Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin TBMM'de düzenlenen grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Devlet Bahçeli'nin kürsüde konuşmasını oturarak yapması dikkat çekti. Grup toplantısına 15 dakika geç başlayan Bahçeli, konuşma metnini prompter yerine önündeki kağıttan okudu.

Bahçeli'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

Anız yangınları: "Yangının çıkış nedenleri kuşkusuz tespit edilecektir"

20 Haziran günü Diyarbakır ile Mardin arasındaki anız yangınlarından zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileyen Bahçeli, şunları söyledi;

 "Mağduriyet yaşayan insanlarımıza devletimizin cömert eli uzanacaktır. MHP olarak sürecin takipçisi olacağımızı bu vesileyle paylaşmak istiyorum. Yangının çıkış nedenleri kuşkusuz tespit edilecektir. bu konuda biraz sabırlı olmak lazımdır. Anız yangınını bahane ederek kinini dışa vuran her kim varsa tescilli Türkiye muhalifidir."

Sinan Ateş davası: "Sadece avukatlarımız katılacak"

Sinan Ateş davasına da değinen Bahçeli, 1 Temmuz'daki davaya sadece avukatlarnın katılacağını dile getirerek şöyle konuştu

"1 Temmuz'da başlayacak malum cinayet davası ile partimizi ilişkilendirmek için tek ayak üstünde 40 yalan söylerler. Kimin kimlerle iş tutuştuğunu, sağda solda neler konuşulduğunu çok iyi biliyoruz. Davamızı 3-5 çapulcunun keyfine göre yargılatamayız. Ortalıkta gezen kuklaların başlarının tahrikiyle MHP'yi ve Ülkü Ocakları'nı sorgulatamayız. Bizi sindirmeye çalıştıklarını görmedik mi sanılıyor? MHP ile aşık atılamaz. 1 Temmuz'daki davaya sadece avukatlarımız katılacak, bunun dışında kimse ortalıkta bulunmayacaktır. Kim ne biliyorsa mahkemeye sunsun da hepsinin ense tıraşını görelim."

"Cumhur İttifakı kararlılıkla yoluna devam edecek"

"Cumhur İttifakı, Türk milletinin ruh köküdür, kararlılıkla yoluna devam edecektir. Demokrasinin asıl gücü çeşitli bakış açıları üzerine muhakeme yürütme çabasında gizlidir. Kafamız milletin gündemiyle meşgul. Osman Kavala ile terörist Demirtaş'ın serbest kalmasına, terör devletinin kurulmasına, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ta milli haklarımızın hiçe sayılmasına, bölünmenin doğal karşılanmasına, Türkiye Yüzyılı hedeflerinin rafa kaldırılmasına tamam dersek, sesimizi kısarsak, sen de buyur, ne isterseniz yapın mesajı verirsek, bizden iyisinin Şam'da kayısı olması kaçınılmazdır."

Terörle mücadele konusunda bazı kesimlerin rahatsız olduğunu belirten Bahçeli, Türkiye'nin çatışma alanı olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. İsrail-Filistin Savaşı'nın bölgeye sıçrama riskine de değinen Bahçeli, bu durumun bölgeyi daha da karışık hale getirebileceğini belirtti.

3. Dünya Savaşı açıklamaları: "Milli güç unsurlarını tetikte olmalı"

Bahçeli, dünya genelinde artan savaş risklerine dikkat çekerek Türkiye'nin milli güç unsurlarını tetikte tutma zorunluluğunun altını çizerek, "Dünya Savaş riski telaffuz ediliyor. Jeopolitik hesaplaşmalar arttı, teyakkuzda olmalıyız. Türkiye'miz milli güç unsurlarını tetikte tutma durumundadır" dedi. 

Bahçeli, şunları kaydetti,

Erbakan: İktidar için artık gitmenin vakti gelmiştir Erbakan: İktidar için artık gitmenin vakti gelmiştir

"Şu günlerde karamsar ve kaotik tablo çizenler revaçtadır. Gerçi iyimserlik için az gerekçemiz olduğu da malumdur. 3. dünya savaşıyla ilgili alarm zilleri çalanlara yenileri eklenmektedir. Bazı Avrupa ülkeleri silahlara ciddi bütçe hazırlıyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı, dünyada 3 ya da 4 ay içinde büyük bir çatışmanın yaşanacağını iddia etmiş, Trump ise dünya savaşı çıkmadan kasım ayındaki seçime kavuşabilme umudunu dillendirmiştir. İngiliz Economist de savaş manşetleri atmıştır. Son zamanlarda yeni bir dünya savaşı riski telaffuz edilmektedir. Gerek devlet hafızasında gerekse da maşeri hafızalarda her şey mahfuzdur. Türkiye'nin de aralarında gösterildiği 34 ayrı ülkede kanlı çatışmaların varlığından bahsedilmiştir. Dünya çatışma haritası çizilirken bölgelere göre devlet temelli çatışmalardan etkilenen ülkeler kategorisinde Türkiye'nin gösterilmesi bize göre haksızlıktır. Bunun gereği meşru müdafaa gereğinde terörle mücadelemizden duyulan rahatsızlıktır."

Bahçeli kuliste dinlendi

Anka'da yer alan habere göre Bahçeli, grup toplantısının ardından bir süre dinlenmek için kuliste bulunan koltuklara oturdu. MHP'li görevliler gazetecilerin Bahçeli'ye yaklaşarak bu sırada görüntü almalarını engelledi.

Gazetecilerin Bahçeli'nin oturduğu koltuğa yaklaşmaması için şerit çekildi. MHP Ankara İl Başkanı Alparslan Doğan, gazetecilere ''çıkın'' diye bağırarak uzaklaştırılmalarını istedi. MHP TBMM İdare Amiri Sermet Atay da gazetecilere, Bahçeli'nin durumuna ilişkin "sağlığında bir sıkıntı yok, tansiyon ile ilgili bir durum değil, dinlenmek için oturdu" bilgisini verdi. 

Devlet Bahçeli, 15 dakika kadar dinlendikten sonra Meclis'ten ayrıldı.

Editör: Nur Yıldız