Araştırmacı Bekir Ağırdır, İzmir Konak'ta iki kişinin hayatını kaybettiği elektrik ihmali ile Yeni Pazar Üniversitesi ve Dublin Üniversitesi adlarıyla gerçekte olmayan iki sahte üniversitenin para alması ve diploma vermesi olayları üzerinden Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve sosyal durumunu değerlendiren bir yazı kaleme aldı.

Özel'den teğmenlere destek: Sizi savunmak vatan borcumuzdur Özel'den teğmenlere destek: Sizi savunmak vatan borcumuzdur

T24'te yer alan yazıda Ağırdır, "28 Şubat darbesi, Marmara depremi, 2000 ve 2001 ekonomik krizlerinin yarattığı büyük toplumsal travmanın spontane gelişen sloganıydı: “Nerede bu devlet?” Şu iki olay bile gösteriyor ki 25 yıl sonra tekrar geldiğimiz nokta yine ne yazık ki bu: “Nerede bu devlet?” eleştirisinde bulundu.

"Başkanlık sistemi sonrası yasama, yürütme ve yargının ayrılığı ilkesinin zayıfladığını, yaşanan ekonomik krizin toplumsal çözülmeye neden olduğuna işaret eden Ağırdır, olası anayasa değişilkliğinin çözüm olmayacağını 80 anayasasında yapılan değişiklikler üzerinden anlattı: 

Uzun bir süre askeri vesayetin ve 12 Eylül darbecilerinin yaptığı anayasanın demokrasiye engel olduğunu konuştuk. Ak Parti iktidarı döneminde 12 kez anayasa değişikliği yapıldı. Bu değişikliklerin 3’ü halk oylamasıyla, 9’u Meclis’te partilerin mutabakatıyla yapıldı. Toplamda 177 maddelik 12 Eylül anayasasının 134 maddesinde değişiklik yapıldı ve bu değişikliklerin yüzde 75’i Ak Parti tarafından gerçekleştirildi. Yine de 15 Temmuz darbe kalkışmasına engel olunamadığı gibi iktidar sözcüleri hala da devletin içindeki çetelerin varlığından söz ediyor.

25 yıl sonra geldiğimiz yer derin bir ekonomik kriz, daha da derin bir demokrasi krizi.

Türkiye bugün bir devlet ve yönetim krizi yaşıyor. Yasalar çıkarılıyor, kararnameler düzenleniyor, vergiler toplanıyor, kararlar alınıyor ama tüm bunlar devletin doğru çalıştığı anlamına gelmiyor. O nedenle bu krizler yumağını devleti yeniden yapılandırmadan aşabilmek mümkün değil."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar