Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını cevapladı.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi, 12 saat süren görüşmelerin ardından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt vermek üzere söz aldı. Bayraktar, "Sessiz devrimden bahsettik. Bu devrimi gerçekleştirirken bunu çok iyi anlatamadığımızı son 22 yılda AK Partinin enerji politikalarında ortaya koyduğu vizyonu iyi anlatamadığını gördüğüm için bu ifadeyi kullandım" dedi. Bayraktar şunları söyledi:

"Türkiye enerji talebi artan bir ülke. Son 20 yılda hem elektrik hem doğalgazda 3 katına çıktı. Yıllık yaklaşık yüzde 4,5'un üzerinde elektrik talebi karşılığı var. İkinci husus elbetteki dışa bağımlılığımız. Türkiye 2022 yılında doğalgaza yaklaşık 44.6 milyar dolar ödüyor. 2023 yılında bu rakam 23,5 milyar dolara geriledi. Petrol ve petrol ürünlerine 2022 yılında 40.4 milyar dolar para ödedik. Toplamda 2022 yılında LPG kömür ithalatımızda bu rakam 96,5 milyar dolar oldu. Dolayısıyla bütün stratejimizle doğalgaz ithal etmemiz gerekiyor. Türkiye'deki enerjideki dışa bağımlılığını düşürmek üzerine kurgulanmış durumdayız.

"Bizim özelleştirme gibi bir planımız, programımız yok"

Bayraktar, BOTAŞ'ın Gazprom'a borcu olduğu iddialarına yönelik, “BOTAŞ'ın tedarikçi firmalarla anlaşmaları kapsamında gecikmiş herhangi bir borcu bulunmamaktadır. BOTAŞ’ın kimseye günü geçmiş, ertelenen bir borcu yoktur. BOTAŞ'ı herhangi bir şekilde özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Çok güçlü bir BOTAŞ'ımız var." açıklamalarında bulundu.

EÜAŞ'ın, Türkiye petrollerinin, BOTAŞ'ın, TKİ'nin, TEİAŞ gibi KİT'lerin "kurumsal yapılara sahip olması gerektiğini" söyleyen Bayraktar, "Bunların standart KİT anlayışıyla yönetilmesinin zorluğunu bugünkü dünya düzeninde zor olduğunu ifade ediyoruz. Bizim özelleştirme gibi bir planımız, programımız yok" dedi. 

Doğal ortamda beslenen "Eflani hindisi" yeni yıl öncesi pazardaki yerini aldı Doğal ortamda beslenen "Eflani hindisi" yeni yıl öncesi pazardaki yerini aldı

Bayraktar, şöyle devam etti: 

"Bizim Mavi Vatan dediğimiz konuya birileri 'masal' diye yaklaştı. Ama gördüğünüz gibi 'Mavi Vatan'da' bir destan yazılıyor. Türkiye'nin mutlaka hem karalarındaki hem denizlerdeki aramalarına devam ederken farklı coğrafyalarda da mutlaka petrol ve doğal gaz araması lazım. Petrolde yurt içi üretimimiz 111 bin varil, yurt dışı 40 bin varil, toplam 150 bin varil. Ama Türkiye'nin günlük ihtiyacı 1 milyon varilin üzerinde. Onun için Gabar'daki ve o bölgedeki aramaları daha da hızlandıracağız ama mutlaka farklı coğrafyalarda Somali'de, Libya'da, Irak'ta ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nin olduğu coğrafyada oradaki varlığımızı daha güçlü bir hale getirmemiz gerekiyor."

"Türkiye Avrupa'nın en ucuz elektriğini kullanıyor"

Asgari ücretlinin alım gücünü artırarak elektrik ve doğal gaz fiyatlarını aşağı düşürdüklerini ifade eden Bayraktar şunları kaydetti;

"Elektrik mesken fiyatlarında Türkiye Avrupa'nın en ucuz elektriğini kullanıyor. Doğalgazda Avrupa'nın, Beyaz Rusya'dan sonra ikinci en ucuz fiyatını kullanıyor. benzin fiyatımız Ankara'daki fiyat Avrupa'nın en ucuz ikinci fiyatı. Motorinde Avrupa'da 4'üncüyüz. Otogazda da 6'ncıyız. 'Ya tamam da asgari ücretli birisi bu elektrik faturasını, doğal gaz faturasını ne kadarını ödüyor' 2002'de aldığı asgari ücretle elektriğin yüzde 20'sini, elektrik faturasını, asgari ücretin yüzde 20'sini veriyordu, 5'te 1'ini. Doğalgaz her ilde yoktu ama o gün doğalgaz olan illerde de 4'te 1'ini doğalgaz yani neredeyse asgari ücretli, daha maaşını aldığı gün yüzde 45'ini getirip elektrikle doğalgaz faturasını ödüyor. Bu rakam bugün elektrik ve doğalgazda toplamda yüzde 8'e inmiş durumda. Yani asgari ücretlinin alım gücünü artırarak elektrik ve doğal gaz fiyatlarını aşağı düşürdük."

Editör: Nur Yıldız