Naz Akman
Ticaret Bakanlığı’nın sektör paydaşlarının talepleri doğrultusunda haftada bir gün kapalı olmasına karar verdiği kuaför, berber ve güzellik salonlarının Ankara’da pazar günü kapatılmasına tepkiler devam ediyor. Ankara’daki kuaför ve güzellik salonları pazar günü kapalı olmaları gerekçesiyle pek çok meslektaşının yaşadığı mağduriyeti Ulus’ta düzenlediği basın açıklamasıyla duyurdu. Kuaförler, pazar günü kapalı olma halinin müşteri kayıplarına yol açtığını, işletmelerin kendi tercihine göre çalışma saatlerini ve günlerini belirlemesi gerektiğini vurguladı.
“Haftalık izin günü işletmelerin tercihine bırakılmalı”
Topluluk adına basın açıklaması yapan Ankara Kuaförler ve Güzellik Uzmanları Dayanışma Derneği Başkanı Hesna Korgan, “Bu konu sadece Ankara kuaförlerinin değil, tüm Türkiye kuaför ve güzellik uzmanlarının ortak sorunudur. Bu sistemin devam etmesi kaçak çalışmaların artması ve devletin ciddi vergi kayıplarına uğramasına neden olacaktır. Kuaförlerin pazar günü açık kalması hem esnafın hem de müşterilerin beklentilerini karşılayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. İşletmelerin kendi tercihine göre çalışma saatlerini ve günlerini belirleyebilmeleri hizmet kalitesini artıracak ekonomik canlılığı koruyacaktır. Esnafımızın ve müşterilerimizin nazarında iş yerlerimizi devlet kapattı gibi yanlış bir algı oluşmasına sebep olan bu durumun oda yöneticileri ve bizi temsil eden federasyonun hatalı talebinden kaynaklandığını ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın bu yanlışı düzelteceğine, kararı iptal edeceğine olan inancımız tamdır” dedi.
“Ekonomik kayıplara yol açıyor”
Korgan ayrıca mesleğe ilişkin sorunların gözardı edildiğini de ifade ederek, “Son günlerde ülke gündeminde yer tutan kuaförler salı mı kapanmalı, pazar günü mü tartışması, mesleğimizi temsil eden başkanlarımız tarafından yeterince değerlendirilmeden vali ve ticaret bakanına sunulmuştur. Pazar günleri kapanma zorunluluğu pek çok kuaförün ciddi ekonomik kayıplar yaşamasına neden olmuş ayrıca işletmelerin ayakta durmasını tehdit eden durumlarla karşı karşıya kalmasına da neden olacaktır. Bu uygulama sadece işletme sahiplerini değil aynı zamanda personelimizi de olumsuz etkilemektedir. Gelir kaybı çalışanların maaşlarını, kira ve fatura giderlerini, sigorta primlerini düzenli ödememesi durumunu ortaya çıkaracak ve mağduriyeti büyütecektir. Mesleğimizin stajyer ve çıraklık sigortasının sayılması 9000 iş günü olan emeklilik prim gün sayımızın 7200’e düşürülmesi, KDV oranımızın yüzde 20’den 8’e düşürülmesi, tüm meslektaşlarımızın hak etmiş olduğu yıpranma payının uygulanmıyor oluşu gibi çok daha ciddi sorunlarımız varken dikkatler Salı mı yoksa Pazar mı kapanmalı kısmına yoğunlaşmış durumda” diye konuştu.