TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Kuurlda bugün Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek. Bozdağ, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı söz verdi. Gündem dışı konuşan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay'ın Türkiye'ye katılışının 85'inci yılı nedeniyle yaptığı konuşmaya, kentin 6 Şubat depremlerinden önceki ve sonraki halini gösteren fotoğrafla çıktı.

Bozdağ, "Milletvekili tarafından gündemle ilgili konuşmasını destekleyecek materyal dışında herhangi bir materyali Genel Kurula getirmeyecekleri" yönündeki Başkanlık Divanı Kararını anımsatarak, Güzelmansur'u fotoğrafı kürsüden indirmesi için uyardı. Fotoğraf, kavaslar tarafından CHP sıralarına geri götürüldü.

Güzelmansur, iktidarın Hatay'a gereken yatırımı yapmadığını öne sürerek, "Buradan Hatay halkına söz veriyorum, CHP olarak Hatay'ı sahiplenmeye devam edeceğiz. Hatay'ı ayağa kaldırana kadar mücadelemiz sürecek." dedi.

İYİ Partili Kavuncu: Dünyada en adaletsiz vergi alan sekizinci ülke Türkiye

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, paketindeki maddelere değinerek en önemli konunun emekli maaşlarına zam yapılması gerektiğini söyledi. Avrupa'da en düşük emekli maaşına sahip ülkenin Türkiye olduğunu belirten Kavuncu, "Avrupa'da 2012'den bu yana sadece 2 ülkede emekli maaşı avro bazında geriye gitmiş; bunlardan birisi Yunanistan, birisi de Türkiye. Yunanistan'da emekli maaşının 2012'den bu yana geriye gitme oranı yüzde 2, Türkiye'de yüzde 34 civarında” dedi.

“’Faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ diyen bu iktidarın çıkarmış olduğu bu vergi paketinde mesela ne yok, biliyor musunuz? Paradan para kazananlara hiçbir vergi yok” diyen Kavuncu, "En adaletsiz vergi alan, dünyada en adaletsiz vergi alan 8'inci ülke Türkiye, âdeta vergi vermek bu ülkede cezalandırılır bir hâle gelmiş. Bu, birlik ve beraberliğimizi bozan, bu ülke için fedakârlık yapmak isteyenleri de bu fedakârlıktan alıkoyan bir uygulamadır.” dedi.

"Emekliye 'günde 2 porsiyon et tüket' diyorsunuz, 10 bin lirayı 12 bin 500 lira olarak ödüyorsunuz"

SGK’nın açtığı “emekliler.gov.tr” sitesindeki tavsiyelere değinen Kavuncu, "Vergi paketi bir hayal kırıklığıdır. Maliye Bakanının bugüne kadar söylediği birçok konu gerçekleşmemiştir" diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu web sitesinde emekliler için bazı tavsiyelerde bulunuluyor, diyor ki: ‘Ey emekli, günde en az 2 porsiyon et ye, hatta en az 5 porsiyon da sebze ve meyve tüket; meditasyon yap, yoga yap.’ Sonra da 10 bin lirayı 12.500 lira olarak bu emekliye ödüyorsunuz. ‘Günde 2 porsiyon et tüket.’ diye de bu ‘web’ sitesinde tavsiyede bulunuyorsunuz."

"Memuru 400-500 liraya muhtaç ettiniz, yazıklar olsun"

Plan ve Bütçe Komisyonunda sendikalara dair alınan karara da değinen Kavuncu, "Sendikalarla ilgili bir eşitsizlik var. Ama ondan daha da acısı aylık 400 lira daha fazla para alabilmek için birçok memurun yüzde 1'in altında olan sendikalardan daha büyük sendikalara gideceğini söylüyorlar. 400 liraya, 500 liraya muhtaç ettiniz memuru, yazıklar olsun diyorum” dedi.

Kavuncu, berberlerin izin günüyle ilgili kararında mağduriyete yol açtığını belirterek "Çok ciddi bir mağduriyet var, çok ciddi bir tepki var. Bunu tekrar berberlerin inisiyatifine bırakmak, kendilerinin buna karar vermesini sağlamak çok daha doğru olacaktır. İlgili kurumların bu kararı bir kez daha gözden geçirmesini buradan söylüyoruz ve sesleniyoruz" diye konuştu.

CHP’li Serkan Sarı: AKP, vahşi ve sürdürülemez maden politikalarına devam ediyor

Fernas işçileri şirket ile müzakere için Soma'ya dönüyor Fernas işçileri şirket ile müzakere için Soma'ya dönüyor

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; Balıkesir’de altın arama ve işletme ihalelerine tepki gösterdi. Sarı, “4500 futbol sahası büyüklüğündeki doğanın hayat bulduğu Balıkesir topraklarına altın madeni için nasıl kıyacaksınız” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, ülke genelinde yüz binlerce hektar büyüklüğündeki 545 sahayı maden aramasına açmak için ihaleye çıkaracağını duyurdu. Üçü altın madeni için yapılacak ihaleler, Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül sınırlarında yer alıyor. CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM Genel Kurulu’nda bugün yaptığı konuşmada ihaleleri gündeme getirdi ve iptal edilmesini istedi.

"AKP iktidarı, vahşi ve sürdürülemez maden politikalarına aralıksız devam ediyor" diyen Sarı, şu ifadeleri kullandı: “545 maden saha için ihaleye çıkan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Balıkesir’in doğasıyla zengin ve verimli topraklarının talanına davetiye çıkarıyor. Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül sınırında 3 altın madeni arama ve işletme ihalesi yarın yapılacak. Gecikmeden bu ihaleleri iptal edin. Aklımız almıyor."

MHP’li Aydın: Erzurum Kongresi’nde alınan kararlar tam bağımsızlığın teminatıdır

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Erzurum Kongresi'nin 105'inci yılı nedeniyle yaptığı konuşmada, Kongre'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun önemli kilometre taşlarından olduğunu vurguladı.

Erzurum Kongresi'nde Milli Mücadele'nin ve akabinde kurulacak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tohumlarının atıldığını kaydeden Aydın, "105 yıl önce Erzurum Kongresi'nde alınan kararlar vatan edindiğimiz kadim coğrafyada tam bağımsız bir şekilde yaşamamızın teminatı olduğu gibi aynı zamanda Türk milletinin istiklal ve egemenliğinin evrensel bir beyannamesi niteliğindedir." ifadelerini kullandı.

AKP’li Ercan: KKTC’nin eş haklara sahip olmasına desteğimiz bakidir

AKP İstanbul Milletvekili Tuğba Işık Ercan, Kıbrıs Barış Harekatı hakkında yaptığı konuşmada, 20 Temmuz 1974'ün Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceğinin altını çizen Ercan, "KKTC'nin; güçlü, müreffeh ve itibarlı bir devlet haline gelmesi, Ada'da iki devletli, eş haklara sahip çözümün hayata geçirilmesi için desteğimiz bakidir" dedi. 

Editör: Erva Gün