Haber Merkezi - 2022'de beş kez zamlanan yüksek hızlı tren bilet ücretleri, bu yıl da iki defa fiyat artışı gördü. Ocakta yüzde 15 oranında artanyüksek hızlı tren bilet ücretleri, 3 Temmuz’da alınan karar ile de yüzde 30 zamlandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na zamların gerekçesini sordu.

DEM Parti'den emekliye destek: En düşük maaş 32 bin lira olmalı DEM Parti'den emekliye destek: En düşük maaş 32 bin lira olmalı

Bakan Uraloğlu zamların gerekçesini şu sözlerle açıkladı:

“Enerji giderleri, bakım giderleri ve personel giderleri gibi işletme maliyetleri ile yatırım giderlerindeki artışlar kısmen enflasyon artışı üzerinde gerçekleşmiştir. YHT setlerinde kullanılan yurt dışı kaynaklı yedek parça fiyatlarının aşırı artması ile geçmiş yıllarda YHT bilet fiyatlarına yapılan zamların enflasyonun altında kalmıştır. Bu nedenle 2023 yılında YHT biletlerine açıklanan yıllık enflasyonun üzerinde zam yapılmak durumunda kalınmıştır.”

CHP’li Çakırözer ise Bakan Uraloğlu’nun cevabına tepki gösterdi:

“Bundan daha skandal, bundan daha vahim yanıt olamaz. Zamların nedenini bakana sorduğumuzda da ‘Geçmişte yapamadığımız zamları şimdi yapıyoruz’ diyor. Vatandaşın sırtına yükü yüklemekten zerre çekinmiyorlar. Enflasyonu sorduğunuzda yüzde 50, yüzde 60’lardan bahsediyorlar. Ama işte YHT biletlerine yapılan zamlar yüzde 140’dan başlıyor.”

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar