Genel

"Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük” sergisi, İstanbul Yapı Kredi Müzesi’nde

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından, Cumhuriyetin 100. yılına özel hazırlanan ikinci sergi “Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük” açıldı. Kazı başkanı ve sergi danışmanı Tayfun Yıldırım’ın da katılımıyla açılan sergi, İstanbul Yapı Kredi Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

Abone Ol

Haber Merkezi - Yapı Kredi Müzesi, Alaca Höyük kazılarında çıkarılan arkeolojik eserlerin önemli bir bölümünü geçici süreyle müzesine taşıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hâmit Zübeyr Koşay tarafından Çorum’da başlatılan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip Alaca Höyük eserleri, bu sergide ilk defa bir arada sergileniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın iş birliğiyle Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırlanan ‘Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük’ sergisinin açılış tarihi olarak Ankara’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti ilan edildiği gün olan 13 Ekim seçildi. Kazı başkanı Tayfun Yıldırım, ise Cumhuriyetin 100. yılında Alacahöyük’ün seçilmesinin ve serginin önemini anlattı: " “Bu sergide Mustafa Kemal Atatürk’ün ve beraberindeki Cumhuriyet kadrolarının arkeolojiye ve arkeoloji eğitimine verdikleri önemi, arkeoloji gibi spesifik bir alandaki vizyonlarını ve yetkinliklerini de görüyoruz. Dört farklı müzeden çok kıymetli eserlerin İstanbul’da bir araya getirilmesi çok önemlidir.”

Serginin küratörü Nihat Tekdemir ise, şunları söyledi: “Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk’ün önderliğinde başlatılan arkeoloji ve kültür seferberliğini hatırlatarak başlayan sergide, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Alaca Höyük Müzesi, Çorum Müzesi ve İstanbul Arkeoloji müzelerinden getirilen 235 arkeolojik ve etnografik orijinal eser yer alıyor. Kronolojik ve tematik üç ana bölüm altında sunulan sergide, Alacahöyük kazılarıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kazıları sayılan Ahlatlıbel, Etiyokuşu, Karaoğlan ve Trakya Vize Tümülüsü kazılarından çıkarılan eserler ile Türk Tarih Kurumu Arşivi’nden seçilen fotoğraflar, Mahmut Akok tarafından yapılan orijinal çizimlerin bir kısmı da sergileniyor. Arkeolojik ve etnografik objeler üzerinden insanlığın yaklaşık 6 bin yıldır süregelen konut mimarisi ve gündelik eşya kullanımına dair alışkanlıkları karşılaştırarak Anadolu’nun çağlar boyunca devam eden kültürel sürekliliğini de vurguluyoruz."