Kültür-Sanat

Başkentliler “Ankara’nın Bağları” belgeselinin gösterimi ve resim sergisi için bir araya geldi

Yapımcılığını gönüllü belgeselcilerin üstlendiği Güngör Makar imzalı Ankara’nın Bağları belgeseli ve ressam İsmet Yıldız’ın resim sergisi Ankara Kent Konseyi’nde düzenlenen gala gecesiyle izleyici karşısına çıktı. Ankara’nın tarihine tanıklık eden üzüm bağları ve Ankara evlerinin tanıtıldığı belgesel, gösteriminin sonunda seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.

Abone Ol

CEMRE POLAT

ANKARA- Başkentliler tarafından uzun zamandır merakla beklenen Ankara’nın Bağları belgeseli Ankara Kent Konseyi’nde düzenlenen gala gecesi ile izleyici karşısına çıktı. Program kapsamında aynı gün ressam İsmet Yıldız’ın Ankara’nın Bağları sergisi de sanatseverlerle buluştu. Yoğun katılımla gerçekleşen etkinliğe Ankara’nın politika ve sanat camiasından çok sayıda isim katıldı.
Ankara’nın başkent oluşunun 100’üncü yılı vesilesiyle Ankara Kalesi esnafının girişimiyle başlanan projenin yapımcılığını gönüllü belgeselciler üstlenirken yönetmenliğini Güngör Makar yaptı. Ankara’nın tarihine tanıklık eden üzüm bağları ve Ankara evlerinin tanıtıldığı belgesel, gösteriminin sonunda seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.
Kale esnafının yoğun ilgi gösterdiği programda, İnönü Vakfı Kurucusu Özden Toker, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı ve Çankaya Belediye Başkan Aday Adayı Bekir Ödemiş, Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Önder Sürenkök ile çok sayıda sanatsever bulundu.
Yahnici, “Ankara tarihine böyle bir belgesel kazandırdığımız için gurur duyuyoruz”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ankara Kalesi Kale Çalışmaları Meclisi Başkanı Şevket Bülend Yahnici, konuklara belgeselin üretim süreci hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Belgeselin Ankara’nın tarihine ışık tuttuğunu ifade eden Yahnici, “Bu değerli belgeseli ve resim sergisini başkentimizin yüzüncü yılına özel olarak düzenliyoruz. Belgesele paralel olarak çalışma yürüten ressam İsmet Hanım’a Ankaralı olarak minnetlerimizi sunuyoruz. 
Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi olarak çalışmalarımızı yürütürken Kale’yi tanıtmaya ve geliştirmeye, turizme kazandırmaya çalışıyoruz. Ankara’nın Bağları projesi kendiliğinden gelişti. Tarihe tanıklık eden insanları konuşturmak gerektiğini düşünerek böyle bir işe giriştik. Böyle bir belgeseli Ankara tarihine kazandırmış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Ankara’ya sahip çıkan nesil olarak bir görev ifa etmeye çalıştık, umarım faydamız olur. Bu belgeseli Cumhuriyetin ve Ankara’nın 100. yılına armağan ediyoruz” diye konuştu. 
Yılmaz, “Bu bağlar toplumun birbirine kenetlenmesini sağlayan bağdır”
Ardından mikrofon alan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, belgeselde üzerinde durulan Ankara’nın üzüm bağlarının şehrin insanları arasında bir bağ olduğunu vurguladı. Başkan, “Kent Konseyi binası tarihi bir gün yaşıyor. ‘Ankara’nın bağları’ denince Kalecik’teki dünya çapındaki bağlarımızın, Yakup Kadri’nin Ankara romanındaki Keçiören bağlarının sadece üzüm bağı olmadığına inananlardanım. Bu bağlar, bu toplumun birbirine kenetlenmesini sağlayan bağdır. Ankara’nın bağları üzümle sınırlı değil, demokrasi çığlığının atıldığı bir kentte birçok şeyimizi borçlu olduğumuz bağlardır” sözlerini aktardı.
Belgeselin fikir aşamasından itibaren kadınlarla çalıştıklarını aktaran yönetmen Güngör Makar ise konuşmasında “Bir kadın işi” olarak nitelediği projeye duyulan ilgiden ötürü teşekkürlerini iletti. Makar, “Bu süreçte her biriniz yanımızdaydınız. Bunu hep birlikte başardık, Cumhuriyet’in kadınları olarak başardık” diye konuştu.