Rusya’nın başkenti Moskova’da Türk bulgurunun tanıtımı yapıldı Rusya’nın başkenti Moskova’da Türk bulgurunun tanıtımı yapıldı

IMG_9499NAZ AKMAN/ANKARA- Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde gerçekleştirilen 18. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat ve Turizm Festivali tüm heyecanıyla devam ediyor. Zeytin ve zeytinyağı ürünlerinin ön planda olduğu festival bu yıl “Zeytinin dalında gastronomi ve turizm yolunda” sloganıyla düzenlendi. Çok sayıda zeytin ve zeytinyağı üreticisi ile tüketicisinin bir araya geldiği zeytin hasadı festivali sona erdi. 
Zeytine minnet yürüyüşüyle başlayan festival programı kapsamında Ayvalık’a özgü zeytin ve zeytinyağının tanıtımından tadımına, zeytin kurma atölyelerinden zeytinyağı sabunu üretimine, zeytin fidanı dikiminden halk oyunlarına, söyleşilerden sergilere kadar pek çok sanatsal, kültürel ve turistik faaliyete imza atıldı. Cunda Fora Glamping tesislerinde düzenlenen ilk hasat ve zeytinyağı sıkım etkinliğine, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Milletvekilleri, İsmail Ok ve Turhan Çömez, Ayvalık İlçe Kaymakamı Hasan Yaman, önceki dönem Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle çok sayıda üretici ve tüketici katılım sağladı. 
Ayvalık Ticaret Odası tarafından 2005 yılından bu yana belediyelerin de desteğiyle gelenekselleştirilerek bölgenin önemli ürünü haline gelen zeytin ve zeytinyağının dünyaya tanıtılması açısından önemli bir rol üstlenen festival ile 2 milyonu aşkın zeytin ağacı ile ülkemizin zengin haritasında önemli bir paya sahip olan Ayvalık’ın sahip olduğu bu değer gastronomi ve turizm ile farklı bir yere konumlandırıldı. 
Uçar, “Festival zeytin ve zeytinyağı kültürümüzün zenginliğini kutlamak için bir fırsat”
Zeytin camiasını bir araya getiren önemli organizasyonlardan biri olan 18. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat ve Turizm Festivali’nde konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, zeytinin kültürel bir miras olduğuna dikkat çekerek, “Bu eşsiz ürünün sağlık, mutfak ve kültürel mirasımızdaki yerini vurgulamanın bir yoludur. Bu festival aynı zamanda bölgenin turizm potansiyelini, doğal güzelliklerini, tarihi ve kültürel mirasını keşfetmek için harika bir fırsat sunmaktadır” dedi. 
Uçar devamla, “Burada zeytin ağaçlarının bereketli meyvelerini toplama coşkusunu beraber yaşamak için bir araya geldik. Bu festival zeytin ve zeytinyağı kültürümüzün zenginliğini kutlamak bu eşsiz ürünün sağlığımıza olan faydasını paylaşmak ve zeytin ağaçlarının bize sunduğu armağanları takdir etmek için bir fırsat sunuyor. Festivalin amacı zeytin ve zeytinyağı sektörünün gelişimine katkıda bulunmak, yerel ekonomiyi desteklemek, bölgenin ve markaların tanıtımını yapmaktır. Bu festival bölge halkının birlikte çalışması, dayanışması ve zeytin kültürümüzün gelişmesi için önemli bir platformdur. Bu festival ana vatanı olarak gurur duyduğumuz bu topraklarda zeytinyağıyla ilgilenen herkesi bir araya getiriyor. Zeytin-zeytinyağı üreticileri, gastronomi tutkunları ve doğal güzellikleri sevenler burada buluşuyor. Bu festivalde zeytinin ve zeytinyağının her bir damlasının arkasında yatan emek ve tutkuyla dolu olan insanları bir araya getiriyor. Zeytin ağacının kök saldığı bu topraklara olan sevgimizi ve saygımızı ifade etmenin bir yoludur. Tüm misafirlerimize zeytinin dalından barış, bereket, lezzet, sağlık, huzur ve mutlu zeytin ağacı kadar uzun ömürler diliyorum” diye konuştu. 
Ergin, “Zeytin ağacımız, zeytinyağımız ve zeytinimiz nesillerden nesillere aktarılan kültür mirasıdır”
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de konuşmasında zeytin ağacı, zeytin ve zeytinyağının nesillere aktarılması gerekilen bir miras olduğunu vurgulayarak, “Ayvalık’ımızda mübadeleden önce de sonra da bu topraklarımızda zeytin ağacımız, zeytinimiz ve zeytinyağımız her zaman var olmuştur. Zeytin ağacımız, zeytinyağımız ve zeytinimiz nesillerden nesillere aktarılan çok önemli bir kültür mirasıdır. Atalarımızdan bize emanet edilen bu kültürel mirası aldığımız gibi gelecekteki kuşaklara da teslim etmek zorundayız. Ayvalık geçmişini zeytine borçludur, geleceğe bırakacağı miras da zeytin ağacı, zeytinyağı ve zeytindir. Zeytinyağı sadece bir yağ değildir, bir hayatın, kültürün sembolüdür” dedi. 
