Haber Merkezi - Avrupa Film Akademisi’nin Avrupa sinemasının çeşitliliğini kutladığı Avrupa Film Ayı’nın Türkiye programı yarın itibariykle Kundura Sinema’da gerçekleşmeye başlayacak. Fransız sinemasını odağına alan program, Kasım ayı boyunca İstanbullu sinema tutkunlarını Beykoz Kundura’da buluşturacak. Etkinliğin açılışı, 11 Kasım Cumartesi günü, Jean-Luc Godard’ın Berlin Film Festivali’nden Altın Ayı ödüllü neo-noir bilim kurgusu “Alphaville” (1965) yapacak. Gizli bir görev için Alphaville gezegenine gönderilen özel dedektif Lemmy Caution’ın yaşadıklarını anlatan film, Eddie Constantine ve Anna Karina’nın performanslarıyla da unutulmaz bir Godard klasiği.

AvrupaFilmAyi_2023_Poster

Renais’den iki başyapıt

Programda, Fransız Yeni Dalga akımının öncü yönetmenlerinden Alain Resnais’in iki filmi yer alıyor. Cumartesi günü saat 16:00’da gösterilecek “Hiroşima Sevgilim” (Hiroshima mon amour, 1959), bir Fransız oyuncu ile Japon mimarın Hiroşima’da başlayan ve biten tutkulu aşkını anlatıyor. Fransız edebiyatının güçlü kalemlerinden Marguerite Duras’ın Oscar adayı senaryosu ve yenilikçi kurgusuyla zamanının çok ötesinde olan film, geçmiş ile şimdiyi, bireysel acılar ile toplumsal sancıları zarif bağlarla ören hüzünlü bir başyapıt.

Bir diğer Alain Resnais klasiği “Amerikalı Amcam” (My American Uncle, 1980) ise 12 Kasım Pazar günü izlenebilecek. Cannes’dan Büyük Jüri Ödülü ve FIPRESCI Ödülü alan film, birbirinden farklı üç karakteri doğumlarından başlayarak izliyor ve tuhaf olaylarla kesişen hayatlarını sıradışı bir kurgu zincirinde anlatıyor.

Paris-1900

Kurgu dehası belgesel

Kadıköy Plak Günleri sekizinci kez müzikseverlerle buluşacak Kadıköy Plak Günleri sekizinci kez müzikseverlerle buluşacak

Programın dikkat çekici bir diğer filmi de, Nicole Védrès’in bugün bir kurgu dehası olarak anılan 1947 yapımı belgeseli “Paris 1900” (Paris mil neuf cent) olacak. André Bazin’in “Marcel Proust’un edebiyatta yarattığı derin sarsıntının sinemadaki karşılığı” sözleriyle övdüğü, yapım ekibinde Alain Resnais’in de yer aldığı bu eşsiz klasik, savaş öncesi Paris’teki yaşamı yüzlerce belge ve görüntüyü kullanarak yeniden canlandırıyor.

Kundura Sinema’nın Avrupa Film Akademisi ile Creative Europe Media ortaklığında ve Institut Français İstanbul’un destekleriyle düzenlediği Avrupa Film Ayı Türkiye programı için sınırlı sayıda biletler beykozkundura.com adresinden satın alınabilecek.

Editör: Deniz Ali Tatar