisine ve gücüne destek olan tüm belediyelere ve 2023 programında yer alan tiyatro ekiplerine sonsuz teşekkürler ediyoruz” dedi.

Kadın Oyunları Festivali’nin Ankara’dan sonraki durağı ise, Çanakkale olacak. 11-16 Nisan tarihleri arasında Çanakkale Belediyesi'nin ev sahipliğinde devam edecek olan festival, Ramazan Bayramı arasının ardından 2-7 Mayıs tarihleri arasında Antalya Konyaaltı Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenerek son bulacak.

Editör: Ahmet Ertüm