TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bütçeye ilişkin sunum yaptı.

Sunumun ardından milletvekilleri bütçe üzerine görüş, öneri ve eleştirilerini dile getirerek, Bakan Bolat'a sorularını yöneltti. Bakan Bolat 45 dakika boyunca milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Bolat, soru önergelerinde yüzde 95'lik yanıt verme oranı olduğunu belirterek sözlerine başladı.

"Batılı ülkelerin bile hayran kaldığı gümrük kapılarımız var"

Esnaf ve sanatkarlara verilen desteklere ilişkin soruları Bakan Bolat şöyle yanıtladı:

"AKP iktidarı döneminde esnaf konusunda çok önemli kararlar alınmıştır. Esnafa 544 milyar lira destek verilmiştir. 2003 yılında esnafa verilen kredi 5 bin TL yani 3 bin 300 Amerikan Dolarıydı. Bugün minimum verilen para 750 bin TL yani 23 bin Amerikan Doları. Borçlarda ise esnafımız borçlarına sadık. Geri ödememe oranı sadece 0,8. 850 bin esnafımızı gelir vergisinden muaf tuttuk. Gümrüklerle ilgili konuda ise Türkiye en iyi gümrüklere sahip. Son 22 yılda modernizasyonla batılı ülkelerin bile hayran kaldığı gümrük kapılarımız var. Eğer biz bu gümrükleri yenilememiş olsaydık 375 milyar dolar ticareti yapmamız mümkün olmazdı."

İhracattaki artışın nedeninin Dünya'daki ihracat artışına bağlı olmadığını söyleyen Bolat, "Çin iki senedir piyasaları alt üst ediyor. Dünya'da ihracat fiyatları düştü. Biz, ihracat fiyatları düştüğü halde bunu arttırdık. Son bir yıldaki enerji fiyatlarına bakın onda da düşüş var. Biz buna rağmen arttırmayı başardık, ithalatımızı da azalttık" ifadelerini kullandı.

Gümrükteki kaçakçılık ile ilgili Bakan Bolat, "Kimi arkadaşlarımız 'niye bu kadar çok uyuşturucu oluyor' dedi. Biz yakalıyoruz siz ona bakın. Türkiye'de Emniyet, İçişleri Bakanlığı organize çalışmakta" dedi.

MSB duyurdu! İki terörist etkisiz hale getirildi MSB duyurdu! İki terörist etkisiz hale getirildi

"Filistin konusunda da Dünya'da en fazla çabalayan ülke konumundayız"

İsrail ile ticaretin devam ettiği iddialarına ilişkin ise Bakan Bolat, şunları söyledi:

"Hukukta temel bir kural vardır; iddiasını ispat etmek iddia sahibine düşer. İddia sahibi eğer Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilgili makamlarına itibar etmiyorsa yapacak bir şey yok. Biz Filistin konusunda da Dünya'da en fazla çabalayan ülke konumundayız. Batı da, Avrupa, Amerika da bunu görüyor. Bu noktada İsrail almak istediği silahları Amerika'dan, Avrupa'dan zaten alıyor. Türkiye'de savunma sanayi ürünlerinin ihracatı Milli Savunma Bakanlığı'nın kontrolüne ve iznine tabidir. Türkiye olarak zaman zaman kronolojik tarihlerde karışıklıklar söylendi. Burada özellikle 7 Ekim'de başlayan saldırılardan sonra ateşkes ve ateşkes çabaları oldu. Biz ülke olarak ticareti yüzde 30 oranında azalttık, 9 Nisan'a kadar ticareti azalttık. Biz sadece uygulayıcı bakanlığıyız, düzenleme ve denetleme yaparız. Nitekim uluslararası şirketlerin ithalat ihracat işlemleri oluyor dedik. 9 Nisan'da bin 109 üründe ihracatı kestik. Dış ticaretimiz hızla azalmaya başladı. Üç hafta geçti İsrail'in bu saldırgan tutumu artık Dünya'da bir örnek teşkil etmek için ithalat ve ihracatı kapattık.

Daha sonra 'üçüncü ülkelerden mal gönderiliyor' hezeyanları başladı. Türkiye'den kaçmış ve Türkiye aleyhine etki ajanlığı yapan çevrelerin yalan dolan haberlerine bakarak söylendi. Türkiye'den Derince limanından 70-80'in üzerinde geminin petrol yükleyip tanker gemilerinin İsrail'e yakıt taşıdığı suçlaması yapıldı. Bunu kontrol ettirdik ne gemi isimleri doğru ne tarihler doğru. Tankerler ise petrol taşımış gibi gösterildi. Uçaklar da gemiler gibi bir yere gittikleri zaman mazotları, yakıtları bittiğinde oradan yakıt tazelerler. Bu tamamen bilgisayar kurgusu bir kağıttır. Bu Tüpraş'tan yakıt gönderildi gibi sunuldu. Biz yanlış yapsak devlette 5 milyon insan çalışıyor, gümrüklerde, ihracatçı birliklerinde. Hemen zaten size gelir söylerler. Mayıs'tan bu yana kimse bunu iddia edemez."

Muhalefet vekilleri ise, "Daha yasa geçmeden etki ajanlığı demeye başladınız. Bize belge gösterin" diyerek tepki gösterdi. 

"Benim size tavsiyem gidin Filistin'e denetleyin. Filistin hükümetiyle görüşün"

Bakan Bolat, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Mayıs'tan bu yana İsrail’le ilgili rakamlar ihracatta da ithalatta da sıfır. Biz es kaza desek ki 'Filistin'i de ambargo kapsamına alıyoruz ve göndermeyeceğiz' desek bu sefer de 'zavallı Filistin'e de ambargo koyan bu hükümet' denilecekti. Üçüncü ülkelerden yapılması konusunda ise artışları söyleyeyim. İngiltere'den ihracatımızda 2 milyar dolar artış var. Bu da mı İsrail'e gidiyor? Amerika, Suudi Arabistan' artış var. Mısır'a sadece 300 milyon dolar artış var, Mısır'a yapılan çelik ihracatı 586 milyon dolardan 450 milyon dolara düşmüş. Yunanistan'a ihracatımızda yüzde 10 artış var. İngiltere'ye ihracatımızda yüzde 22, Meksika'ya yüzde 16, Romanya'ya yüzde 15 var. Filistin'de de bir ekonomi dönüyor. Niye bunları görmezden geliyorsunuz? Benim size tavsiyem gidin Filistin'e denetleyin. Filistin hükümetiyle görüşün, Filistin Büyükelçisi Ankara'da."

Editör: Nur Yıldız