Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi iş birliğiyle düzenlenen “İletişim ve Tasarımı Bölümü Bitirme Projesi” Sergisi, Dünya Müzeler Günü'nde açıldı. Sergi, öğrencilerin yaratıcı projeleriyle tarihi ve kültürel bağları pekiştirerek büyük beğeni topladı. Açılışta, üniversite ve müze yetkililerinin yanı sıra sektör temsilcileri ve akademisyenler de yer aldı. Öğrenciler, emeklerinin karşılığını katılım belgeleriyle alırken, sergi Atatürk'e saygı duruşu niteliğinde gerçekleştirildi.
Dünya Müzeler Günü ve Haftası’nda açılışı yapılan sergiye, Başkent Üniversitesi önceki rektörleri Prof. Dr. Kenan Araz, Prof. Dr. Abdülkadir Varoğlu, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Berna Dengiz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özcan Yağcı, Müze Müdürü Yusuf Kıraç, Ankara Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Nurcan Karagöz Herichi, Ankara Reklamcılar Derneği Başkanı Bora Hızal, Açık Hava Reklamcılar Derneği Başkanı Şahin Acar, Birten Gökyay ile akademisyenler, sektör temsilcileri katıldı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş de sergiyi ziyaret ederek öğrencileri kutladı. Sergiye katılan öğrencilere katılım belgeleri konuklar tarafından sunuldu.
Hızal, “Bu sergi, Başkentli iletişimcilerden Atatürk'e bir saygı duruşudur”
Serginin açılış konuşmasını yapan Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Senem Gençtürk Hızal, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecindeki önemli rolüne vurgu yaptı. Hızal, serginin Başkentli iletişimcilerden Atatürk'e bir saygı duruşu niteliğinde olduğunu belirtti. Üniversitenin kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın, “Tarihini bilmeyen geleceğine katkı sağlayamaz” sözlerinin her zaman akıllarında olduğunu ve bu serginin bu sözlerin bir yansıması olduğunu ifade etti.
Dekan, “1921 yılında Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kurulan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Cumhuriyetin ilanına giden yolda ulus devletin inşasında, vatandaşın kimliğini tanımlamasında oldukça önemli bir konuma sahip olmuştur. Geçmiş, nice medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu’nun toprağından kazılarla gün yüzüne çıkartılırken müze, Türk Tarih Tezi’nin mekânsal karşılığı olmuştur.
Bugün, Dünya Müzeler Günü’nde Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak İTA Bitirme Projesi dersi kapsamında mezun adayı öğrencilerimizin Anadolu Medeniyetleri Müzesi iletişim kampanyasını sizlere sunmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz. Üniversitemiz kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal hocamız ‘Tarihini bilmeyen geleceğine katkı sağlayamaz’ der, bu sözler biz Başkentlilerin her daim aklında, bu çalışmalar da yansıması… Bu sergi, aynı zamanda Başkentli İletişimcilerden Başkentin kalbinde Ulus’ta bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne, onun kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bir saygı duruşudur.
Üniversitemiz Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal Hocamızın öncülüğünde, kendisinin MÖ. 380’li yıllarda kurulan Yunanistan’daki Atina Akademisi tarafından 16 Nisan 2024 tarihinde takdim edilen Yüksek Şeref Ödülü bizler için, ülkemiz için büyük bir onur kaynağı olmuştur. Öğrencilerimiz ve bizler hocamızın vizyonu ile her daim ileriye yürümeye ve çalışmaya devam edeceğiz” sözlerini aktardı.
Başkent Üniversitesi Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Abdülkadir Varoğlu ise serginin açılışında yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Varoğlu, öğrencilerin emeğini ve heyecanını görmekten büyük gurur duyduklarını ifade ederek serginin ev sahipliğini üstlenen Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne teşekkür etti. Ayrıca, üniversitenin kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın Atina Akademisi’nden aldığı Yüksek Şeref Ödülü’nün, Başkent Üniversitesi’nin bilim ve sanatla yükselmeye devam edeceğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.
Varoğlu, “İletişim Fakültesi İletişim ve Tasarımı Bölümü’nün düzenlediği serginin açılışında bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bugün birkaç özel koşulu bir araya getiriyoruz. Dünya Müzeler Günü’nde ev sahipliği için Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Sayın Yusuf Kıraç’a teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimizin heyecanını gözlerinden görebiliyorum. Bütün emeklerini mezuniyet öncesi bitirme projesiyle sergiliyorlar.
Önümüzde, Başkent Üniversitesi’nin bilim ve sanatla yükselmeye devam edeceğine dair bir rol model var: Prof. Dr. Mehmet Haberal. En son aldığı ödüllerden biri iki bin yıllık tarihi olan Atina Akademisi’nin Yunanlı olmayan ilk defa bir yabancıya verdiği Yüksek Şeref Ödülü’yle ödüllendirilmiştir. Bu ödül bilim ve sanatın birleştirildiği bir özellik taşımaktadır. Hocamızla büyük onur duyuyoruz. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunmaktan dolayı çok mutluyuz” diye konuştu.
Kıraç, “Öğrencilerin tasarımları bizlere ışık olacak”
Prof. Dr. Kenan Araz, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Yusuf Kıraç’a teşekkür belgesi takdim etti. Müdür Kıraç, öğrencilerin müzeden ilham alarak tasarladıkları iletişim çalışmalarının gelecekteki projeler için kendilerine ışık tutacağını ve Başkent Üniversitesi ile gelecekte başka projelerde de birlikte çalışmayı arzuladıklarını ifade etti.
Kıraç, "Öğrencilerin müzeden yola çıkarak tasarladıkları iletişim çalışmaları bizim için çok değerli. Onların tasarladıkları iletişim çalışmaları önümüzdeki süreçte yapacaklarımız için bize ışık olacak. Başkent Üniversitesi ile gelecekte başka projelerde de birlikte olmayı istiyoruz. Burası hepimizin müzesi” dedi.