Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'da katıldığı programda basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

Bakan Tunç'un açıklamaları şu şekilde: 

Meclisimizin gündeminde olan 9. Yargı Paketi var. TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti, Genel Kurul aşamasında. Burada görüşülecek. Pakette yargıyı hızlandırmaya yönelik, gecikmeyi önleyecek, istinaf sürecinde, suçla ve suçluyla mücadele konusunda hususlar var. 10. Yargı Paketi'yle ilgili de hazırlıklarımız olmuştu. Meclis grubumuzda milletvekillerimiz bunu değerlendiriyor. Bu da önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulacaktır. Son günlerde kamuoyunun gündeminde olan Yargı Reformu Strateji Belgesi'yle ilgili hazırlığımız var. Toplumu suçtan korumak, suç işlenmesinin önlenmesi anlamında gerekli düzenlemelerin hususlarıyla ilgili neşteri vuracağımızı ifade etmişti. MYK'da da gerekli bilgilendirme için davet edildim. Orada ifade ettik. 1.5 yıldan bu yana uzun bir çalışma yaptık.

Yargı mensuplarımızın, uygulayıcıların görüşlerini aldık. Vatandaşlarımızdan gelen görüşler var. 45 bin görüş geldi. Bunları değerlendirdik. Cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemelerimiz olacak. Ana hatlarıyla şunu söyleyebiliriz.

"2 yılın altında ceza alanlar cezaevine girecek" 

Bakan Yerlikaya: Suç örgütü üyesi 157 şüpheli yakalandı Bakan Yerlikaya: Suç örgütü üyesi 157 şüpheli yakalandı

İki yılın altındaki suçlar bakımından, bu suçların yatarının olmaması kamuoyunda büyük bir rahatsızlığa neden oluyor. 2 yıl ceza alan bir kişiye 1 yıl koşullu salıverme uygulanıyor. Basit suçlar dediğimiz ilk işlendiğinde infial oluşturan ama 2 yılın altında cezaya tekabül ettiğinde yatarın olmaması tutuklamada soruna yol açıyor. 2 yıl altında ceza alan 1 yıl koşullu 1 yıl da denetimli serbestlik olunca hiç yatmamış oluyor. Burada belli bir süre cezaevinde kalması gerektiği önerdiğimiz bir husustu. Bu önemli. 1 yıllık denetimli serbestlikten yararlanabilmek için kişinin ne kadar cezaevinde kalabileceğine ilişkin alternatifleri sunduk. Milletvekillerimizin takdirinde.

"'İyi hal' konusunu değerlendiriyoruz"

Koşullu salıverme süreleriyle ilgili, iyi hal uygulamalarıyla ilgili eleştiriler var. İyi hal uygulamasıyla ilgili bir değişiklik yapmıştık. Salt indirim için duruşmadaki kılık kıyafeti ile indirim alması eleştirilere neden oluyordu. Burada salt indirim için duruşmadaki hal tavırların indirime esas olamayacağına dair düzenleme yaptık ama bu da sorunu ortadan kaldırmadı. İyi halle ilgili konuyu da değerlendiriyoruz.

Narin Güran soruşturması 

Narin Güran soruşturması titiz şekilde devam ediyor. Tutuklular var, adli kontrollü olan şüpheliler var. Şüpheliler konusunda tekrar ifadelerin alınması söz konusu oldu. Tespit edilen kamera görüntüleri oldu. TÜBİTAK incelemeleri yapıldı. HTS kayıtları tespit edildi. Daraltılmış baz çakışması dediğimiz bilirkişi incelemesi ile önemli verilere de ulaşıldı. Narin evladımızın katilleri yargı önünde hesap verecek. Teknik çalışmaların son aşamasına gelindi. Son değerlendirmeler yapılıyor. Kimin, hangi dakikada, nerede olduğu, hangi evde kimlerin beraber olduğu tek tek belirlendi. Dosya gizli, soruşturma gizli. Oda oda herkesin nerede olduğu belirlendi. 

Editör: Erva Gün