AZAT ÖZKAHRAMAN
Özellikle pandemi dönemindeki sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle evlerinden dışarı çıkamayan insanların adeta eli kolu olan kuryelerin sayıları gün geçtikçe artıyor. Kuryeler, sıcak soğuk demeden hava şartlarına karşı canıyla iki teker üstünde çalışıyor. Her köşe başında bir paket servis elemanını gördüğümüz günümüzde, kurye sayısına eş olarak iş yükleri de ağırlaşıyor. İhtiyacımız olan ne varsa bizlere hızlıca ulaştıran kuryeler, şirketlerin rekabeti, üstüne müşterilerin de sabırsızlığının eklenmesiyle sıklıkla kazalarla karşı karşıya kalıyor.
“En büyük sorun trafikte araç kullandığını sananlar”
Haber için görüştüğümüz kuryeler, mesai saatlerinin çok uzun olduğunu ve trafikte fazlasıyla ayrımcılığa uğradıklarının altını çizdiler.
Motor sürmenin kendisi için bir sevda olduğuna aktaran kuryelerden Yılmaz Yaşar, iş seçiminde bu durumun etkili olduğunu belirtti. Moto kuryelik mesleğinde en büyük sorunun, anlayışsız şoförler olduğuna işaret eden Yaşar, şunları anlattı:
“Çocukluğumdan beri motorlara fazlasıyla ilgi duyuyorum. Benim için bir yaşam tarzı diyebilirim. Bu sevdamı işime dönüştürdüm. Yıllardır kuryelik yapıyorum. Her meslekte olduğu gibi bizim mesleğinde oldukça zorlu yanları var. En büyük sorunun trafikte araç kullandığını sanan ama hiçbir kurala uymayan şoförler olduğunu söyleyebilirim. Yani insanlar kullandıkları araçların nelere yol açabileceğini düşünmüyorlar diyebilirim. Çalışma şartlarımız bayağı ağır. İş yükümüz fazla. Bunun yanında zamanla yarışıyorsunuz. Birilerinin sizden beklentisi var bunu en kısa zamanda ulaştırmak istiyorsunuz. Bu nokta da hayatınızı tehlikeye atıyorsunuz. Bu kadar zorluğun yanında getirisinin çoğu mesleğe oranla iyi olması, ben dahil bir çok kişiyi bu mesleğe yönlendiriyor. Kuryeler, trafikte özellikle şoförlerin biraz anlayışlı olmasını istiyoruz.”
“Her an diken üzerindesiniz, canınızı ortaya koyuyorsunuz”
İş bulamadığı için bir süre kuryelik yapan ardından mesleği bırakıp nispeten daha iyi olduğunu düşündüğü bir markette çalışmaya başlayan Aleyna Baki de mesleğin kazancının yanı sıra iş yükü ve sıkıntılarının fazla olduğunu dile getiriyor. Yazın sıcağını, kışın soğuğunu fazlasıyla hissedildiği bir meslek olduğunu belirten Baki, şunları söyledi:
“Maddi olarak yapılabilecek bir iş ancak kesinlikle çok sıkıntılı. Her an diken üzerindesiniz, canınızı ortaya koyuyorsunuz. Yazın, her şey güllük gülistanlık görünüyor. Dışarıdan bakanlar ‘Motorla akşama kadar geziyorlar’ fikrine kapılıyor ama bu iş öyle değil. Her gün onlarca kurye kaza geçiriyor, canından oluyor. Yani akşama kadar çalışıyorlar, gezmiyorlar. Özellikle sürücülerin bu konuda biraz daha dikkatli olması ve trafikte kuryeleri sıkıştırmaması, aynı şekilde iş yükü ağır olduğu için sipariş veren kişilerin de gecikmelere karşı anlayışlı olması gerekiyor. Şu an markette çalışıyorum. Yaptığım işte kolay bir iş değil, sıkıntıları var ama kuryelik kadar tehlikeli değil.”
“Bu bir meslek değil”
İzmir’de uzun zamandır kuryelik yapan Emir Can Erdoğan da, haber için görüştüğümüz diğer kuryeler gibi motor sevdasıyla kuryelik mesleğine başlamış. Çocukluk yıllarında sosyal medya platformlarından takip ettiği kanallardan dolayı kendisinde motor hayranlığı başladığını söyleyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Motorsiklete olan tutkum bir hayli fazlaydı. Motor kullanmayı sevdiğim için bu mesleği tercih ettim. Her meslekte olduğu gibi bizim mesleğinde zorlukları var. Öncelikli olarak can güvenliğimiz varla yok arası. Sonuçta iki teker üzerindesiniz. Her ne kadar motora binmeden bütün ekipmanlarınızı taksanız da olası bir kaza anında yeterli olmayabiliyor. Trafiğe çıktığımız zaman bilinçsiz sürücülerden çok şikâyetçiyiz. Çoğu zaman yol vermiyorlar, hatta bilerek önümüze kırıyorlar. Bizim sadece işimizi yaptığımızı unutuyorlar. Çalışma şartlarını beğenmiyorum açıkçası ama mecburum. 12 saat çalışıyorum ve sosyal hayatım hiç yok. İşten eve, evden de işe gidiyorum. Moto kuryeliği düşünen genç arkadaşlarım varsa eğer yapabilirler. Fakat bu bir meslek değil, daha farklı mesleklere atılmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü çok zor bir meslek.”
Bir can iki teker: Moto kuryelik
Son yıllarda gelişen yaşam şartlarıyla birlikte hayatımızda daha fazla yer edinen kuryeler, mesleklerinin zevkli olmasının yanı sıra oldukça sıkıntılı yönleri olduğunun anlattılar.
Editör: Ramazan Atabey
Yorumlar