Bilecik'te kumaşlar takıya dönüşüyor
Haber Merkezi - Bilecik'te kullanılmayan el dokuması kumaşlar, kadınların yeni çalışmalarıyla takı olarak geri dönüştürülüyor. Osmaneli ilçesinde bulunan ve geleneksel Lefke bezi üreten kooperatifin üyeleri, el dokuması atıl kumaşlardan takı yapmaya başladı. Osmaneli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyesi 22 kadın, 2020 yılından bu yana Lefke Bezi El Dokuma Atölyesi'ndeki tezgahlarda çalışma yürütüyorlar. Çalışmalar kapsamında somut olmayan kültürel miras sanatçısı Gülay Durak öncülüğünde, geri dönüşüm çalışmaları yapılıyor.
Atölyelerindeki dokuma tezgahlarında Lefke bezi hazırlayan kadınlar; kumaşlardan peşkir, masa örtüleri, peştamal, iğne oyası ve kese ile otantik çanta gibi hediyelik eşyaların yanı sıra gömlek üretiyor. Kadınlar, el dokuması atıl nakış, tel kırma ve iğne oyasından kolye, ayna, yüzük gibi günlük 60 civarında takı da yapıyor. Gülay Durak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi"ne destek olmak amacıyla dokuma atölyesinde ürün çeşitleri arasında takı grubu oluşturduklarını söyledi.
Takı üretiminde atıl el dokuması kumaşlardan yararlandıklarını belirten Durak, "Takı grubumuzda ayna, kolye, yüzük, bileklik, kitap ayracı, anahtarlık gibi ürünler mevcut. Bunların üzerine basit nakış teknikleri uygulayarak monte ediyoruz. Herhangi bir modele bağlı kalmıyoruz, arkadaşlarımız tamamen doğaçlama yapıyor. Şu an takı siparişlerine yoğun bir ilgi var." diye anlattı. Durak, sosyal medya aracılığıyla yurt içi ve dışına satış yaptıklarını söyledi. Kooperatif üyesi Banu Erkal da yeni ürünler ortaya çıkarmak için sürekli arayış içinde olduklarını belirttiç Atölyede çalışarak aile ekonomilerine katkıda bulunduklarını kaydeden Erkal, "Lefke bezi üretimine başladığımız zaman bu yeteneklerimizi de ortaya çıkardık. Çok ince bir iş. Yaptığımız işten çok memnunuz çünkü üretiyoruz." diye konuştu.
Bunlar da ilginizi çekebilir