Bilkent Senfoni Orkestrası: ‘Geniş zamanın izinde’
Doğan BULGUN
BİLKENT Senfoni Orkestrası 23 Mart tarihli konserinde Elgar, Saygun, Respighi ve Pergolesi’nin eserlerini seslendirecek. Devlet Sanatçısı Gürer Aykal’ın yöneteceği konsere soprano Simge Büyükedes ve mezzo-soprano Asude Karayavuz solist olarak katılacak.
Edward Elgar’ın “Op.20, Serenad”ı ile başlayacak konser, Ahmed Adnan Saygun’un yaylı çalgılar orkestrası için yazdığı “Op.62, Concerto de Camera” ve Ottorino Respighi’nin “Antik Aryalar ve Danslar” Süitlerinden üçüncüsü ile devam edecek. BSO konserin ikinci yarısında İtalyan besteci Pergolesi’nin “Stabat Mater” başlıklı yapıtını seslendirecek.
23 Mart Cumartesi günü Bilkent Konser Salonunda saat 20.00’de başlayacak. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Bahçelievler’den (DSİ misafirhanesi önü) hareket eden ücretsiz servis izleyicileri Bilkent Konser Salonu’na ulaştıracak.
Simge Büyükedes, 2007 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarından Ece İdil'in sınıfından mezun oldu. Milano'da Teatro Alla Scala Opera Akademisini kazandı; 2007-09 yıllarında Leyla Gencer, Mirella Freni, Luciana Serra, Renato Bruson, Luis Alva, Vincenzo Scalera, James Vaughan, Ottavio Dantone, Giovanni Antonini, Pietro Mianiti, Marco Guidarini, Michael Hampfe, Marco Gandini ve Antonio Albanese ile çalıştı. İtalya'da başladığı kariyerini dünyanın her yerinde sürdürmektedir.
2004 yılında Siemens Opera Yarışmasında dördüncü oldu. 2006’da Leyla Gencer Opera Yarışmasında finale kaldı. 2007 yılında Sedat & Güzin Gürel Sanat Vakfı Lied Yarışmasında ikincilik; 2011’de Hans Gabor-Belvedere Yarışmasında üçüncülük, medya ve Viyana Devlet Operasında odisyon ödüllerinin sahibi oldu. 2011’de Verona’da düzenlenen Aida Yarışmasında “En iyi Aida”, 2013’te Barcelona’da Francisco Vinas Yarışmasında “Zarzuela” ödüllerini kazandı. 2013’te Lions Club tarafından Ülkesini Dünyada En İyi Temsil Eden Opera Sanatçısı ödülüne layık görüldü. 2014’te Andante dergisinin Donizetti Ödüllerinde Yılın Kadın Opera Şarkıcısı seçildi. 2015’te Semiha Berksoy Vakfı Opera Ödüllerinde Suna Korad Özel Ödülünün sahibi oldu.
İstanbul doğumlu Asude Karayavuz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarından mezun oldu. İstanbul Siemens Opera Yarışmasında ikincilik ödülüne layık görüldü. Mozarteum Yaz Akademisine kabul edildi; Edith Mathis, Kurt Widmer ve Edda Moser gibi seçkin sanatçılarla çalıştı. Mezun olduktan sonra La Scala Tiyatrosunda bir yer edinerek Leyla Gencer, Mirella Freni, Luciana Serra, Renato Bruson, Luigi Alva ve Vincenzo Scalera gibi önemli isimlerle çalıştı. 6. Leyla Gencer Opera Yarışmasında finalist oldu ve Lirik Plak Akademisi tarafından verilen Leyla Gencer Büyük Ödülünün sahibi oldu. Türkiye’de Andante Dergisi tarafından verilen Yılın En İyi Kadın Opera Şarkıcısı ve En İyi Müzisyeni Ödülünü ve Semiha Berksoy Vakfından Suna Korad Yılın En İyi Kadın Opera Şarkıcısı Özel Ödülünü kazandı.
Riccardo Muti yönetiminde Mercadante’nin “I Due Figaro” operasının dünya prömiyeri kaydı Ducale etiketiyle, Giacomo Sagripanti yönetimindeki Rossini’nin “Aureliano in Palmira” eserinin dellaValle d’Itria Festivalindeki canlı kaydı Bongiovanni etiketiyle; Donizetti’nin “Viva La Mamma” eserinin Marco Guidarini yönetiminde La Scala Tiyatrosundaki kaydı BelAir etiketiyle yayımlandı.
ÖDTÜ'de ‘Şarkılarla Şiirlerin Dansı’
CAZ piyanisti, besteci ve orkestra şefi Prof. Erol Erdinç, TRT Ankara Radyosu ses sanatçısı Elif Güreşçi, tiyatro ve sinema sanatçısı Cihan Ünal, sanatseverleri müzik ve şiir şölenine davet ediyor.
Bir dönem Devlet Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın da şefliğini üstlenen Prof. Erol Erdinç’in piyanosu ile yer aldığı konserde, “Şarkılarla Şiirlerin Dansı” adlı bir müzikal dinletinin yanı sıra, sevilen Türk müziği eserlerini TRT sanatçısı Elif Güreşçi seslendirirken, Orhan Veli’den Nazım Hikmet’e uzanan Türk Edebiyatı’nın büyük ozanlarının şiirlerini Cihan Ünal’dan dinleyeceğiz.
