9. Yargı Paketi'ne ilişkin çalışmalar sürerken Av. Fikret İlkiz, farklı kanun tekliflerini bir araya getiren 9. Yargı Paketi üzerinden torba kanun tekliflerini hukuken değerlendiren bir yazı kaleme aldı.
T24'e yazan İlkiz, 9. Yargı Paketi'ni "Bu pakette siyasal iktidar ne istemişse var. Halkın yararına bir kanun yok! Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararlarının “gereğini” yerine getirmek için hazırlanmış kanun tekliflerinden ibaret kanunların torbalandığı bir torbadaki kanunlar…" sözleriyle değerlendirdi.
Yazıda İlkiz 9. Yargı Paketi içindeki farklı kanun tekliflerini şu sözlerle açıklık getirdi:
"Torba içinde 20 ayrı Kanun’da değişiklik önerilmiştir. Torba Kanun, 38 Maddeden oluşuyor, geçici bir maddesi var ve adı: “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”
03.07.2024 tarihinde Meclis Başkanlığına verilen bu Kanun teklifiyle değişiklik yapılmak istenen 20 ayrı kanun var. 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu,2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemeleri Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu, 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Hakkında Kanun, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu, 7145 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun…
Hemen arkasından 5.07.2024 tarihinde TBMM Başkanlığına verilen “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 7521 sayılı kanun olarak 18.07.2024 tarihli TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 19.07.2024 tarihinden itibaren Cumhurbaşkanlığında imzalanmak üzere bekliyor…Yakında Resmi Gazetede yayımlanır.
Birçok Kanunda değişiklik yapan 7521 sayılı Kanunun konusu kamu kaynaklarında azami tasarruf sağlamak üzere 14 ayrı kanunu değiştiriyor. Bu Kanunlar arasında 7034 sayılı Kanunla kurulan Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin Japonya Hükümeti ve/veya Japonya ülke kuruluşlarından kendi adına sağlayacağı dış finansmana dair Hazine ve Maliye Bakanına yetki verilmesi de yer alıyor. Ayrıca 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle avukatların “yükümlü” sayılmaları hakkındaki düzenleme Anayasa Mahkemesinin iptal kararını karşılamıyor ama ikinci kez bu Kanun içinde yeniden yer alıyor. Ne olursa olsun, dediğimiz olsun mantığının hakim olduğu anlayışla hazırlanmış olan bu değişiklik; avukatsız ve savunmasız bir toplum inşasında atılan adımlardan birisidir."
"Eskiden siyasi rüşvet sayılırdı"
İlkiz, torba kanunların siyasi ve hukuki açıdan uygunsuz olduğunu şu sözlerle anlattı:
"Böyle bir başlık altında ne toplanabilirse toplanmak üzere bulunmuş bir yöntem olarak bu standart başlık kanun değişikliği tabelasıdır. Amaca ve birbirine benzemeyen kanunlardaki değişiklikler bakımından bu tabelanın altında toplanmış ve bir torbaya konulmuş torba kanunlarla yasama faaliyeti yürütülmektedir.
Tekliflerin kabulü veya reddi çoğunluğun oylarıyla sağlandığı için Meclis üyeleri kanun teklifi hakkındaki konuşmalarını kendi seçtikleri ve kanun teklifiyle hiçbir ilgisi bulunmayan konularda yapmaktadır…
Değiştirmek istediğiniz kanun tekliflerinin tümünü bir torbaya atarsanız içinde her çeşit kanunun bulunduğu bir torba kanun elde edersiniz. Birbirine benzer olup olmaları hiç fark etmez; kanun kanundur ve teklifte teklif…
Eskiden torba kanun yapmak siyasi rüşvet sayılırmış!"
Yazının tamamını okumak için tıklayın.