Kültür-Sanat

Avrupa'da gösterime giren Atatürk filmine Ermeni Diasporası'ndan protesto

Atatürk filminin Avrupa'da vizyona girmesi yeni tartışmalara yol açtı.

Abone Ol

Haber Merkezi - Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) yürüttüğü kampanyadan sonra Disney+, 'Atatürk' dizisini yayından kaldırmıştı. Bunun üzerine dizinin yapımcısı Saner Ayar; “Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamaları kapsamında 'Atatürk’ü Ekim ayından itibaren FOX’ta TV özel versiyonuyla yayınlayarak, çok daha geniş bir seyirci kitlesine ulaştırıp, bu çok özel yapımı iki ayrı film halinde sunacağız. TV’nin yanı sıra sinemalarda da yayınlayarak izleyicilerimize büyük ekranda film izleme keyfi yaşatacağız" açıklamalarında bulunmuştu. 

ABD'deki olayların ardından Avrupa sinemalarında Atatürk filminin vizyona girmesi, protestolara yenisini ekledi. Fransa'da yerleşik Ermeni Davasını Savunma Komitesi (Comité de Défense de la Cause Arménienne / CCDA) geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesaplarından 'Atatürk' filmine karşı; "Atatürk'ü öven bir film Fransa'da birçok kentte gösterime girdi. Aynı şekilde Hitler'in övüldüğü bir film gösterimine izin verir miydik? Bütün insan hakları savunucularını, Ermenilere yönelik nefretin bu şekilde desteklenmesine karşı çıkmaya çağırıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Bakan yardımcısından tepki

Kültür ve Turizm Bakan Yrd. Dr. Batuhan Mumcu, Ermeni Davasını Savunma Komitesi'nin yürüttüğü protestolara sosyal medyadan tepki gösterdi. Mumcu, sosyal medya hesabından komitenin paylaşımını alıntılayarak 'Atatürk' filmi posteri önünde bir fotoğrafını paylaştı ve; "Umarım bu filmi beğenirsiniz!" ifadelerini kullandı.