Haber Merkezi - Sinemanın ilk uluslararası yıldızı olan Danimarkalı oyuncu ve yapımcı Asta Nielsen’ı sunan ve adına hazırlanan “Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen” sessiz film seçkisi izleyiciyle buluşuyor. Seçki, 1921 yapımı “Hamlet” ile Kundura Sinema’da başlıyor. Nielsen’i Danimarka prensi Hamlet rolünde izleyeceğimiz film, 21 Ekim Cumartesi günü saat 16:30’da seyirciyle buluşacak. Alman Film Enstitüsü ve Film Müzesi (DFF) tarafından restore edilmiş kopyasıyla gösterilecek 102 yaşındaki bu kült film, caz efsanesi Okay Temiz’in canlı müziği eşliğinde perdede yeniden hayat bulacak.

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin lansmanı yapıldı 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin lansmanı yapıldı

KunduraSinema_Hamlet_POST

Beyazperdenin ikinci ‘kadın Hamlet’i

Svend Gade ve Heinz Schall’in birlikte yönettikleri “Hamlet”, William Shakespeare’in ünlü oyun karakterinden ve Edward P. Vining’in 1881 tarihli “The Mystery of Hamlet” adlı kitabından esinleniyor. Annesinin taht entrikaları yüzünden erkek kılığına girmeye zorlanan bir prensesin hikâyesini konu alan film, Horatio’ya gizli tutkusu olan ve aşkı için Ophelia ile rekabet eden sıradışı bir Hamlet portresi çiziyor. Sarah Bernhardt’tan sonra beyazperdede Hamlet’i canlandıran ikinci kadın oyuncu olarak da tarihe geçen Asta Nielsen, dokunaklı performansıyla büyülerken, siyah taytı ve peleriniyle sinemanın en ikonik karakterlerinden birini yaratıyor. Dünyaca ünlü caz müzisyeni Okay Temiz’in canlı performansı eşliğinde 21 Ekim Cumartesi günü saat 16:30’da gösterilecek “Hamlet”, film ve müzik tutkunları kadar tiyatro meraklılarını da Kundura Sinema’ya bekliyor.

Kundura-Sinema_2023

Feminist ikon

Greta Garbo’nun “Bildiğim her şeyi ondan öğrendim” dediği Asta Nielsen, dönemin beklentilerinin aksine tutkulu, özgür ve cesur kadınları oynayarak riske girmekten çekinmemiş, kimi zaman yapımcısı da olduğu sıradışı projelerle, ardından gelen birçok kadın oyuncuya ilhâm kaynağı olmuş feminist bir ikon. 11 Eylül 1881’de Kopenhag’ın işçi sınıfı semtlerinden birinde dünyaya gelen Asta Nielsen, oyunculuğa 17 yaşında iken tiyatro sahnelerinde başladı. Asıl çıkışını ise, sessiz sinemanın klasiklerinden 1910 Almanya yapımı “Uçurum” ile yaptı. İleride eşi de olacak Urban Gad’in yönettiği filmde sergilediği şehvetli Gaucho dansı performansı, birçok ülkede sansasyon yarattı ve Nielsen’ın adını bir gecede yıldıza dönüştürdü. Sonrasında yaptığı her film olaylı oldu ve Nielsen’ın izleyicileri büyüleyen varlığı, duygusal derinliği ve güzelliği, onu dünya genelinde tanınmış bir isim haline getirdi. Alman seyircinin 1920’lerde “Die Asta” (Asta) olarak benimsediği Nielsen ayrıca, döneminin toplumsal sorunlarına da cesurca yaklaşan eserlerde oynamayı seçti ve özellikle “Hamlet” (1921), “Hedda Gabler” (1925) gibi uyarlamalardaki oyunculuk yeteneği sayesinde hem tiyatroda, hem de sinemada dönemin en sevilen kadın oyuncularının başında geldi. Sinemanın altın çağından sonra da birçok projede yer alarak kariyerini sürdüren Asta Nielsen, 1972’de yaşama veda ettiğinde 91 yaşındaydı ve onun başarısı, sinema dünyasının evrimini ve kadınların sinema sektöründeki rolünü şekillendiren önemli bir dönüm noktasını temsil ediyordu.

Asta-Nielsen

Seçki devam edecek

İngiliz yazar, sinema eleştirmeni ve film tarihçisi Pamela Hutchinson’ın küratörlüğünde hazırlanan “Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen” seçkisinde gelecek aylarda; “Uçurum” (The Abyss, 1910), “Kara Rüya” (The Black Dream, 1911),“Zapata’nın Çetesi” (Zapata’s Gang, 1913/14), “Aşkın Alfabesi” (The ABC of Love, 1916), “Filmlerin Primadonnası” (The Film Primadonna, 1913) ve “Düşüş” (The Decline, 1922) adlı Asta Nielsen filmleri de gösterilecek.

Editör: Deniz Ali Tatar