Tarih: 24 Mart 2019 Pazar, Saat: 20.00, Yer ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu, Ankara.
PİYANİST İris Şentürker, Franz Schubert’in sonat ve impromtularını yorumlayacağı bir program Mozarthaus’ta klasik müzikseverler ile buluşacak.
PROGRAM
F. SCHUBERT (1797-1828)
Piyano Sonatı No.13 D.664, La Majör
I. Allegro moderato
II. Andante
III. Allegro
Piyano Sonatı No.14 D.784, la minör
I. Allegro giusto
II. Andante
III. Allegro vivace
Dört İmpromptu D.899 (Op. 90)
I. Allegro molto moderato
II. Allegro
III. Andante IV. Allegretto
Tarih: 23 Mart 2019 Cumartesi, Saat: 20.00, Yer: Mozarthaus Sanat ve Konser Evi (Nilgün Sokak 14 / 2 Çankaya - Ankara).
Oda müziği kariyerini dünyaca ünlü müzisyenlerle verdiği konserlerle devam ettiren piyanist İris Şentürker 1979 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Müzik eğitimine beş yaşında başladı. 1998’de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Prof. Meral Yapalı’nın sınıfından derece ile mezun oldu.“The British Council” tarafından düzenlenen “Yılın Genç Müzisyeni” yarışmasında birinci olduktan sonra Manchester Royal Northern College of Music’de yüksek lisans eğitimini tamamladı. Sanatçı, Leontina Margulis, Irina Zaritskaya, Hüseyin Sermet, Sergei Dorensky gibi ünlü müzisyenlerle çalıştı. Eczacıbaşı Vakfı’nın tam bursu ile calışmalarını sürdürdü. İş Sanat tarafından düzenlenen “BBC Solistleri Yarışması”nda en iyi üç sanatçıdan biri seçildi. Fransız Hükümeti’nin davetlisi olarak Alfred Cortot Ecole Normal de Music de Paris’de çalışmalarına ünlü piyanist Christian Ivaldi ile devam etti, Concour Diplôme Execution de Piano yarışmasında üçüncü, Oda Müziği dalında Concour Diplome Superior de Music de Concertiste yarışmasında da oybirliği ile birinciliğe layık görüldü.
Ulusal ve Uluslarası birçok festivalde resitaller, devlet senfoni orkestraları ve oda orkestraları eşliğinde solo konserler verdi. Pelin Halkacı Akın, Gülşen Tatu, Pierre Amoyal, Miguel da Silva, Muhittin Dürrüoğlu, Hüseyin Sermet, Yovan Markovitch, Nicholas Dautricourt, Andrej Bielow ve Alexander Rudin ile ile ikili ve oda müziği konserleri verdi. Keman sanatçısı Pelin Halkacı Akın ve viyola sanatçısı Thomas Riebl ile iki ayrı CD çalışması bulunan Şentürker, İş Sanat, 33. 34. ve 42, Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde ve Litvanya Ulusal Filarmonisi daveti ile Vilnius Uluslararası Müzik Festivalinde solist olarak yer aldı. Macaristan, Pakistan, Fransa, İngiltere, Almanya, Avusturya, İtalya, Suriye, Litvanya, Letonya, Estonya ve Japonya’da resitalleri ve oda müziği konserleri süregelen sanatçı halen MSGSÜ Devlet Konsertvatuvarı’nda piyano ve oda müziği dallarında ders veriyor.
Borusan Quartet Irmak Okulları’nda sahne alıyor
Gençlik Kültür Vakfı’nın öncülüğünde, Irmak Okulları Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde, bu yıl ikincisi düzenlenen Irmak Konserleri, Borusan Quartet ile sezon kapanışını yapacak.2017-2018 sezonunda Ayla Erduran, İris Şentürker, Gülsin Onay, Erkin Onay, Elif Onay, Eren Kuştan, Tango Neva, Barış için Müzik ve Borusan Quartet Irmak Konserleri’nin ilk konukları olmuştu.2018-2019 sezonunda da Boğaziçi Caz Korosu ve Boğaziçi Gençlik Korosu, Piatango&Oya Küçümen, Kerem Görsev Trio, Ayangil Acappella Korosu konserlerini sanatseverlerle buluşturan Irmak Konserleri, 26 Mart tarihinde de Borusan Quartet’i ağırlayarak sezon kapanışını yapacak.
Yüksek enerjileri, geniş repertuvarları ve müzikalitesi ile dinleyicilerin gönlünde özel bir yere sahip olan Borusan Quartet, kemanda Esen Kıvrak ve Özgür Baskın, viyolada Efdal Altun, viyolonselde Çağ Erçağ ile sanatseverlerle buluşacak.Özgün bir eğitim veren Irmak Okulları bu konserler vasıtasıyla, 400 kişilik salonunu sanatseverlerin hizmetine sunarak bölgede bir kültür mekanı olmayı amaçlıyor. Biletix tarafından satışa sunulan biletlerden elde edilecek gelir, Gençlik Kültür Vakfı tarafından öğretmen adaylarına burs olarak verilecek.