Başkent'in sesi neden "Gür" çıkmıyor

Güray SOYSAL

Abone Ol
Güray SOYSAL

DERNEK BİNAMIZ ARTIK YOK

19 Mayıs Stadı yapımı nedeniyle 40 yıldan bu yana hizmet veren TSYD Ankara Şubesi binası artık yok. Darbe üzerine darbe yiyen ve yalnızlığa itilen Ankara Şubesi’nin Lokali, yıkım makinaların hışmına uğrarken, yıkıldı. Buna ilaveten TSYD Ankara Şubesinin Olağanüstü Genel Kurul’u da yarın ATO’da yapılacak ve yeni yöneticiler seçilecek. Bir zamanlar bonkör olan ve vurduğu yerden ses getiren TSYD Ankara Şubesi’nin seçeceği yöneticilerini Olağanüstü Genel Kurul’da çok büyük problemler bekliyor. Önce kafayı sokacak bir yer, sonra da TSYD Ankara Şubesi üyeleri arasında birlik süratli bir şekilde gerçekleşmeli. Anlayacağınız. Ankaralı Spor yazarlarını büyük problemler bekliyor.

DUYARSIZ KALAN YAYIN

2023’de bir aşırını dolduracak olan Gençlerbirliği’nin yönetimi naklen yayınlanan maçlarda kısaltmasını 'GSK' olarak kısaltan beIN Sports'a , taraftarlardan haklı olarak, tepki geldi. Kulüp haftalardır 'GSK' olarak yapılan kısaltmanın yanlış olduğunu ve 'GB' olarak değiştirilmesini istiyordu. Geçen haftaki Tuzlaspor maçında durum değişmeyince kulüp reklam panolarına 'Beinsport GSK değil GB yazılacak' mesajları yayınladı. Ankaragücü de haftalardır Ankaragücü'nün kısaltmasının AG olarak değiştirilmesini istiyor, ama beIN Sports buna duyarsız kalıyor.

İŞİN İÇİNDEKİ GİZLİLİK

Güreş Federasyonu Başkanlığı yeni göreve başlamıştı. İlk iş olarak Milli takım Kadrosundaki teknik adamları açıklamıştı. Serbest güreşin baş antrenörlüğüne Necmi Gençalp , Grekoromen’e ise Erdoğan Karaali getirilmişti. Buraya kadar her şey normaldi. Şimdi normal olmayan işi açıklayacağım. Yani, Şampiyonlar dahi olsa, Milli Takım seçilen antrenörlerin nezaretinde hazırlanacaktı. Bir örnek vereyim, Milli Takım çalışmalarında Taha Akgül ve Rıza Kayaalp, özel antrenörleri ile çalışmayacaklarıydı. Bunu 24 SAAT Gazetesinde haber yaptık. Sonra… 2 Şampiyonunun kulübü olan ASKİ’nin avukatları tarafından 24 SAAT Gazetesine tekzip gönderilmiş, bizde bu isteği yerine getirmiştik. Şimdi… Belgrad’da yapılan Dünya Serbest Güreş Şampiyonasında Taha Akgül, bileğinin hakkı ile, 3’ncü defa zirveye çıkmıştı. Minder kenarında Serbest Güreş Milli takım antrenörleri Necmi Gençlalp ve Ahmet Gülhan değil, başkası vardı. Daha sonra… Şampiyon Taha Akgül, başarılarının engellendiğini, ancak yine de sonuca gittiğini söyleyerek Sırbistan’daki Şampiyonada kulübünün antrenörü öne çıkartarak “mevcut başarım engellenmek istendi” diye konuştu. Bu büyük başarıdan sonra Güreş Federasyonun sitesinde, Taha Akgül’ün Federasyon Başkanı Şeref Eroğlu ile bir tek fotoğrafını göremedik. Burada 2 başarılı ismin kavgasından mutluluk duyacak yapıya sahip olmadığımızı özellikle açıklamak isterim. Olmaması gereken, soğuk bir savaş vardı. Güreş Federasyonun talimatına rağmen, minder kenarında Milli Takım antrenörleri değil, ASKİ’nin çalıştırıcısı bulunmuştu. Aradaki bu sürtüşmeden, tekzip yiyerek, zararlı çıkan ise 24 SAAT Gazetesi olmuştu.

HALTER’DE ANKARA’NIN SESİ

Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu ile çıkışında zirve yapan halter sporumuz şimdilerde adından yine bahsettirmeye başladı. Geçenlerde Karaman’da yapılan Naim Süleymanoğlu Büyükler Kulüpler şampiyonasına 35 ilden 277 erkek, 207 kadın olmak üzere toplam 484 sporcunun katıldı. Organizasyon sonrasında kadınlarda Türkiye Şampiyonluğunu 227 puan ile Ankara Büyükşehir Belediyespor, Erkeklerde 233 puan toplayan Ankara ASKİspor Türkiye şampiyonu olurken bu sporda Başkent’in gücünü bir kez daha ortaya koydu.

ALİ YÜCEL

Türk, güreşçi. Avrupa ve Dünya şampiyonlukları kazandı. 14 Nisan 1930’da Tokat’ta doğdu, 11 Kasım 1981’de İstanbul’da öldü. 14 yaşında öğrenim yapmak için Ankara’ya gitti. Daha önce çevresinde iyi bir karakucakçı olarak tanınmıştı. İlk güreşini Mustafa Ersoy’la Grekoromen’de denedi. Ankara Demirspor, Ankaragücü, Tekel ve Ankara Eğitim salonlarında minder güreşinde deneyim kazandı. 1947’de çalışmak üzere İstanbul’a geldi ve İstanbul Güreş Kulübü’ne girdi. 1949’da Avrupa turnesi seçmelerine katıldı ve Fehmi Büyükmutlu’yu yenerek milli takıma girdi. İtalya, İsviçre, İsveç ve Belçika’yı kapsayan bu turnede sekiz güreş yapıp hepsini kazandı. Yendikleri arasında İtalyan Olimpiyat şampiyonu Lombardini de vardı. 1949 Avrupa Şampiyonası’ndaki seçmelerde karşısına Bayram Şit çıktı. Seçmeyi kazanan Yücel bu şampiyonada tüm rakiplerini yenerek Avrupa birinciliğini kazandı. Ertesi yıl 52 kiloda Avrupa Grekoromen şampiyonasına götürüldü. İsveçli Johansson’a yenilerek ikinci oldu. 1951 Dünya Serbest Güreş Şampiyonası’nın en teknik güreşçisi ve birincisi oldu. 1952’de İstanbul Güreş Kulübü’nün İsveç turnesi Yücel’in spor yaşamının sonu oldu. Güreşçi Bektaş Çan’la bir mağazadan saat çalmakla suçlandı. İsveç polisi yeterli kanıt bulamadığı gerekçesiyle onları serbest bıraktı. Bu olaydan sonra Yücel bir daha toparlanamadı. Suçsuz olduğunu söylemesine karşın 1952 Olimpiyat oyunları öncesinde yaşam boyu boykotla cezalandırıldı. 1960’ta cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in isteği ile affedildi. 30 yaşında tekrar mindere çıktıysa da başarılı olamadı. Daha sonra Güreş Federasyonu antrenörlüğüne getirildi. Ali Rıza Alan’ın yetişmesine yardımcı oldu. 1981’de MTTB spor salonunda ölmüş olarak bulundu.