Ekonomi

Bakan Bolat: Depremde tam 6 milyar dolarlık bir ihracat kaybettik

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tekstil ve konfeksiyonda geçen yıla oranla bir gerileme yaşandığına dikkat çekti. “Geçen yıl 255,6 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin mal ihracat rekorunu kırmıştık" diyen Bolat, "1.4 milyar dolarlık bir artışımız vardı. Çünkü depremde tam 6 milyar dolarlık bir ihracat kaybettik" ifadesini kullandı.

Abone Ol

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Texhibition Kumaş ve İplik Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, “Geçen yıl 255,6 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin mal ihracat rekorunu kırmıştık. 1.4 milyar dolarlık bir artışımız vardı. Çünkü depremde tam 6 milyar dolarlık bir ihracat kaybettik" ifadelerine yer verdi.

Tekstil ve konfeksiyonda geçen yıla oranla bir gerileme yaşandığına dikkat çeken Bolat, tekstil ve konfeksiyonda, yılın ilk 8 ayı itibarıyla 21,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiğini belirtti.

Türkiye’nin büyüme ve ihracat rakamlarını açıklayan Bolat, şunları kaydetti:

“Türkiye ekonomisi 2023 yılını yüzde 5.1 reel büyümeyle kapattı. Dünya çapında en önde gelen ülkelerin başında geldik. Bu yıl da birinci çeyrekte yüzde 5.6 büyüme sağladık. Bunun 1.6 puanlık net katkısını ihracat sağladı. Sizlerin, ihracatçıların başarısı büyümede lokomotif rol oynadı. Bir yılın ilk 6 ayın ortalama büyüme oranı yüzde 3,8 bunun da 1,4 puanlık net katkısı yine net ihracattan gelmektedir. Bu inşallah devam edecektir. Geçen yıl 255,6 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin mal ihracat rekorunu kırmıştık. 1.4 milyar dolarlık bir artışımız vardı. Çünkü depremde tam 6 milyar dolarlık bir ihracat kaybettik. Bu yıl son bir yıl itibarıyla 262 milyar dolar mal, 106 milyar dolar hizmetler ihracatına ulaştık. Dış ticaret açığımızı son 13 ayın 11’inde aylık dış ticaret açığını kapatmayı başardık. Son 13 ayın 9’unda aylık ihracat rekorları kırdık. Bunu birlikte başardık.”