Dünya

Bakan Fidan'dan Güney Kafkasya vurgusu: Kalıcı barış, küresel güvenlik ve bağlantısallık açısından da fevkalade önemli

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Bakü'de yaptığı konuşmada, "Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması sadece bölge için değil küresel güvenlik ve bağlantısallık açısından da fevkalade önemli" dedi.

Abone Ol

Haber Merkezi - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Bakü'de, Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın sadece bölge için değil, küresel güvenlik ve bağlantısallık açısından da önemli olduğunu vurguladı. Bölge ülkelerine çağrıda bulunan Fidan, "Kazan-kazan anlayışıyla yapıcı bir yaklaşım sergilemelerini ve Zengezur hattı gibi bölgesel ve küresel bağlantı projelerine destek vermelerini bekliyoruz" dedi.

"Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları 9. Toplantısı" bugün Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleşti. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Gürcistan Dışişleri Bakanı İlia Darçiaşvili katıldı.

Bakan Fidan, toplantıya ilişkin yaptığı konuşmada, bölgedeki yeni durumu ve iş birliğini geliştirmenin yollarını aradıklarını belirtti. Güney Kafkasya'yı ortak refah alanına dönüştürmek için gerçek bir fırsat olduğunu vurgulayan Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Son toplantıdan bu yana önümüzde yepyeni bir perspektif duruyor. Bugünkü toplantımızda bölgemizdeki bu yeni durumu ve iş birliğimizi geliştirmenin yollarını aradık. Güney Kafkasya'yı bir barış, istikrar ve ortak refah alanına dönüştürmek için önümüzde gerçek bir fırsat var. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın bir an evvel tam kapasite ile yeniden faaliyete geçmesi gerektiğini vurguladık. Karadeniz'in güvenlik, ekonomi, enerji ve ulaştırma gibi alanlar başta olmak üzere tüm bölge için taşıdığı stratejik öneme değindik. Somut projelerle bölgemizde ve ötesinde iş birliğimizi güçlendirmek için birlikte çalışma yönündeki irademizi yineledik."

"Bölgesel ve küresel bağlantı projelerine destek bekliyoruz"

Öte yandan, Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması durumunda sadece bölge için değil küresel güvenlik ve bağlantısallık açısından da önemli olacağına işaret eden Fidan, şöyle dedi: 

"İkinci Karabağ Savaşı'nın sona erdiği Kasım 2020'den bu yana bu hedefe ulaşmak için tarihi bir fırsatın ortaya çıktığına inanmaktayız. Diğer bölge ülkelerinin de kazan-kazan anlayışıyla yapıcı bir yaklaşım sergilemelerini ve Zengezur hattı gibi bölgesel ve küresel bağlantı projelerine destek vermelerini bekliyoruz."