Nur Yıldız

Eylülün gelmesiyle Ankara kültür sanat hayatı uyanmaya başladı. Pek çok kurum sezon açılışına hazırlanırken, duayen isimleri tek çatı altında toplayan Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (BRHD), sezonu Nazan Yavuzoğlu’nun “Ben(İz)” sergisiyle açtı. Yavuzoğlu, “Ben’den izler” dediği sergisini “güncem” diye tanımlarken sezon açılışı pek çok sanatçının katılımıyla renklendi. Verimli bir sezon olacağını dile getiren BRHD Başkanı Süleyman Dodi Dündar ise yeni sezonun sürprizlerini 24 Saat’e anlattı.

BRHD Kültür Yolu Festivali’nde!

Yeni sezonda süregelen nitelikli sanat projelerine aralıksız devam edeceklerini ifade ederek bu sezon yapacakları iş birliklerine dikkat çeken Dündar, şöyle konuştu; 

“Yeni sezonda, derneğimizin 53 yıllık birikimiyle süregelen nitelikli sanat projelerine hiç ara vermeden devam edeceğiz. BRHD'yi bu sezon Ankara'daki bizim gibi nitelikli olan, seçkin diğer sanat kuruluşları ile çalışmalar yaparken göreceksiniz. Her zamanki işlerin dışında bu sezon bizi yurt dışı sanatçılarla yürüteceğimiz çalışmalarda farklı kurumlarla iş birliği yapacağız. Çankaya Belediyesi bizim büyük projelerimizde doğal partnerimiz niteliğinde. Çankaya Belediyesi ile iş birliği yapmaya son hız devam edeceğiz. Çünkü Çankaya hem Cumhuriyet'imizin hem de BRHD'mizin evidir. Bizim yuvamızdır.

GastroAntep Kültür Yolu Festivali devam ediyor GastroAntep Kültür Yolu Festivali devam ediyor

Bunun yanında bizi sezon için heyecanlandıran bir diğer proje de Kültür Yolu Festivali. Bu yıl ilk defa Kültür Yolu Festivalinde Ulus'taki Ankara Tarihi Roma Hamamı'nda BRHD Seramik Çalıştayı ile yer alacağız. Bu anlamda Kültür Bakanlığı ile iş birliği içindeyiz.”

BRHD 54 yaşına giriyor: Geleneksel büyük sergi 4 Aralık’ta

BRHD’nin geleneksel büyük sergisinin tarihini 24 Saat’ten duyuran Dündar, sergiye bu yıl uluslararası bir nitelik kazandırmayı hedeflediklerinin altını çizerek “BRHD 54. Yıl Büyük Sergi” Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 5 - 22 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Bu yıl büyük sergimizi uluslararası niteliğe kavuşturmayı planlıyoruz. Bu anlamda birtakım hazırlıklar içindeyiz.”

“Öncelikli amacımız yarım yüzyılda oluşan BRHD birikimine layık işler yapmaktı”

BRHD'nin önceki yönetimlerinde her biri çok değerli büyük sanatçıların başkanlık yaptığını ve  yönetim kurullarının da hep çok değerli sanatçılardan oluştuğunu ifade eden Dündar kendi yönetimlerinin de öyle olduğunu dile getirerek, BRHD Başkanlığı’nı devraldığı geçen sezonu şu sözlerle değerlendirdi;

“Biz mevcut yönetim, önceki yönetim ve başkanlardan çok değerli birikimlerle görevi devraldık. Öncelikli amacımız yarım yüzyılda oluşan BRHD birikimine layık işler yapmaktı. Ne mutlu bize ki ilk sezonumuzdan alnımızın akıyla çıktık. Çok olumlu dönütler aldık. Bu sezon hedefimiz derneğimize yakışır şekilde uluslararası çalışmalar yapan, diğer nitelikli sanat kurumlarıyla ortak projeler yürüten, Ankara ve Türkiye için öncü işleri ve girişimleri yüklenen bir dernek olmaktır ve görüyorum ki bizim açımızdan her şey çok güzel gidiyor. Bu noktada çok uyumlu ve etkili çalışan yönetim kurulu arkadaşlarımıza ve derneğimizin özverili üyelerine, sürece olumlu katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum.”   

