Haber Merkezi - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, dünyanın en çok aranan 10 balığı arasında bulunan leopar sazanının Türkiye sularında tespit edilmesini değerlendirdi.

Bakan Yumaklı, paylaşımında, "En son 2012 yılında Siirt'te rastlanan leopar sazanının yıllar sonra tekrar sularımızda tespit edilmesi ülkemiz biyoçeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi adına memnuniyet vericidir" diye belirtti.  

Makarna fabrikasındaki patlamada müdür tutuklandı Makarna fabrikasındaki patlamada müdür tutuklandı

Öte yandan, kırmızı listede yer alan leopar sazanının, Türkiye sularında tespit edildiğini ifade eden Yumaklı, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından duyurulan kırmızı listede, nesli tükenme tehlikesi altında olan 300 balık bulunduğunu ekledi. 

"Bizlere ve bilim insanlarına yol gösterici olacak"

Bu listede bulunan balıklardan 10'unun "Kayıp Balık Projesi" kapsamında listelenip arandığına işaret eden Bakan Yumaklı, şunları söyledi: 

"Dünyada en çok aranan bu 10 balıktan Batman çöpçü balığı ile leopar sazanı ise Türkiye sularında yaşıyor. İki yıl önce Siirt'te Botan Çayı'nda rastlanan Batman çöpçü balığının ardından leopar sazanı da (Luciobarbus subquincunciatus) Dicle Nehri'nde görüldü. En son 2012 yılında Siirt'te rastlanan leopar sazanının yıllar sonra tekrar sularımızda tespit edilmesi, ülkemiz biyoçeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi adına memnuniyet vericidir. Yöre halkı tarafından 'Komando balığı' olarak bilinen, yüzgeçlerinin, başının ve vücudunun tamamında büyük yuvarlak benekleri bulunan türe Dicle Nehri'nde rastlanması, balığın yaşadığı alan, biyoçeşitliliği, türün morfolojik özellikleri ve üreme davranışları açısından bizlere ve bilim insanlarına yol gösterici olacaktır."

Editör: Haber Merkezi