Genel

Berberlerin haftalık izin talebi: "Tekrar ertelenmesin"

Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sezayi Kara, oda üyesi berberlerin haftada bir gün tatil yapma ihtiyacını yenileyerek, 1 Temmuz 2024'den itibaren uygulamaya girmesi beklenen berber, kuaför ve güzellik salonlarının söz konusu tatil/izin kararının üçüncü kez ertelenmemesini talep etti.

Abone Ol

Naz Akman

Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sezayi Kara, Ticaret Bakanlığı’nın 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren başlamak üzere berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması uygulaması kararı almasına rağmen kararı önce 1 Ocak 2023’e ardından 1 Temmuz 2023’e, son olarak ise 1 Temmuz 2024'e ertelemesi üzerine berber, kuaför ve güzellik salonu çalışanlarının tatil yapma ihtiyacının elzem olduğunu belirtti. Bu nedenle 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek haftada bir gün kapalı olma uygulamasının yeniden ertelenmemesi gerektiğini vurgulayan Kara, iş verimliliğinin de artması için işletmelerin Pazar günleri kapalı olmasının önemli olduğunu savundu.

Sezayi Kara: Haksız rekabet de ortadan kalkmış olacak

Kara, berber, kuaför ve güzellik salonlarının çalışma saatlerini düzenleyen ve haftada bir gün kapanma şartı getiren uygulamanın hayata geçirilmesi noktasında taleplerini yineleyerek, “Uzun saatler ve hafta tatilsiz çalışma yüzünden esnafımız kendisine ve ailesine de istediği gibi vakit ayıramamaktadır. Verimli olmanın sırrı aynı zamanda dinlenmeye de bağlı. Hafta tatili - pazar izni ile berber esnafımızın ve yanında çalışanların dinlenmesini ve çok daha verimli çalışmasını sağlamış olacağız. Pazar günü tüm üyelerimiz kapalı olacağı ve o gün hafta tatili/izin yapılacağı için haksız rekabet de ortadan kalkmış olacak. 1 Temmuz 2024 tarihine ertelenen hafta tatili-pazar günü kapalı olması uygulamasının bir kez daha ertelenmeden, o tarihten itibaren yürürlüğe girerek hayata geçirilmesini esnafımız adına talep etmekteyiz” dedi.

Meslek hastalıkları riski yüksek

Söz konusu işletmelerin haftanın hangi günü, hangi şartlarda kapanacağının belirlenmesi konusunda yerel şartlar doğrultusunda, ilgili meslek kuruluşlarının görüşü alınarak valilikler tarafından üstlenileceğini ifade eden Kara, "6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na tabi olarak işyerlerimiz tehlikeli sınıfta yer almaktadır. Haftalık iznini yapamayan ve sürekli çalışmak zorunda kalan üyelerimiz haliyle oldukça yoruluyor. Zor koşullarda çalışmak zorunda kalan, sağlık açısından da ciddi sorunlar yaşayan erkek berberi esnaf ve sanatkarımızın çalışma koşulları maalesef emek yoğun olarak ağırdır. Yeri geldiğinde günde 12-14 saat çalışan esnafımız, sürekli ayakta mesleğini icra etmesi sebebi ile buna bağlı olarak kronik beden yorgunluğu ve beraberinde getirdiği sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum maalesef ki meslek hastalıklarını artırmaktadır” sözlerine yer verdi.