Ankara'nın başkent oluşunun yüzüncü yılına özel olarak TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen "Olasılıklar Üzerine Bir Sergi: Ankara”, izleyicileri kentin dünü, bugünü ve geleceğine keşfe çıkarıyor. Ankara’nın geleceğini çeşitli olasılıklarla ele alan sergi, 10 Aralık Pazar gününe kadar her gün 9.00-19.30 saatleri arasında Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi'nde ziyaret edilebilir. 

CEMRE POLAT

Erzurum'da kayak gösterisi izlemeye gelen sevgilisine sürpriz evlenme teklifi yaptı Erzurum'da kayak gösterisi izlemeye gelen sevgilisine sürpriz evlenme teklifi yaptı

TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Ankara'nın 100. yılında "Olasılıklar Üzerine Bir Sergi: Ankara" ile şehrinin tarihine, bugününe ve geleceğine ışık tutuyor. Ankara'nın başkent oluşunun yüzüncü yılına özel olarak düzenlenen sergi, izleyicileri kentin geleceğine yönelik olasılıklar üzerine düşündürmeye davet ediyor.
TMMOB tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen sergiler kapsamında bu kez Cumhuriyetin ve başkentin yüzüncü yılında çeşitli atölyeler sonucu bir araya getirilerek oluşturulan “Olasılıklar Üzerine Bir Sergi: Ankara” sergisi izleyici karşısına çıkıyor.
Ankara'nın geleceği sayısız olasılığı içinde barındırmaya devam ederken sergi de bu potansiyelleri keşfetmeyi ve somutlaştırmayı amaçlıyor. "Olasılıklar Üzerine Bir Sergi: Ankara", 10 Aralık Pazar gününe kadar her gün 9.00-19.30 saatleri arasında Zülfü Livaneli Kültür Merkezi Mutluluk Sergi Salonu’nda ziyaret edilebilir. 
ASEDRASGeleceğin Ankara’sı: Olasılıkları Keşfet!
TMMOB daha önceki sergilerinde Ankara`nın kent merkezi Ulus ve Yenişehir’e odaklanmıştı. Ulus’un bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmayı hedefleyen “Bilinmeyen Ulus”, Yenişehir’in değişken yapısını irdeleyen “Yarım Kalan Yenişehir”, son olarak geçtiğimiz yıl ise kente daha bütüncül bir yaklaşımla bakan, Ankara’ya, Ankara’nın insanlarına ve duygularına odaklanan “Duygular Coğrafyası Ankara” sergisini gerçekleştirmişti. Şimdi ise, sergi ürünlerini bir dizi atölyenin kolektif ürünü olarak ortaya çıkaran “Olasılıklar Üzerine Bir Sergi: Ankara” başlıklı sergisiyle izleyicileri bir araya getiriyor. 
Ankara'nın belleğine yolculuk: Gelecek için Anılar Atölyesi
Sergi salonunda ziyaretçileri karşılayan ürünler, çeşitli atölyeler sonucunda üretildi. Çiğdem Yönder, Özlem Yalçınkaya ve Seda Şen liderliğinde düzenlenen "Gelecek için Anılar Atölyesi," katılımcılara çocukluk ve gençlik anılarına odaklanarak Ankara'nın kültürel zenginliklerini değerlendirmeyi amaçladı. Atölye, izleyicileri geçmişte bıraktıklarını, özlemlerini ve hala yaşayan mekanları tekrar gözden geçirmeye teşvik ederken geleceğe nasıl yön verebileceklerini düşünmeye davet etti. 
Botanik ve Buluntu İzlerden Blueprint Haritalama Atölyesi
Naz Önen ve Zeynep Üçöz'ün liderliğinde gerçekleşen atölye, Cumhuriyet ve Ankara tarihinde önemli bir yere sahip Botanik Parkı'nı haritalama üzerine odaklandı. Bu atölye, yüzyıllardır insanlığa eşlik eden botanik dokusu ve insan izlerini endüstriyel atıklar aracılığıyla iki farklı yüzyılın haritası olarak görünür kılmayı hedefledi.
Dijital Koruma ve Kentsel Kültür Atölyesi: İkinci Yüzyılda Modernist Kentlerin Geleceği
Ahmet Onur Altun ve Onur Atay yürütücülüğünde gerçekleşen atölye, modern mimarlık tarihinin dijital koruması konusunda yöntemler, pratikler ve denemeleri ele aldı. Ankara'da hala etkisini sürdüren modern mimari kültürünü inceleyen atölye, katılımcılara bu kültürün kentsel büyüme içindeki konumunu ve etkilerini anlatarak modern mimarlığın geçmişi ve bugününe dair ortak bir pano oluşturdu.
DGFHJDGFJKatılımcı Kent Düşü Örneği: Batıkent 
Emre Güzel, Gizem Cebeci ve Zeynep Aybüke Mutlu liderliğindeki Roof Coliving ekibi tarafından yürütülen atölye, Batıkent’in geçmişinden ilham alarak katılımcı planlama ve konut çalışmalarını ele aldı. 
Alternatif bir Ankara düşünü: Varsayalım ki / What if
