Ahmet Çağatay Bayraktar

Gazeteciler Cemiyeti tarafından Media4Democracy projesi kapsamında düzenlenen “2024 – Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” başlıklı medya konferansı ikinci gününde çalıştaylarla devam etti. “Meslek olarak gazetecilik”, “Gazeteciliğin yasal durumu - Medya yasası çerçevesi” ve “Gazetecinin çalışma yaşamı ve ihtiyaçları - İş kanunu çerçevesi” ana başlıklarının yer aldığı çalıştaylar boyunca Medya Konferansı’na katılım gösteren basın meslek örgütü temsilcileri görüşlerini ifade etti. Çalıştay boyunca Türkiye’nin dört bir yanından gazeteci ve akademisyenler de yorumlarıyla katkıda bulundu.

Yenidoğan Çetesi firarisi tutuklandı Yenidoğan Çetesi firarisi tutuklandı

Whatsapp Image 2024 04 27 At 17.07.04

“Meslek olarak gazetecilik” oturumunda gazeteciliğin kökenleri ve tanımı tartışıldı

Gazetecilik tanımı günümüzde değişti mi?

“Meslek olarak gazetecilik” başlıklı oturumun moderatörlüğünü Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener yaptı. Gazeteciliğin tarihsel anlamda ilk ortaya çıkışı, Türkiye ve dünyada basın meslek örgütlerinin durumunun konuşulduğu oturumda “Gazetecilik ‘yarı-geçirgen’ ya da ‘geçirgen’ meslek midir?” başlığıyla Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut, “Gazeteciliğin tanımı” başlığıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Banu Tuna, “Gazetecilik tanımları ve dünyadan örnekler” başlığıyla Gazeteci Hakan Aksay ve Gazeteci Arzu Çakır Morin, “Gelişen teknoloji, değişen mesleki pratikler ve gazeteciliğin dönüşümü” başlığıyla TGS Örgütlenme Sekreteri Esra Yalçınalp ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Dr. Gökhan Bulut görüşlerini paylaştı.

Whatsapp Image 2024 04 27 At 17.07.11

Mevcut Basın Kanunu ikinci oturumda ele alındı

Dezenformasyonun gazeteciliğe etkileri tartışıldı

Medya Ombdusmanı Faruk Bildirici’nin moderatörlüğünü üstlendiği “Gazeteciliğin yasal durumu - Medya yasası çerçevesi” başlıklı oturumda “Mevcut yasadaki boşluklar-yanlışlar, Dijital Telif Yasası, AB Dijital Haklar Mevzuatı Erişim Engelleri, Dezenformasyon, İfade Özgürlüğü” konusunda Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Faruk Çayır, TGS Avukatı Ülkü Şahin ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Barış Altıntaş görüşlerini ve alandan gözlemlerini aktardı.

Whatsapp Image 2024 04 27 At 17.32.44

Gazeteciler ve hukuk ilişkisi çalıştayın son oturumunda ele alındı

“Gazeteciler hangi koşullarda çalışıyor?” sorusuna yanıt arandı

“Gazetecinin çalışma yaşamı ve ihtiyaçları - İş kanunu çerçevesi” başlıklı oturumda “Basın iş kanunundaki uygulanmayan maddeler, eksikler, son 10 yılda kaybedilen haklar” konusunda TGS Avukatı Meliha Selvi, Serbest gazetecilerin hakları ve uluslararası örnekler başlığıyla DİSK Basın-İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu görüşlerini paylaştı.

G M L Jz5 W0 A E5 Gf5

Başkan Bilgin: Bu gibi buluşmalar tekrarlanmalı

İki gün boyunca süren Medya Konferansı'nın kapanış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, konferansın düzenlenmesinde emeği geçen basın meslek örgütlerine, hukukçulara ve akademisyenlere teşekkür etti. Bu gibi etkinliklerin iletişim alanında çalışan akademi, sivil toplum örgütü ve hukuk gibi farklı alanları bir araya getirmesi bakımından önemli olduğunu belirten Bilgin, Medya Konferansı'na katılan tüm paydaşları, öğrenci ve akademisyenleri Eylül ayında yapılması planlanan Medya Konferansı değerlendirme toplantısına davet etti. 

Çalıştayın sonunda ‘Birleşik İş Kanunu’ hazırlığına karşı basın meslek örgütlerinin görüşlerini aktardı. 

Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) meslek örgütlerinin katıldığı konferansın sonuç bildirgesi ilerleyen günlerle hazırlanacak raporla kamuoyu ile paylaşılacak.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar