Ekonomi

Bakanlık, CHP'li Gökan Zeybek'in YHT zamları sorusuna 'talep çok yüksek' dedi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'nun Yüksek Hızlı Tren zammıyla ilgili soru önergesine verdiği iki cümlelik yanıt, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek'in tepkisini çekti.

Abone Ol

Haber Merkezi - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet ücretlerine yapılan fahiş zamları bir soru önergesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan soru önergesine cevap gecikmedi. 

Zeybek, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) yaptığı zamla Ankara-İstanbul biletlerinin yılın ilk 9 ayında -Ocak ve Eylül arası dönemde yüzde 100 zamlandığını ve Ankara-İstanbul biletlerinin Ocak 2023’te 215 TL’den Eylül itibarıyla 430 TL’ye, Ankara-Konya biletinin ise yüzde 37 zamla 200 TL’ye,  Ankara-Eskişehir biletleri yüzde 65 zamla 225 TL’ye, Ankara-Sivas biletleri yüzde 50 zamla 475 TL’ye, İzmit-Konya biletleri yüzde 58 zamla 600 TL’ye, Ankara-İstanbul öğrenci biletinin ise 274,55 TL’den 365,5 TL’ye yükseldiğini hatırlattı. 

"YHT seçeneği neredeyse yok olmuş durumda"

Bununla birlikte Zeybek, zamlı tarife hakkında şu ifadeleri kullandı: 

 "Yeni zamlı fiyatların uygulamaya girmesi yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte olmuştur. Yapılan zamlarla birlikte öğrencilerin ailelerinin yanına gidebilmek ve okullarına dönmek için sıklıkla kullandığı YHT seçeneği neredeyse yok olmuş durumdadır. Eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla oluşan ulaşım hareketliliğiyle birlikte yapılan bu zamlar öncelikle barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken, kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılma durumları yok edilen öğrencilerin ve ailelerinin sırtına yüklenmiştir"