Naz Akman- Ankara  

Gazeteciler Cemiyeti onursal üyesi, Çankaya Belediyesi Aday Adayı Bekir Ödemiş’in “Zamana Atılan İmza” isimli Cumhuriyet Kitapları’ndan çıkan yaşam öyküsünü kaleme aldığı kitabının tanıtım ve imza töreni yapıldı. Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde düzenlenen imza gününe çok sayıda siyasi, gazeteci ve sanatçı katılım gösterdi. Ödemiş törende ilk imzalı kitabını Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’e takdim etti. 

Ekran Resmi 2024 01 24 11.57.30Ödemiş’in Umutcan Polat ve Ümit Aslanbay editörlüğünde basılan kitabında siyasete başladığı dönemlerde Ankara, Ürgüp Belediye Başkanlığı görevi, bölgede balon turizminin başlama serüveni, dönemi siyasileriyle ilgili anıları yer alıyor. Kitabın arka kapağında içeriğe ilişkin “Bir insan zamana nasıl iz bırakır?... Belki yaptıklarıyla, belki dünyaya kattıklarıyla, belki de dokunduğu yaşamlarla ve değiştirdiği anlayışlarla. Peki bu insan belediye başkanlığı gibi önemli bir görevde bulunuyorsa ve toplumsal sorumluluk duygusu da ağır basıyorsa, nasıl bir yol izler? Yoklukları, zorlukları aşacak gücü kendinde nasıl bulur? Ürgüp’ü küçük bir Anadolu kasabası kimliğinden çıkarıp bir dünya kenti yapan Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, sosyal belediyecilik anlayışıyla kısa zaman içinde dönüştürdüğü Kapadokya bölgesini, birikimlerini ve deneyimini paylaşmaya devam ettiği Ankara’yı, kültürel mirası ve kent kimliğini koruma yolunda sarf ettiği çabaları anlatıyor ve ekliyor: ‘İnsan da ağaç gibi yerinde olmak, sımsıkı sarılmak ister toprağına. O isim, o insan o yere imzasını atarak iz bırakacaktır; ama iyi ama kötü. Kötü olmak için hiçbir şey yapmamanız yeter; iyi olmak için ise çok şey. İyi olmak için yeter mi bir ömür, onu da yaptıklarımız söylesin… O yer belki kaderinizdir ama o yerin kaderini değiştirmek sizin seçiminizdir…’” bilgileri yer alıyor. 

Ekran Resmi 2024 01 24 12.05.15Bilgin, “Ödemiş, Ürgüp’ü dünyaya tanıttı”

Törenin açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Ödemiş’in belediyecilik hizmetlerine değinerek, “Kitap tanıtımını bu çatı altında yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bekir Bey onursal üyemiz. Bekir Bey’i Gölbaşı belediye başkan yardımcılığı, Ürgüp Belediye Başkanlığı görevinden tanıyorum. Orada büyük bir roman yazdı, Ürgüp’ü dünyaya tanıttı. Biz de o tarihte 450 gazeteciyi oraya götürdük, bölgeyi tanıtarak bu ülkedeki güzel yerleri göstermek istedik. Kendisi şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı. Ankara’da kaleyle, müzelerle, Roma hamamıyla ve diğer medeniyetlere ait tarihi yapılarla kısacası tarih ve kültürle ilgili ne kadar güzel şey yapılıyorsa onları yapıyor. Umarım daha güzel yerlere gelerek, çok daha iyi işlere imza atar. Çünkü o geçmişiyle kendini ispatlamış, iyi bir yönetici, aynı zamanda iyi bir Atatürkçü ve iyi bir Cumhuriyet aşığı. Tüm bu meziyetleri üzerinde toplamış bir kişilik. Burada kitabını tanıtmak onur duyuyoruz” dedi. 

Ekran Resmi 2024 01 24 12.07.34

Ödemiş, “Anılarımın Cumhuriyet Kitapları’ndan yayınlanması çok özel bir değer”

Kitaba katkı sunanlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Ödemiş ise “Umut ediyorum koşullar elverir de ben de bu borcumu Nazmi ağabeye hizmet olarak öderim. Ben buranın onursal üyesiyim, bu benim için büyük bir onur, burada kendimi evimde gibi hissediyorum. Bugün bizleri burada buluşturduğu için Nazmi Bey, yönetim kurulu ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bir teşekkürü de Işık Kansu’ya yapmak istiyorum. Çoğu belediye başkanı, siyasetçi anılarını kaleme alır, sonra kendi imkanlarıyla bunu basarak, dağıtır. Bu çok değerli saygınca bir davranıştır. Anı yazarak geleceğine bir bellek bırakmış olurlar, çok kıymetli bir iş. Anılarımın Cumhuriyet Kitapları’ndan yayınlanması çok özel bir değer, Cumhuriyet Kitapları herkesin bildiği gibi önemli bir yayın. Işık Bey bu öneri de bulundu, eseri tarafsız olan yayın kuruluna gönderdik ve kabul edilerek basıldı. Onlara da şükranlarımı arz ediyorum. Kitabımızın editörlüğünü eski gazeteci Ümit Aslan ve Umutcan Polat yaptılar, herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.  

“Çankaya’yı UNESCO’ya hazırlıyoruz”

Atatürk’ün çocukluğuna ait tek kıyafeti Cumhuriyetin Başkentinde Atatürk’ün çocukluğuna ait tek kıyafeti Cumhuriyetin Başkentinde

Belediyecilik hizmetlerine değinen Ödemiş, yakın zamanda Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ile Atatürk Bulvarı’nın kültürel miras listesine girmesi için rapor hazırlayıp kurula sunduklarını açıklayarak, “Ürgüp Belediye Başkanlığı görevimle roman olmasa da bir kitap yazdım diyebilirim. Okuduğunuz zaman göreceksiniz kitap daha çok Ürgüp ile ilgili anılarımdan oluşuyor. Kitabımın adını ‘Zamana atılan imza’ olarak belirledim. Doğduğum yer Ürgüp’tü, kısmet oldu ve orada iki dönem belediye başkanlığı yaparak kente bir imza attığımı düşünüyorum. 1965 yılında Samanpazarı’na geldik, Yahudi Mahallesi’nde büyüdüm, orası büyüdüğüm yer oldu. Sayın Mansur Yavaş Bey’in önderliğinde belediyede yaptığım görevle oraya da imza atma şansım oldu. Ulus tarihi kent merkezi ki 2 bin 800 yıllık Ankara kentinin kuruluşuna ev sahipliği yapmış ve bunun yanı sıra da hem kurtuluşumuza hem de kuruluşumuza karargâh olmuş bir merkezden söz ediyoruz, orada yaşayan uygarlıklara uzun yıllardır el atılamamıştı. Bana göre cumhuriyet tarihinin en kapsamlı restorasyon projelerini Ulus’ta başlattık. Büyüdüğümüz yere de bu sayede bir imza attığımızı düşünüyorum. Şimdi eğer kısmet olursa sizlerin de güveni ve desteği ile Cumhuriyetimizin kuruluşuna ev sahipliği yapmış olan Çankaya’yı UNESCO’ya hazırlıyoruz. Bu çok önemli. Raporunu hazırladık, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ile UNESCO’nun dünya kültürel miras listesine girmesi için çaba sarf edeceğiz. Allah kısmet ederse Atatürk’ümüzün yaşadığı en büyük eserlerini verdiği ve ebedi istirahatgahını sürdürdüğü Çankaya’ya da bir imza atıp onun da kitabını burada törenle yapmayı arzu ediyoruz” sözlerine yer verdi. 

Editör: Orhan Karadağ