Başkent sporunun gündemi

Güray SOYSAL

Abone Ol
Güray SOYSAL

TÜRK SPORUNDAKİ KADINLAR

Kadının girdiği spor olaylarında her zaman başarı ön plana çıkar. Hele hele işin içinde Başkanlık olunca, kadın başkanlar ve yöneticiler, sporumuza her zaman güzellik sunmaya devam ediyor. Fanatik Gazetesi’nin düzenlediği "Sports&Business Summit 22" etkinliği sporcuların, spor yöneticilerinin ve spor insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Toplamda 7 oturumdan oluşan etkinlikte Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Aydil Erçoklu’nun moderatörlüğünde ‘Öncü Kadınlar’ oturumuna katılarak soruları yanıtladı. Oturuma Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak, Türkiye Briç Federasyonu Başkanı Yasemin Merçil ve Türkiye’nin ilk FIFA Kokartlı Kadın Futbol Hakemi Prof. Dr. Lale Orta katıldı. Oturumda konuşma yapan Gülkız Tulay, sporda kadın yöneticiliği, satranç sporunda alınan başarılar, Federasyonun etkinlik ve faaliyetlerine değinerek gelen soruları yanıtladı.

TRİBÜN AİLELERLE GÜZELLEŞİYOR

Tribün cezalarında rekortmen olan Ankaragücü’nün bu konuda tavrı değişmeye başladı. Eryaman Stadını dolduran Ankaragücü taraftarları arasında bayanların gittikçe arttığı dikkat çekiyor. Tribündeki bu güzellikler kendiliğinden ortaya çıkarken, birde bilhassa erkek taraftarların taşkınlığı önlenirse, görüntünün güzelliği daha çok ortaya çıkacak. Bundan hem kulüp, hem de taraftarlar kazançlı çıkacak.

2 ŞAMPİYON BİR ARADA

Vatman’a izinli olduğunda “Ne yaparsın” diye sorulduğunda “tramvaya binerim” cevabını verirmiş. 2 eski güreş Şampiyonu da biraya gelince elbette sadece güreşi konuşacaklardı. Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonumuz Ahmet Ayık ile yine şampiyonumuz ve mevcut Güreş Federasyonun Başkanı Şeref Eroğlu ise 2 saatlik sohbette hep Ata sporumuzu konuştu. 2 Şampiyonunun yaptıkları sohbetin nasıl geçtiğini izleyenler ise “Mükemmeldi. Tıpkı vatmanlar gibi” diye cevapladı. 2 Şampiyonumuz güreşin problemlerini konuşurlarken hep “Daha iyi nasıl oluruz” sorusu gündemlerinden çıkmadı.

HENTBOLDA BİR İLK

Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası'nda ilk kez Türk hakem çifti görev yapacak. Süper Lig'de görev yapan hakemler Kürşad Erdoğan ile İbrahim Özdeniz, 12-29 Ocak 2023 tarihlerinde Polonya ve İsveç'in ortaklaşa düzenleyeceği Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası'nda görev alarak bir ilki gerçekleştirecek. Sadece erkekler değil, kadın hakemlerde Dünya Şampiyonasında olacak. Kadın hentbol hakemleri Mehtap Şimşek ile Pınar Ünlü ise Faroe Adaları ve Kosova arasında 3 ve 5 Kasım tarihlerinde oynanacak 2023 Kadınlar Dünya Şampiyonası Avrupa elemesi müsabakalarında görev alacak. Bu durum gösteriyor ki, erkek ve kadın hakemlerimiz gelişimlerini ilk kez ortaya koymuş olacaklar.

AHMET KİREÇÇİ

Ahmet Kireççi 27 Ekim 1914’de Mersin’de dünyaya geldi. Spora 17 yaşında boks ve atletizm dallarında başladı. Bir antrenman sırasında sakatlanması üzerine atletizmi bıraktı. Daha sonra İstanbul'da Kumkapı Güreş Kulübü'ne girdi. Kasımpaşa SK'ya bağlı olarak uzun süre görev yaptı. Milli mayoyu ilk kez 1933'te İzmir'de düzenlenen Balkan Oyunları'nda giydi. Hem grekoromen, hem serbest stilde güreşen Kireççi, Balkan Oyunlarında grekoromende biri 87 kiloda (1933), ikisi 79 kiloda (1937 ve 1940) olmak üzere üç kez birinci oldu. 1936 Berlin Yaz Olimpiyatları'nda 79 kiloda serbestte üçüncülük elde ederek serbest güreşte Türkiye'ye ilk olimpiyat madalyasını kazandırdı. 1948 Londra Olimpiyat Oyunları'nda grekoromende ağır sıklette altın madalya kazandı. 1949'da güreşi bıraktı. Doğum yeri olan Mersin'de işletmecilik yaptı. 17 Ağustos 1978 günü geçirdiği bir trafik kazası sonucu öldü. Mersin Şehir Mezarlığı'na defnedildi.