IMG_9501“Zeytinyağımız bağımlılık yapıyor”
Ayvalık markasının hem Türkiye hem dünyada bilinirliğinin yüksek olduğuna işaret eden Ergin, “Ayvalık’ımız Türkiye’nin ve dünyanın bilinirliği en fazla olan zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin bulunduğu merkezlerden biridir. Öncelikle yağımız Ayvalık adıyla sonra da nefasetiyle biliniyor. Ünlü şeflerin tercih ettiği markalar arasında yer alıyor. Ayvalık zeytinyağı mutfakların vazgeçilmezi. Zeytinyağımızın coğrafi işaret sahibi olması nedeniyle dünyanın her ülkesinde bilinirliği, tanınırlığı ve lezzeti tartışılmaz kabul görüyor. Ayvalık zeytinyağının yaşamımızdaki vazgeçilmez yerini ve tadını herkes iyi biliyor. Zeytinyağımız bağımlılık yapıyor. Ayvalık zeytin ve zeytinyağımızı daha etkin biçimde tanıtma ve zeytinyağımızın kalitesini ve tüketimini artırmaya yönelik katkıda bulunmak amacıyla bu yıl 18’inci kez zeytin hasat festivalimizde bir araya gelmiş bulunmaktayız. Zeytinliklerimizi çeşitli bahaneler için fırsat buldukça çıkarılan yönetmeliklerle yok edilmek istenmesine el birliğiyle karşı çıkıyoruz. Bu kentte yaşayan ticaretle, turizmle uğraşan, ekmeğini Ayvalık markasını kullanarak kazanan, Ayvalık adı altında gelir elde eden yüzlerce insana iş kapısı sağlayan otellerimiz, pansiyonlarımız, lokantalarımız, restoranlarımız hep var oldu var olmaya devam edecek. O nedenledir ki Ayvalık markasının kalitesine gölge düşmemesi için çabalayalım. Ayvalık markasına sahip çıkalım. Tarihiyle doğasıyla mimarisiyle lezzetleriyle anılan Ayvalık’a ilgi çekmek her yıl bir önceki yıldan fazla yerli yabacı konuğun gelmesini sağlamak görevimiz. Festival de bu amacımıza aracılık etmekte” sözlerine yer verdi. 
Çömez, “Meclis araştırma komisyonu kurulması için bir önerge hazırlığı içindeyiz”
Balıkesir milletvekilli Turhan Çömez de Ayvalık markasının hak ettiği değere ulaşması için tanıtıma ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, bunun için meclis araştırma komisyonu kurulmasına yönelik önerge hazırlığı içinde olduklarını söyleyerek, “Bu etkinlik hem bölgemize hem coğrafyamıza hem de ilimize burada yaşayan her bir vatandaşımıza büyük katkılar sağlar. Ayvalık çok özel bir yer. Dünya çapında marka olan bu zenginliğimize sahip çıkmamız lazım. Ayvalık zeytin ve zeytinyağı markasının hak ettiği değere ulaşabilmesi için dünya çapında bir tanıtıma ihtiyaç duyduğu çok açık. Tağşiş problemini biliyoruz, laboratuvar eksikliklerimizi biliyoruz diğer sorunların da farkındayız. Bu nedenle Önümüzdeki günlerde meclis araştırma komisyonu kurulması için bir önerge hazırlığı içindeyiz” dedi. 
Ok, “Zeytin önemli katma değer üreten bir tarım ürünüdür”
Balıkesir Milletvekili İsmail Ok da “Ayvalık dünyanın incisi. Tablo gibi elle çizilmiş kadar güzel bir belde, denizi sahili ve zeytin ve zeytin ürünleriyle dünyada hızla markalaşma yoluna giden adını duyuran bir ilçemiz. Balıkesir milletvekili olarak üreticimizin yanında olduğumuzun altını çiziyoruz. Zeytin, körfezimiz için olduğu gibi Ayvalık için son derece önemli katma değer üreten bir tarım ürünüdür. Zeytinliklerimiz baskı altında. Katledilen zeytin bahçelerinde betonlar içerisinde oturanlar zeytinime dokunma diye eylemler yapıyor. Bu konuyu da kamuoyunun sizlerin vicdanına bırakıyorum, bu çelişki yaman bir çelişki öyleyse özümüz de sözümüz de bir olacak, öncelikle katledilen zeytin bahçelerinde betonlar içinde oturmaktan fedakârlık yapacağız. Zeytinin üretiminin devamı için hepimiz üzerine düşeni yapacağız. Bu topraklar ilk kurşun ve son kurşunun sıkıldığı Kuvâ-yi Milliye kahramanlarının yetiştiği mübarek topraklardır. Söz konusu vatan olduğunda bağımsızlığımız olduğunda Atatürk ve silah arkadaşlarının etrafında toplanarak Kurtuluş Savaşı’nda dağlara çıkan ve bu uğurda Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurulmasında ilk kıvılcımın yakıldığı çok önemli vatan beldesidir” ifadelerine yer verdi. 
Ustaoğlu, “Dünyanın üretici olarak ilk beş ülkesi arasındayız”
Son olarak Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, üretim açısından ilk beş ülke arasında yer aldığımıza dikkat çekerek, “Zeytinimizi, bölgemizin en önemli marka değeri olan bu ürünü ulusal ve uluslararası değerine, marka değerine katkı sağlamada yapılan etkinlikleri değerli buluyoruz. Bölgemiz açsından zeytinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görme fırsatım oldu. Dünyanın üretici olarak ilk beş ülkesi arasındayız. Ülke olarak biz, il olarak her yıl değişse de 40 bin tonu bulan zeytinyağı üretimimizle bu yıl her ne kadar bu oran 25-30 bin ton beklentisiyle düşmüş olsa da marka değerimizi uluslararası piyasadaki yerimizi devam ettiriyoruz. Valilik olarak üreticilerimizin yanında olmaya çalışacağız. Yeter ki üretme istihdama ihracata katkısı olan her sektör bizim başımızın tacıdır” dedi. 

Editör: Ramazan Atabey