MEB'den özel okullara ders kitabı denetimi MEB'den özel okullara ders kitabı denetimi

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu’nda, öğrenci velileriyle yapılan bilgilendirme toplantısına okul müdürü E.K.K’nin “başı açık öğrenciye karışırım” ifadesi tartışma konusu oldu. Eğitim İş Sendikası söz konusu müdür hakkında suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, Bursa Cumhuriyet Savcısı Ahmet Aşkın’ın bazı AİHM kararlarına atıf yaparak “soruşturmaya gerek duymadığını” yazdı.

Pehlivan, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay’ın kararla ilgili şu görüşlerini aktardı:

“Okul müdürü, öğrencilerin yaşam tarzlarına ve kıyafetlerine müdahale etmeyi kendine hak görerek ‘başı açık kız öğrenci istemediğini’ açıkça ifade etmiştir.

Emin olun ki MEB yetkilileri bu zihniyeti sizden bizden iyi tanıyor. Eğitim ortamlarında olmaması gereken bu zatı atayanlar ve göstermelik soruşturmalarla geçiştirenler yaşananların asıl sorumlusudur diyerek uyarmıştık.

Eğitim kurumları, hiçbir bireyin kişisel inançlarını ve ideolojilerini dayatacağı yerler olamaz! Ancak ne yazık ki bu müdürün hukuksuz eylemlerine karşı yaptığımız suç duyurusuna savcılık, soruşturma açılmasına bile gerek görmemiştir. Şikâyet edilen kişi şüpheli sıfatını dahi almadan, olayın içeriğine girilmeksizin bu utanç verici durum görmezden gelinmiştir.

Bir okul müdürünün, başı açık kız çocuklarının eğitim hakkını yok saymasını, anayasaya ve insan haklarına aykırı bir şekilde ayrımcılık yapmasını, ‘ifade özgürlüğü’ kapsamında değerlendiren bu karar, laik eğitimin karşı karşıya kaldığı tehdidin devlet mekanizmaları tarafından nasıl teşvik edildiğini açıkça göstermektedir. Böyle bir tavırla, anayasal haklarımıza ve toplumumuzun değerlerine saldıranlar korunmakta ve ödüllendirilmektedir.

Bu olay, yalnızca bir müdürün pervasızca sergilediği bir saldırı değil, arkasında sırtını yasladığı siyasi iktidarın desteğiyle cesaret bulduğu bir eylemdir. Bu cesaret, laikliğe, demokratik değerlere ve tüm topluma karşı yapılan sistemli bir saldırının yansımasıdır.”

Editör: Ziya Burak Erol