Genel

Avrupa gazetecileri Priştine'de toplandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin de üyesi olduğu Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), yıllık genel kurul toplantısını Kosova’nın başkenti Priştine’de gerçekleştirdi.

Abone Ol

İki gün süren genel kurul sonunda yayınlanan bildiride, Türkiye’de hükümetin 9. Yargı Paketi kapsamında TBMM’ye getirmeyi planladığı “etki ajanlığı” düzenlemesinden duyulan endişe de dile getirildi. EFJ Genel Kurulu Türk hükümetinden, sivil toplumu zayıflatacak ve ifade özgürlüğünü zora sokacak bu düzenlemeyi yasalaştırmaktan vazgeçme çağrısı yaptı. 

Toplantıda, Gazeteciler Cemiyeti’nin de destek verdiği Gazze’de sivillere, özellikle de gazetecilere yönelik saldırıların kınanmasına ilişkin karar da kabul edildi.

EFJ’nin Priştine’deki Genel Kurul toplantısında Türkiye’den üye kurumlar olarak, Gazeteciler Cemiyeti’ni Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gürcanlı’nın yanı sıra Türkiye Gazeteciler Sendikası ve DİSK Basın-İş’ten de temsilciler katıldı.

Savaş dönemlerinde gazetecilik

EFJ’nin Priştine’deki “Savaş dönemlerinde gazetecilik” başlığı altında gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısının ilk günü ev sahibi Kosova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Xhemajl Rexha’nın konuşması ile başladı. Gazze, Ukrayna ya da Afganistan gibi son dönemdeki savaş ve çatışma bölgelerinde görev yapan gazetecilerin her geçen gün daha zorlu şartlarda çalışmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Rexha, özellikle kadın gazetecilerin cesaretinden övgüyle bahsetti.

EFJ Başkanı Maja Sever ise konuşmasında gazetecilerin bağımsızlığını korumanın önemine dikkat çekerek, “Gazetecilik açısından zor geçen bu yılda, mesleğin bağımsızlığını korumak için birlikte hareket ediyoruz. Hepimiz buradayız ve zorluklara rağmen herhangi bir şekilde vazgeçmeyi reddediyoruz. Gazeteciler olarak hep birlikte barış diyoruz” dedi. 

Açılış oturumunda konuşan Kosova Belediye Başkanı Perparim Rama da, yine Gazze’de, Ukrayna’da savaş şartlarında görevlerini yapan gazetecilere selam göndererek, “Gazetecilik demokrasinin en önemli ayaklarından biridir. Gazeteciler, sesi olmayanların seslerini duyurmaktadırlar” diye konuştu. 

Açılışta Ukrayna’daki savaş nedeniyle Kosova’ya yerleşmek zorunda kalan Ukraynalı gazeteci Lyudmila Makei de bir konuşma yaparak, Priştine’ye “içinde tişört ve bir laptop olan sırt çantasıyla”, her şeyi geride bırakarak gelmek zorunda kaldığını söyledi. Kosovalı gazeteciler için savaş sonrasında yapılan rehabilitasyon çalışmalarından çok etkilendiğini de anlatan Makei, şimdi kendisinin de hem Kosova’da gazeteci olarak çalıştığını hem de Ukrayna’da zarar gören gazeteciler için benzer bir rehabilitasyon çalışmasına giriştiğini anlattı. 

“Savaş zamanlarında haber yapmak” başlıklı panelde ise, EFJ Genel Sekreteri Tim Dawson, Gazetecileri Koruma platformu başkanı hukukçu Florent Duplouy, savaş foto muhabiri Wade Goddard, Ukraynalı Gazeteci Sergey Tomilenko, savaş bölgelerinde nasıl gazetecilik yapılması gerektiğini tartıştılar. 

Gazetecileri Koruma Ağı’nın Avrupa’daki gazetecilerin yaşadıkları zorluklara ilişkin yıllık raporunun da açıklandığı toplantıda, ikinci gün ise yayınlanacak ortak bildiriye ilişkin müzakereler yapıldı. 

Kabul edilen EFJ bildirisinde, kamu haberciliğinde devletin rolünün kısıtlanmasının gerekliliğinden, Avrupa ülkelerindeki gazetecilerin mesleklerini yapmakta çektikleri çeşitli zorluklara karşı önlem alınmasına kadar, gazetecilik mesleğinin ve ifade özgürlüğünün korunmasına ilişkin farklı çağrılar da yer aldı.