Sezonun ilk iş birliği: 14 Eylül AFSAD Sezon Açılışı Sergisi

Kendi yönetimlerinin en başlıca aksiyonlarından birinin kendileri gibi köklü kurumlarla iş birliği yapmak olduğunu dile getiren Dündar, ilk iş birliğini şöyle duyurdu;

"Yönetimimizin başlıca aksiyonlarında Ankara'daki diğer nitelikli sanat kurumlarıyla daha çok bir arada olup farklı projelere imza atmak var. Bunun için de Ankara'nın bizim gibi en köklü ve nitelikli sanat kuruluşlarından olan Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) ile birlikte hareket etme kararı aldık. İlk iş birliğimizi de 14 Eylül AFSAD Sezon Açılışı Sergisi'nde yapacağız. BRHD sanatçılarının da küçük eserlerle destek verecekleri bir bağışlı sezon açılış sergisiyle AFSAD’ın sezona merhaba deyişini kutlayacağız. Buradan herkesi şimdiden 14 Eylül saat 19.00’da AFSAD Galeri’ye davet etmiş olalım. Özellikle AFSAD ile sezon boyu çok farklı çalışmalara imza atmak istiyoruz.”

Nazan Yavuzoğlu’nun Ben(iz)’leri… 

Öte yandan BRHD’nin sezon açılışında ‘günce’sini izleyiciyle buluşturduğu Ben(İz)’lerini görmekten duyduğu heyecanı dile getiren Sanatçı Nazan Yavuzoğlu, “Çalışmalarımı yıllardır hep karma sergilerde izleyiciyle buluştu, BRHD’nin sezon açılışıyla birlikte ilk kişisel sergimin de heyecanını yaşıyorum” dedi.

Sergiyi anlatan Yavuzoğlu, şunları kaydetti;

“Ben(İz)” dedim çünkü sergide benden izleri ve doğrudan ruhumu taşıyan resimler var. ‘Beniz’ portre anlamına geliyor. Tema olarak kendimi seçtim, dolayısıyla kendi duygularımı resmetmeye çalıştım. Dolayısıyla benim güncem diyebiliriz. Tüm çalışmalarımda karma teknik kullanıyorum. Eserlerimde kağıt üzerinde kullanılabilecek tüm materyalleri kullanıyorum; akrilik, sulu boya, renkli kalemler… Bunun yanında fırçalar, taraklar. Elimin altındaki her şey benim malzemem olabiliyor. Çalışırken tüm malzemeler elimin altında oluyor ve kağıtta şekillenen spontane gelişiyor. Bazı maddelere baktığım an, ‘bunlar resimlerimin bir parçası olabilir’i hissediyorum. Atık biriktirterek onları çalışmalarım için dönüştürmekten büyük keyif alıyorum, dolayısıyla çalıştığım işler arasında kolaj da var. 

Nazan Yavuzoğlu: Sanat bir serüven, kendinizi bir başka yerde bulabiliyorsunuz

Bundan sonraki temasının çoklu figürler olacağını ifade eden Yavuzoğlu, gelecek çalışmaları hakkında şunları söyledi:

“İlerisi için çoklu figürleri tercih etmemin sebebi; evet bu benim ancak benim çevremde insanlar da var. Gülüyoruz, eğleniyoruz, acılarımızı paylaşıyoruz… Bu da bir anlamda güncem ancak bu defa kendimi çevremle birlikte ele almak istiyorum. Yine de başka temalar da araya girebilir. Çünkü sanat bir serüven, kendinizi bir başka yerde bulabiliyorsunuz. Düşüncelerinizle sonuç çok farklı olabiliyor, başını kurguladığınız hiçbir şeyin nihayetinde çizgisini bozmadan ilerlemiyor. Ve diyebilirim ki ben bu serüvende çok mutluyum.”

Editör: Nur Yıldız