Kültür-Sanat

Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri hakkında konuştu

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, geçtiğimiz gün basın mensuplarıyla Divan Çukurhan Otel'de bir araya geldi. Mumcu, "Başkent Kültür Yolu Festivali" ne dair konuştu.

Abone Ol

Haber: Deniz Ali Tatar

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 2021 yılı Ekim ayında ilk kez İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'yle başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri devam ediyor. 5 Ağustos'ta Nevşehir Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali ile başlayan festivaller, bu yıl 11 ayrı kentte gerçekleşiyor.  Her yıl içeriğini daha da zenginleştirerek devam eden Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Ankara'da devam ediyor. Dolu dolu bir konser, söyleşi ve sergiler başta olmak üzere programıyla ziyaretçilerini bekleyen Başkent Kültür Yolu Festivali, 1 Ekim'e kadar devam edecek. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, geçtiğimiz gün basın mensuplarıyla Divan Çukurhan Otel'de bir araya geldi. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin uluslararası arenada en kapsamlı kültür sanat atılımı olduğunu söyleyen Mumcu, festivallerin Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilecek kadar geniş yelpazede hayata geçirilen süresi, çeşitliliği ve kapsamı bakımından dünyada bir ilk olma özelliği de taşıdığını belirtti.

Mumcu ayrıca;  2021 yılında İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 2022 yılında Ankara Başkent Kültür Yolu Festivali, Çanakkale Troya Kültür Yolu Festivali, Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali ve Konya Mistik Müzik Festivali ile 5 şehirde gerçekleştirilen projenin 2023 yılında, 11 ayrı kentte düzenlendiğini belirtti. Gelecek yıllarda farklı kentlerde de festivaller yapmak istediklerini söyleyen Mumcu, ayrıca şunları da ekledi: "Festivalleri planlarken 7 bölgeye de ayrı ayrı odaklandık. 2028 yılına kadar her sene 5 şehir daha ekleyerek festivali ülke genelinde 35 şehre çıkarmayı hedefliyoruz. Bundan sonraki süreçte festivali, şehirlerimizde her yıl aynı tarihlerde düzenlemeyi planlıyoruz. Bu planlamayı yaparken şehirlerimizdeki esnaf ve konaklama sektörü faydalansın diye turizm hareketliliği açısından düşük sezonu bekliyoruz. Böylelikle gerçekleştirilen festivaller yerel ekonomiye de katkı sağlıyor. Nitelikli turistlerin ilgisini çekmek ve sürdürülebilir bir turizm deneyimi sunmak isteyen destinasyonlar için kültür ve sanat unsurlarını turizm deneyimine entegre etmek oldukça önem kazanıyor. Kültür ve sanatın turizmle birleştirilmesi yaklaşımı, sadece turistlerin tatillerini zenginleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda yerel ekonomiye ve kültürel mirasa da katkı sağlıyor.'' Toplantıya katılan basın mensuplarına Başkent Kültür Yolu Festivali'nin nasıl gözlemlediklerini de soran Mumcu, Ankara basınından olumlu tepkiler aldı. Festivallerde konser etkinliklerinin öne çıktığını da belirten Mumcu, diğer kültür sanat etkinlikleri için daha çok çalışma yapacaklarını söyledi. Festival kapsamında sinema etkinliklerinin az olduğunun sorulması üzerine Mumcu, gelecek yıllarda Açıkhava film gösterimleri hakkında nostaljik arabalarla beraber filmler izlenebileceğini de söyledi. Ayrıca kültür ve sanat adına daha çok çalışma yapmak istediklerini söyleyen Mumcu: "Kafasında fikir olan herkese kapımız açık, buyrun konuşalım." mesajı verdi. Toplantının ardından Mumcu, Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Ankara Kalesi'nde gerçekleştirilen etkinliklerde kurulan stantları, Rahmi Koç Müzesi ve Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde açılan sergileri de ziyaret etti.