Bakan Şimşek: Deprem ve EYT nedeniyle bütçe açığımız oldukça yüksek seyrediyor Bakan Şimşek: Deprem ve EYT nedeniyle bütçe açığımız oldukça yüksek seyrediyor

Eti Maden'in Bigadiç'teki Granül Bor Üretim Tesisi’nin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji ve madencilikteki stratejik hedeflerinden bahsetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu "Türkiye Yüzyılı" vizyonu çerçevesinde, enerji ve madenlerin ülkenin büyümesi ve milletin refahı için kritik alanlar olduğunu ifade etti.

Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 6 milyon metreküp doğalgaz üretildiğini ve bu rakamın 2026'da 20 milyon metreküpe çıkmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, Gabar'dan elde edilen petrolün Türkiye'nin günlük ihtiyacının %5'ini karşıladığını vurguladı.

Katma değerli madencilik ve bor stratejisi

Bayraktar, Türkiye'nin dünya bor rezervlerinin %73'üne sahip olduğunu ve bu alanda yapılan yatırımlarla küresel lider konumunu pekiştirdiğini belirtti. Eti Maden'in stratejisi kapsamında bor karbür ve ferrobor gibi katma değerli ürünlerin üretimine odaklandıklarını açıkladı. Ayrıca, borun tarım, temizlik maddeleri gibi farklı sektörlerde kullanımının yaygınlaştırılacağını ifade etti.

Rekor bor satışları

Eti Maden’in 2024 Ağustos sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre %36 artışla 1,6 milyon ton bor üretimi gerçekleştirdiğini belirten Bayraktar, yıl sonuna kadar 2,5 milyon ton bor satışı ve 1,3 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Yeni tesisler ve yatırımlar

Granül Bor Üretim Tesisi’nin açılışıyla birlikte, Türkiye'nin katma değerli madencilikte önemli bir adım daha attığını vurgulayan Bayraktar, Bigadiç'teki tesisin yıllık 35 bin ton üretim kapasitesi olduğunu ve 700 milyon lira gelir sağlamasının beklendiğini söyledi. Tesisin, Türkiye’nin enerji ve madencilikte net ihracatçı olma hedefini destekleyeceğini belirtti.

Açılışın ardından Bakan Bayraktar ve beraberindekiler tesisi gezdi.

Editör: Erva Gün