Tarımsal girdi enflasyonu temmuzda yükseldi Tarımsal girdi enflasyonu temmuzda yükseldi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklısu olmadan tarımda sürdürülebilirliğin sağlanamayacağına dikkat çekerek, "Bu nedenle suyu tarım politikalarımızın merkezine koyuyoruz" dedi.  

Etkili arazi kullanımı, su yönetimi ve üretim planlaması için yeni stratejiler oluşturduklarını belirten Yumaklı, planlı üretim uygulamalarını hayata geçireceklerini kaydetti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Yumaklı, Brezilya'nın Mato Grosso eyaletinin başkenti Cuiaba'da gerçekleştirilen G20 Tarım Bakanları Zirvesi'ne katıldı.

Bakanlar Toplantısı Birinci Oturumu'nda konuşan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:

"İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin yanı sıra, Kovid-19 gibi krizler ve bölgesel çatışmalar giderek tüm dünyayı etkilemekte ve küresel gıda güvenliğini tehdit etmektedir. Bu, barış ve güvenlikle tarımın sürdürülebilirliği arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ancak su olmadan tarımın sürdürülebilirliğini sağlayamayız. Bu nedenle suyu tarım politikalarımızın merkezine koyuyoruz." 

"Stratejik ürünler üreterek tarımsal verimliliği artırmayı hedefliyoruz"

Öte yandan, dünya olarak bir geçiş döneminde olunduğunu da ekleyen Yumaklı,  bunu "yeni normal" olarak adlandırdıklarını söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yeni normale uyum sağlayabilmek amacıyla, etkili arazi kullanımı, su yönetimi ve üretim planlaması için yeni stratejiler oluşturmaktayız. Şimdi neyi, nerede ve ne kadar üreteceğimizi planlayacağız. Bu yıl itibarıyla planlı üretim uygulamalarını hayata geçireceğiz. Su merkezli tarımsal üretim planlamasıyla en uygun yerde stratejik ürünler üreterek tarımsal verimliliği artırmayı hedeflemekteyiz. Tüm bu politikalarla gıda tedarik güvenliğimizi garanti altına almayı ve üreticilerimizin hasat döneminde pazarlama sorunlarıyla karşılaşmasını engellemeyi amaçlıyoruz."

Editör: Esin Özdemir