Ekonomi

ATO Başkanı Baran: “Ekonomide daralma beklemiyoruz”

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, ekonomide süreklilik arz edecek bir durgunluk veya daralma beklentisinin olmadığını belirtti. Baran, Türkiye ekonomisinin gücüne duyduğu güveni vurgulayarak, ticaretin sürdürülebilirliği için önerilerde bulundu.

Abone Ol

30 Ağustos 2024 tarihinde Ankara Ticaret Odası (ATO) ağustos Olağan Meclis Toplantısı, ATO Meclis ve Komite Üyelerinin katılımıyla yapıldı. Toplantı, ATO Meclis Salonu’nda gerçekleşirken, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yönetim kurulu çalışmaları ve güncel ekonomik gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Baran, aynı zamanda ATO üyelerinin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde durdu.

"Üst üste 15 çeyrektir büyüyoruz"

Baran, konuşmasında Türkiye ekonomisinin performansı üzerine yapılan tartışmalara değindi. Son dönemde dile getirilen durgunluk, daralma ve stagflasyon gibi kavramlara dikkat çeken Baran, ekonomideki yavaşlama tartışmalarının yüksek enflasyonla bağlantılı olduğunu belirtti. Baran, “Ekonomimiz yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7’lik bir büyüme kaydetti. Üst üste 15 çeyrektir büyüyoruz. Resesyondan bahsedebilmek için ekonominin arka arkaya iki çeyrek daralması gerekiyor. Bu yılın ikinci çeyreğinde düşük bir büyüme beklense de, ekonomide süreklilik arz edecek ciddi bir durgunluk ya da daralma öngörmüyoruz” dedi.

“Tasarrufları artırıp iş birliğine odaklanalım"

Baran, mevcut enflasyon oranlarıyla faizlerde keskin düşüş beklemediklerini dile getirerek, Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerine ulaşmak için sıkı para politikasından ödün vermeyeceğinin anlaşıldığını söyledi. Baran, iş dünyasına ekonomik gelişmeleri yakından takip etmeleri ve gerçekçi değerlendirmelerle faaliyetlerini planlamaları çağrısında bulundu. Ayrıca, ticari anlamda elverişli olmayan ve şirket dışı kaynaklara bağımlı projelerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Baran, “Bir yandan ekonomimize ve memleketimizin gücüne duyduğumuz güveni korurken, öte yandan öz kaynaklarımızı tercih etmeliyiz. İşletmelerimizde sadece makul borçların altına girmeli ve mümkün olan tüm tasarruf tedbirlerini kendi şirketlerimizde uygulamalıyız. Ticari ortaklıklar için kendi aramızda iş birliği fırsatları oluşturmalı, zorluklara karşı birlikte mücadele etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda, ATO’nun yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Gürsel Baran, Ankara Ticaret Odası’nın üyeleri için çeşitli projeler geliştirdiğini ve ekonominin dinamiklerini desteklemeye yönelik adımlar attığını belirtti. Baran, ATOolarak ekonomik gelişmelerin olumlu yönde seyretmesi için çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.