Tarım ve Orman Bakanlığı, paketli gıda etiketleri ve ambalajlarıyla ilgili önemli bir düzenleme getirdi. Yeni yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu" ile gıda işletmelerinin etiketlerinde yanıltıcı görsellerin ve ifadelerin kullanılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Türkiye gazetesinde aktarılana göre, yeni düzenlemeyle, gıda etiketlerinde kullanılan görsellerin ve ifadelerin, ürünün doğasına, kimliğine ve özelliklerine sadık kalması gerektiği vurgulandı. Örneğin, margarin ürünlerinin etiketlerinde tereyağını çağrıştıran süt, yayık, kova veya güğüm gibi görsellerin kullanılması yasaklandı. Ayrıca, zeytinyağı hariç tüm bitkisel yağlarda, zeytinyağını çağrıştıran zeytin veya zeytin ağacı görsellerine ve “zeytinyağı tadında” gibi ifadelerin kullanılmasına izin verilmeyecek.
Gıda işletmeleri, ürünlerinde yanıltıcı olmayan ve doğruyu yansıtan ifadeler kullanacak. Örneğin, yalnızca peynir aroması içeren bir kekte “peynirli” ifadesi yerine, “peynir aromalı” ibaresi yer alacak. Ayrıca, endüstriyel olarak üretilen gıda ürünlerinde “ev yapımı” ifadesi kullanılması da yasaklandı.
Etiketlerde yapılacak bir diğer önemli değişiklik ise ürün içeriğiyle ilgili şeffaflık sağlanması hedefleniyor. Örneğin, süt ve süt ürünlerinde “köy”, “ev”, “geleneksel”, “çiftlik” gibi ifadelerin kullanımı yasaklandı. Bununla birlikte, kahve karışımlarında, bileşiminde sadece kahve bulunan ürünlerde “yüzde 100 kahve” ifadesine yer verilebilecek.
Gıda işletmeleri, 31 Aralık 2026 tarihine kadar yeni kurallara uyum sağlamak zorunda olacak. Bu tarihten sonra, düzenlemelere uymayan ürünlerin piyasada bulunması yasaklanacak.