Politika

Bakan Bolat'tan CHP'li Gürer'e yanıt: 276 bin 474 firmaya idari para cezası uygulandı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bakanlık tarafından yapılan denetimleri ve bu denetimler sonucunda kesilen idari para cezalarını Meclis'e taşıyan CHP'li Gürer'e yanıt verdi. 2022 ile 2024 yılları arasında 276 bin 474 firmanın denetlendiğini belirten Bolat, toplam 1 milyar 522 milyon 729 bin 912 TL tutarında idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimleri ve bu denetimler sonucunda kesilen idari para cezalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. CHP'li Gürer'e yanıt veren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2022 ile 2024 yılları arasında 276 bin 474 firmanın denetlendiğini ve toplam 1 milyar 522 milyon 729 bin 912 TL tutarında idari para cezası uygulandığını kaydetti. 

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında yapılan denetimlerin memnuniyet verici olduğunu belirten Bolat,  bir yıl içinde birden çok mevzuata aykırı uygulama gerçekleştiren ve aynı aykırılığı tekrarlayan işletmelere,  ''mükerrer para cezaları'' uygulandığını bildirdi. 

Bununla birlikte, Bolat, denetimlerin Bakanlığın merkez birimleri, Ticaret İl Müdürlükleri ve Reklam Kurulu tarafından yürütüldüğünü kaydetti.

Gürer: "İdari para cezalarının önemli bir bölümü tahsil edilmedi"

CHP'li Gürer, Ticaret Bakanlığınca uygulanan ceza tutarları ile tahsilat tutarları arasındaki farkı eleştirdi. Bakan Bolat'ın ceza ödemelerinin sıkı takip edildiğine dair açıklamalarına rağmen, uygulanan idari para cezalarının önemli bir bölümünün hala tahsil edilemediğini belirten Gürer, cezaların etkin bir şekilde uygulanması ve tahsilat süreçlerinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.