Dünya

Bakan Tunç, tüm kuruluşları Gazze'de yaşananları "insanlığa karşı suçlar" yönüyle incelemeye davet etti

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen, 57 ülkeden temsilcinin katıldığı İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu 22. Olağan Oturumu'nda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tüm uluslararası ve bölgesel kuruluşları, Gazze'de yaşananları "savaş suçları" ve "insanlığa karşı suçlar" yönüyle incelemeye davet etti.

Abone Ol

Haber Merkezi - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen, 57 ülkeden temsilcinin katıldığı İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu 22. Olağan Oturumu'nda konuştu.

Bakan Tunç, konuşmasında, tüm uluslararası ve bölgesel kuruluşları, Gazze'de yaşananları "savaş suçları" ve "insanlığa karşı suçlar" yönüyle incelemeye davet etti.

İsrail'in, Gazze'de en temel insan hakları dahi hiçe saydığına, uluslararası hukuku ayaklar altına aldığına dikkat çeken Tunç, "İşledikleri insan hakları ihlallerinin, gözlerini kırpmadan söndürdükleri ocakların, hayattan kopardıkları masum canların hesabını bir gün mutlaka ödeyecekler" diye belirtti. 

"Filistin'de yaşananlar, insan hakları ihlalini aştı"

Bakan Tunç, Filistin'deki sistematik katliamların konunun başka bir perspektiften değerlendirilmesini zorunlu kıldığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı: 

"Bu çerçevede, tüm uluslararası ve bölgesel kuruluşları, Gazze'de yaşananları 'savaş suçları' ve 'insanlığa karşı suçlar' yönüyle incelemeye davet ediyorum. Filistin'de yaşananlar, artık insan hakları ihlalini aşmış, Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında değerlendirilebilecek duruma gelmiştir." 

 "Samimiyetleri açısından turnusol kağıdı"

Ayrıca, İslam düşmanlığının ve yabancı karşıtı faaliyetlerin, Batılı ülkelerde giderek yaygınlık kazandığını, dili, dini, rengi ve kültürü farklı olması nedeniyle milyonlarca insanın ötekileştirildiği, baskı ve şiddete maruz kaldığını belirten Tunç, "Sözde insan haklarının savunucusu gözüken birçok batılı devlet, konu Müslümanlar olunca insan haklarını görmezden gelmektedir. Bu durum, batılıların insan hakları konusundaki samimiyetleri açısından turnusol kağıdı görevi görmektedir" diye konuştu. 

"Türkiye olarak sorumluluk almaya hazırız"

Öte yandan, Gazze'de ateşkesin sağlanması için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada "hayır" oyu veren 14 ülkenin, dünya tarihine, İsrail'in işlediği insanlık ve savaş suçlarının ortağı olarak geçeceğine işaret eden Tunç, "BM sisteminin yetersizliği karşısında, bölgede ateşkes sağlanmasını müteakip tesis edilecek kalıcı barışın garantilerle desteklenmesi önemli bir adım olacaktır. Böyle bir adım atılması halinde Türkiye olarak sorumluluk almaya hazırız." dedi.