Ekonomi

"AYD 2024 Sürdürülebilirlik Raporu"

- AYD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı: - "Geçmiş dönemde ve bundan sonra da sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarımızda her türlü sorumluluğu yerine getirmek konusunda kararlıyız" - AYD Başkan Yardımcısı Mustafa Cem Eriç: - "Sürdürülebilirlik bir tercih değil, bugün geldiğimiz noktada bir zorunluluk"

Abone Ol

İSTANBUL (AA) - Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği'nin (AYD) EY ve Esas Gayrimenkul ortaklığıyla Türkiye'deki AVM ekosistemine yönelik hazırladığı "AYD 2024 Sürdürülebilirlik Raporu" tanıtıldı.

AYD, EY ve Esas Gayrimenkul ortaklığıyla hazırlanan ve Türkiye'de AVM ekosistemine yönelik sürdürülebilirlik çalışmalarıyla risk ve fırsatların değerlendirildiği "AYD 2024 Sürdürülebilirlik Raporu" bugün düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Raporda, sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonomi alanındaki düzenlemelerin sektöre etkisi de ele alındı. Toplantıya AYD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı, AYD Başkan Yardımcısı Mustafa Cem Eriç ve EY Türkiye İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Ece Sevin katıldı.

Dünyanın çok farklı sorunlarla boğuştuğunu, iklim krizi, enerji krizi ve salgın gibi çok ciddi problemlerle karşı karşıya olunduğunu dile getiren Şapkacı, "Bizim dönemimizde bu kaynakları uygun şekilde kullanmak değil, tabii ki gelecek nesiller adına da bu kaynakların en verimli şekilde kullanmak hedeflerimiz arasında olmalı. Biz de AYD olarak geçmiş dönemde ve bundan sonra da sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarımızda her türlü sorumluluğu yerine getirmek konusunda kararlıyız. Bu vesileyle çalışmalarımıza başladık, Esas Gayrimenkulün sponsorluğunda ve aynı zamanda EY katkısıyla bir rapor oluşturduk." diye konuştu.

- "Sektörde dünyada bildiğim kadarıyla bir ilk"

Eriç ise dünyada iklim değişikliğinden, eşitsizliklere uzanan çok geniş bir yelpazede sorunların olduğuna değinerek geniş yelpazede işbirliğinin altını çizdi

Raporun, yolculuğun başlangıcı olduğunu aktaran Eriç, şunları söyledi:

"Sürdürülebilirlik bir tercih değil, bugün geldiğimiz noktada bir zorunluluk. Rapor çalışması gerçekten de çok emek verilen ve sektörde dünyada bildiğim kadarıyla bir ilk. EY ile birkaç farklı noktada test ettik. Dünyada bu ölçekte alışveriş merkezi ve hatta perakende sektöründe yapılmış bir çalışma yok. Bu anlamda da çok kıymetli bir çalışma.

Türkiye'de AYD yaklaşık 50 milyar dolarlık bir yatırımı ve iki milyonu aşkın nitelikli ve işin güzel tarafı ağırlıklı kadın ve genç istihdamına aracılık eden bir kurum. AYD üyeleri tabii ki bu istihdamı ve yatırımı temsil ediyorlar ve bu yol haritası çalışması, alışveriş merkezlerinin keyifli bir sosyalleşme ve alışveriş mekanı olmasının ötesinde global standartlarda sürdürülebilirlik uygulamalarına geçişini müjdeliyor bize. Bu anlamda çok kıymetli."

Eriç, rapor çalışmasının iki fazdan oluştuğunu ve AYD üyelerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası kurumlarla geniş katılımla anket çalışmaları yaparak raporun çıktıklarına ulaştıklarını anlattı.

Sonuçta, raporun AVM ekosistemi için "operasyonel", "uyum", "strateji" ve "finansal" olmak üzere 4 temel alanda risk ve fırsat saptadığını söyleyen Eriç, öncelikli konular belirlenerek 130 maddelik bir eylem planı oluşturduklarını kaydetti.

- "Sürdürülebilirlik uzun bir yolculuk"

Ece Sevin de rapor sürecine 2023 Ekim'de başladıklarını belirterek, AVM'lerin ne kadar büyük bir ekosisteme sahip olduğunu aktardı.

Sevin, "Bu yolculukta işin içine girerken aslında AVM'lerin ne kadar büyük bir ekosisteme sahip olduğunu bilmekle beraber işin içine girdiğimizde etki alanının ne kadar geniş olabileceğini gördüğümüzde ve bu raporun sonuçlarının, eylemlerin dikkate alındığında yaratılabilecek etkinin potansiyelini gördüğümüzde oldukça heyecanlandık." diye konuştu.

Bu çalışmanın tüm ekosistemdeki paydaşlar tarafından beğenilmesi, özümsenmesi ve ileriye götürülmesi için çaba sarf edilmesini umduğunu ifade eden Sevin, sözlerini, "Sürdürülebilirlik aslında hem çevre hem toplum hem de ekonomi üzerinde ortak bir değer yaratma bütünü. Sadece çevreye olan etkileri dikkate alarak bir yatırımın, bir şirketin, bir projenin sürdürülebilir olmasından bahsedemeyiz. Dolayısıyla ortak bir değer yaratma aynı zamanda ekonomik anlamda da bir değer yaratmaktan bahsetmemiz gerekiyor." diye tamamladı.