Çevre

Bolu Valisi Kılıç: Bolu tarihinin en büyük yangını

Bolu Valisi Erkan Kılıç, Göynük ilçesinde çıkan yangının, Bolu'nun tarihinin en büyük yangın olduğunu vurguladı.

Abone Ol

Bolu Valisi Erkan Kılıç, Göynük ilçesinde çıkan ve 72 saat devam eden çalışmalar sonucu kontrol altına alınan orman yangınına ilişkin, "Gerçekten yangın Bolu'nun tarihindeki en büyük yangındı. Böylesine bir yangına hızlı şekilde çok güçlü araçlarla havadan ve karadan müdahale edildi" dedi. 

Vali Kılıç, Dedeler köyünde oluşturulan Yangın Yönetim Merkezi'nde basın mensuplarına, yangının kontrol altına alındığını ancak bölgedeki soğutma çalışmalarının 2-3 hafta süreceğini belirtti.

Öte yandan, 30 kilometre sınırları olan bir alanın içerisinde yerleşim yerlerini tehdit eden bir yangın olduğundan bahseden Kılıç, şunları kaydetti: 

"Bu yangınlarda zaman zaman tabii tansiyon arttı. Vatandaşımız evinin yanmasından, tarımsal işletmelerinin yanmasından çok tedirgin oldu ama bu kapasitemizle çok şükür Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bunun üstesinden hep beraber gelmiş olduk." 

"Kısa sürede eski haline getirilecek"

Yangın alanında yapılacak çalışmaları aktaran Kılıç, şu ifadeleri kullandı: 

"Daha sonra yapılacak tespitlerle ne kadar alanın yandığı ortaya çıkacaktır. Burada resmi olarak şu aşamada, şu kadar alan yandı, şeklinde ifade etmemiz doğru olmaz ama büyük bir alan bu orman yangınından zarar görmüş oldu. Buraları Orman Kanunu, ilgili mevzuat kapsamında tekrar ağaçlandırmak zorundayız. Buranın yasalar anlamında korunmuş statüsü var. Dolayısıyla buralar eski haline inşallah kısa sürede getirilecektir. Onun için de ayrıca tüm kurumlar olarak bizler de elimizden gelen gayreti göstereceğiz."

"Tedbiri elden bırakmayacağız"

Vali Kılıç, bir gazetecinin hasar tespit çalışmalarına yönelik sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Bununla ilgili çalışmalar zaten yapılacak. Yerleşim yerleriyle ilgili çok şükür zararımız yok şu anda. Dolayısıyla cana bir zarar gelmedi, onun dışında mala aynı şekilde... Gerçekten çok zamanında ve hızlı müdahale edildi. Bu kapasitemiz olmasaydı o yerleşim yerlerini kurtarmamız zor olurdu. Orada o kadar tedbir alındı ki her yerleşim yerinin etrafında, yangın neredeyse evin saçağına sıçrama noktasında, arkadaşlar bastırdılar bunu. Çok şükür kazasız belasız büyük bir yangını şimdilik atlattık ama tedbiri elden bırakmayacağız."