Haber Merkezi - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'de bir otelde düzenlenen Kentsel Yeşil Alanların Sürdürülebilir Yönetimi Çalıştayı'nda konuştu. 

Bakan Özhaseki, burada yaptığı konuşmada, bazı siyasetçilerin birkaç gündür gazete ve televizyonlarda, 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hiçbir evin teslim edilmediğine dair eleştiriler yönelttiğini aktardı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptıkları konuşmalarda bu konuda bilgilendirmelerde bulunduklarını kaydeden Özhaseki, saklanacak bir şey olmadığını söyledi. 

Bununla birlikte, Özhaseki, ikiz deprem olarak tarif edilen iki depremde 11 ilin doğrudan etkilendiğini, 14 milyon kişinin zarar gördüğünü, 680 bin civarında ev, konut, 170 bin civarında da tek katlı iş yeri, depo, ahır gibi yerlerin hasar gördüğünü ekledi. 

Söz konusu hasarın 100 milyar doların üzerinde olduğuna işaret eden Özhaseki, şöyle dedi: 

"Bin yıldır yaşadığımız, üzerinde medeniyet kurduğumuz bu Anadolu coğrafyamızda başımıza gelebilecek ve gelmiş olan en büyük felakettir. Böyle büyük bir felaketle karşı karşıya kaldık. Devlet olarak ilk andan itibaren müthiş bir refleks gösterdik."

"200 binden fazla konutun ihalesini yaptık"

Ayrıca, AFAD'ın koordinasyonuyla deprem bölgesindeki çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Özhaseki, hak sahibi konut olarak 390 bin aileye bir ev vermek zorundaklarını belirtti. 

Fethiye'de iki grup arasında çıkan kavgada 13 kişi yaralandı Fethiye'de iki grup arasında çıkan kavgada 13 kişi yaralandı

Bakan Özhaseki, sözlerine şu şekilde devam etti: 

"Ayrıca 40 bin iş yerini yeniden yapmak ve 11 bin 500 civarında da ahır gibi müştemilatları bizim devlet olarak yapıp vermek gibi bir zorunluluğumuz var. O günden bu tarafa 200 binden fazla konutun ihalesini yaptık, inşaatları zaten devam ediyor, bir kısmı bitti, bugünlerde teslimat yapılacak. Ayrıca 100 bin kadar konutun da ihale süreci devam ediyor. Bunların 50 bini köylerdeki çelik evler olarak yapılıyor."

Editör: Haber Merkezi