Furkan Türk, Arzu Azın ve Beyza Erdoğan liderliğindeki atölye, Ankara'nın gecekondularını merkeze alarak alternatif bir gerçeklik üzerinden olası senaryoları ele aldı. Bu atölye, spekülatif yanıtlar arayarak Ankara'nın kentsel dönüşümünü sorgulamakta ve yapay zekâ ile geleceğin olası imajlarını sundu.
Kent Sahnesinde Alternatifler: Oyunla Geleceği Düşünmek
Ayşecan Akşit liderliğindeki atölye, "Kent Sahnesinde Alternatifler" konseptiyle Ankara'nın yeni yüzyılı için farklı ihtimalleri keşfedecek bir oyun ortaya çıkardı. Katılımcılar, kente dair karar alma süreçlerini oyun aracılığıyla sorgulayarak ve alternatif gelecek senaryolarını keşfederek etkinliği tamamladı.
Ankara'nın geleceğini negatif ütopyalarla keşfetmek: Superstudio possibilità
Cihat Baluken liderliğindeki atölye, 1960'ların Avrupa'sında ortaya çıkan mimarlık kolektifi Superstudio'nun yaklaşımını benimseyerek Ankara'nın geleceğini negatif ütopyalarla ele aldı. "Possibilità"dan ismini alan atölye, sosyal eşitsizlik ve çevre sorunlarına dikkat çekerek günümüz Ankara'sında bu sorunları nasıl ele alabileceğimizi tartışmayı hedefledi.
777Başkalarının Anılarına Bakmak
Bahadır Duman, Ceren Gamze Yaşar ve Pelin Kılıç liderliğindeki atölye, tanımadıklarımızın fotoğraflarına bakarak ne bulabileceğimizi ve gözlerimizin tanımadığımız insanların anılarını nasıl yakaladığını ele aldı. Anılarımızdan kent belleğine uzanmayı amaçlayan atölye, geçmişin fotoğraflarıyla bugünün hafızasını oluşturarak katılımcıları anılarla geleceğe yolculuğa davet etti.
Ankara'nın imkansızları: Hayal-i muhal
Esma Burcu Havasi, Gizem Büyücek ve Sezen Savran Penbecioğlu liderliğindeki atölye, "Cumhuriyetin yeni yüzyılına" dair büyük beklentileri sorgulayarak Ankara'nın olası gelecek senaryolarını ele aldı. Sokakta yeni tabelalar, yazılar ve tartışmalı mekanların geleceği gibi konuları inceleyen atölye, Ankara'nın muhtemel yollarını spekülatif bir kara mizahla ele almayı amaçladı.
Ankara'nın olası olanakları: Yeniden İnşa Günlüğü
Açık Atölye Ankara tarafından yürütülen atölye, Ankara'nın olası olanaklarını matematiksel-taktiksel oyunlar, kod, mors alfabesi, satranç hamleleri gibi referanslar üzerinden ele aldı. Şehrin sonsuz olasılıklarını farklı benzetimlerle yeniden yazmayı ve alternatif gerçeklikler üzerinden düşünmeyi amaçlayan atölyenin ürünleri, Ankara'nın geleceğini sorgulamak isteyenleri bekliyor.
Ankara tarihinden geleceğe bir bakış: Manifesto
Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti ilan edilen Ankara, yıllar içinde birçok değişim geçirdi. Cumhuriyetin başkenti olarak umudun ve ideallerin simgesi haline gelirken, zaman içinde genişleyerek farklı kimliklere ev sahipliği yaptı. Sergi, Ankara'nın geçmiş yüzyılında yaşananları, duyguları ve umutları barındırarak zengin bir anlatı sunuyor. Manifestosu ise şu şekilde:
“1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin başkent ilan edilmesinin üzerinden geçen yüzyılda, Ankara onlarca yeni yüz edinir. Cumhuriyetin ütopyası ve umudun temsilcisi, genç cumhuriyetin başkenti ve ideali; binlerce yılda katmanlaşan tarihi merkezinden, Yenişehir’e doğru genişleyen kent merkezi ile köklü değişimlerin, dönüşümlerin, olasılıkların ve umutların kenti olarak anılır. 1950’lerden sonra ise her yöne doğru genişleyerek dışarıdan gelen göçlere ev sahipliği yapan Ankara, yeni bir hayat arayışında olanların evi olur. Ülkenin siyasi merkezi olması sebebiyle zaman zaman despotik ve distopik bir hale bürünür. Umutsuzluk ve çaresizliğin hüküm sürdüğü bir kente dönüşür. Ankara bu anlamda yıkımın ve yeniden yapılanmanın, korumanın ve hak arayışlarının, direniş ve mücadelenin de yüzüdür. Ankara’nın geçmiş yüzyılı, her çeşit duyguyu, sayısız olayı, tarihte önemli anları barındırır. 
Peki geleceğin Ankara’sını neler bekliyor? Cumhuriyetin ikinci yüzyılında olasılıklar, sayısız hayal gücünün elverdiği çeşitlilikte potansiyelleri barındırmaya devam ediyor. Bu olasılıkları keşfetmek, ortaya çıkarmak ve somutlaştırmak; Ankara’nın ilk başkent olduğu zamanki umudunu ve heyecanını yeniden yakalamasını sağlayacaktır.”

Editör: Ramazan Atabey