Tamamı dün saat 06.27 itibarıyla komisyondan geçen, kamuoyunda 9. Yargı Paketi birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Teklifin birçok maddesinin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarıyla çeliştiğini vurgulayan komisyonun CHP’li Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül 9. Yargı Paketi'nin içinde AYM'nin iptal kararlarının bulunduğunu söyledi. 

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre Perşembe günü sabah saat 10.14’te komisyon görüşmeleri başlayan yargı paketinde, kadınların evlilik sonrası bekârlık soyadını tek başına kullanamamasıyla ilgili maddeye gelinmesi tartışmalar nedeniyle cuma günü sabah saat 02.00’yi buldu. 

Sadece bu madde üzerine de yaklaşık bir saatlik bir görüşme yapıldı. Muhalefetten maddeye gelen yoğun itirazlar üzerine komisyonun AKP’li başkanı Cüneyt Yüksel, “Grubumuz bu konuda değerlendirme yapıyor. Bütün eleştirileri dinledik. Genel kurula kadar, bütün etki analizleri yapılarak bir noktaya varılacak. Bir değişikliğe gitme ihtimali çok yüksek” diye konuştu.

DEM Partili Dilan Kunt Ayan da bu özler üzerine maddeyi genel kurula gelmeden hemen değiştirmeyi önerdi. Ancak Yüksel bu öneriyi kabul etmedi.

Konu ilerleyen dakikalarda Cumhuriyetin ilk yılları ile “başörtüsü” tartışmasına geldi. AKP’li Emine Yavuz Gözgeç’in “Tüm kadınlar hiçbir ayrımcılığa maruz kalmaksızın seçilme hakkını seksen bir yıl sonra AK Parti ile kazandı. Biliyorsunuz AYM’nin başörtüsüne dair kararları gerekçe gösterilerek başörtülü kadınlara ikinci sınıf bir rol biçildi” sözlerine muhalefet tepki gösterdi. AKP’li Fahrettin Tuğrul da muhalefetin tepkisine “Sizin idarenizdeki Cumhuriyetin yaptıklarını da biliyoruz” yanıtını verdi. CHP’den bu sözlere “Kininiz bitmedi” karşılığı geldi. Komisyon başkanı Yüksel, “Sabahın 3’ü olduğunun farkında mıyız?” diyerek komisyonu uyardı. Tartışmaların sonunda muhalefetin konuyla ilgili önergeleri reddedildi ve madde olduğu haliyle kabul edildi.

Hukuk eğitiminin iyileştirilmesine yönelik talep reddedildi

Muhalefet, pakete hukukçuların eğitim kalitelerinin yükseltilmesi için “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı”nda soru sorulacak alanlar arasına milletlerarası hukuk, milletlerarası özel hukuk, genel kamu hukuku ve sosyal güvenlik hukukunun eklenmesiyle ilgili maddenin kaldırılması için önerge verdi. Önergenin gerekçesinde de “Hukuk mesleğini icra edenlerin kalitelerinin bu yöntemle artırılması mümkün değildir. Türkiye’de dokuzu Kıbrıs’ta olmak üzere 92 hukuk fakültesi vardır. Bu fakültelerde 75 binin üzerinde öğrenci öğrenim görmektedir. Önce bu tablonun değiştirilmesi gerekir” denildi. Ancak bu öneri de reddedildi. Paketin tamamı dün saat 06.27 itibarıyla komisyondan geçti. 

Kılıçdaroğlu bugün hakim karşısına çıkacak Kılıçdaroğlu bugün hakim karşısına çıkacak

Editör: Ziya Burak Erol