Güncel

Aydın ve akademisyenlerden Fernas işçilerine destek

196 aydın ve akademisyen, Soma'dan Ankara'ya gelen Fernas işçilerinin yasal ve anayasal haklarının tanınması için ortak açıklama yaptı.

Abone Ol

AKP'li Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik'te çalışırken sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler Soma'dan Ankara'ya yürümüştü.

Kurtuluş Parkı'nda eylemlerine devam eden ve açlık grevi kararı alan işçilere dün polis müdahale etti. 37 işçi gözaltına alındı.

Aralarında Tanıl Bora, Korkut Boratav, Aziz Çelik ve Raşit Tükel gibi isimlerin yer aldığı 196 aydın ve akademisyen, “Fernas madencilerinin tarafındayız” başlıklı ortak açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkemizin dört bir yanında sanayi ve madencilik yayılırken bu yayılmaya kuralsızlık ve insana yakışmayan çalışma koşulları eşlik etmektedir. Madencilerin bunun bedelini canlarıyla nasıl ödediğini daha on yıl önce Soma'da gördük. Şimdi de aynı havzanın bir başka madeninden madenciler, aynı kadere mahkum olmamak için mücadele ediyor. Aynı anda ülke gündemine yeni anayasa tartışmaları giderek daha fazla otururken, aşağıda imzası bulunan bizler diyoruz ki, uygulanmayan yasaları, anayasayı tartışmaya, daha sağlam bir hukuk düzeni istemeye Fernas madencilerinin taleplerinden başlayalım: Güvenli çalışma koşulları, havza ortalamasında maaş, sendikal haklarının güvence altına alınması.

Fernas madencilerinin talepleri tamamen yasal ve anayasal haklarının tanınmasıyla ilgilidir. Fernas işçileri, bu net ve sade talepler için çalışma hayatlarının 'normalleşme'sini talep ediyorlar. Yeni anayasaya kalmadan mevcut olandaki haklarını kullanmak istiyorlar. Siyasetin samimiyetinin sınanacağı yer, tam da bugün Fernas işçilerinin yasal ve anayasal talepleridir.

İnanıyoruz ki bu taleplerin karşılanması bugün ülkenin demokratikleşmesini umut eden her kesim açısından önemli bir gösterge olacaktır.

Fernas madencilerinin tarafındayız."